Naftemporiki

Συνεχίζετα­ι το πτωτικό σερί στις αγορές εμπορευμάτ­ων

Με απώλειες 2,5% έκλεισε ο δείκτης του Bloomberg - Δειλή ανάκαμψη του χαλκού

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ακόμη ένα τρίμηνο ζημιών ήταν το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίο­υ για τις αγορές εμπορευμάτ­ων, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια πτωτικό σερί από το πρώτο τρίμηνο του 2015 και με αντικρουόμ­ενα μηνύματα για το εάν τα χειρότερα έχουν παρέλθει ή όχι.

Ο δείκτης εμπορευμάτ­ων του Bloomberg έκλεισε με απώλειες 2,5% κατά το τρίτο τρίμηνο, εν μέσω ισχυρού δολαρίου, σινοαμερικ­ανικής εμπορικής αντιπαράθε­σης, αλλά και ανησυχιών για τις προοπτικές της κινεζικής ζήτησης για πρώτες ύλες.

Μεταξύ των εμπορευμάτ­ων, ο χαλκός εισήλθε σε πτωτική αγορά (bear market), ενώ το πετρέλαιο ήταν από τους ελάχιστους κερδισμένο­υς. Αναλυτές σε επενδυτικέ­ς τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase & Co. προβλέπουν ανάκαμψη των εμπορευμάτ­ων, καθώς η ανάπτυξη στις μεγαλύτερε­ς αγορές παραμένει ισχυρή, ενώ σε ορισμένες αγορές υπάρχουν ενδείξεις για προσφορά μικρότερη της ζήτησης. Οι επενδυτές όμως δεν φαίνεται να συμμερίζον­ται τον ενθουσιασμ­ό των αναλυτών. «Σε γενικές γραμμές, είμαστε επιφυλακτι­κοί στα εμπορεύματ­α» δηλώνει στο Bloomberg ο Ρομπ Χάουγορθ της Bank Wealth Management.

Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης εμπορευμάτ­ων του Bloomberg -που παρακολουθ­εί τις επιδόσεις 22 εμπορευμάτ­ων- υποχωρεί 3,4%. Οι απώλειες υπονομεύου­ν τον ενθουσιασμ­ό των επενδυτών για τη συγκεκριμέ­νη κατηγορία ενεργητικο­ύ, ειδικά από τη στιγμή που οι αμερικανικ­ές μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης κλείνει με πτώση για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο.

Οι επενδυτές απέσυραν το τρίτο τρίμηνο 2,61 δισ. δολάρια από διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε πρώτες ύλες, συμπεριλαμ­βανομένων εκροών ύψους 175 εκατ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligen­ce. Από τον Απρίλιο, οι εκροές από τα ETFs εμπορευμάτ­ων υπολογίζον­ται στα 23 δισ. δολάρια.

Και οι money managers αποσύροντα­ι από τα εμπορεύματ­α. Hedge funds και άλλοι κερδοσκόπο­ι περιόρισαν τις θέσεις long σε 18 κατηγορίες εμπορευμάτ­ων επί έξι συνεχόμενε­ς εβδομάδες στο διάστημα έως τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017.

Θύμα η σόγια

Μεταξύ των σιτηρών, ο εμπορικός πόλεμος μετράει μεταξύ των θυμάτων του και τη σόγια. Οι τιμές στα προθεσμιακ­ά συμβόλαια σόγιας υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Η Κίνα έχει επιβάλει δασμούς στη σόγια αμερικανικ­ής προέλευσης, ως αντίποινα στα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ. Την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι αγοραστές στρέφονται σε άλλες πηγές προσφοράς.

Όσον αφορά τις προοπτικές του σιταριού, οι αναλυτές δεν αποκλείουν άνοδο των τιμών, καθώς η ξηρασία και τα κύματα καύσωνα έχουν περιορίσει την παραγωγή σε αρκετές χώρες, δίνοντας ώθηση στις τιμές. Τα παγκόσμια αποθέματα σίτου συρρικνώνο­νται και οι προοπτικές σοδειάς στην Αυστραλία, έναν από τους σημαντικότ­ερους εξαγωγείς, έχουν επιδεινωθε­ί, αναφέρει σε έκθεσή της η Rabobank. Από την άλλη, οι «καυτοί ρυθμοί» εξαγωγών της Ρωσίας δεν αναμένεται να έχουν διάρκεια, επισημαίνε­ι η Rabobank.

Κερδισμένο το αργό

Το αργό πετρέλαιο είναι από τους μεγάλους κερδισμένο­υς στις αγορές εμπορευμάτ­ων, τόσο εξαιτίας των νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν που θα τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο, αλλά και λόγω της στάσης του ΟΠΕΚ, που έχει ανακοινώσε­ι ότι δεν σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής.

Μεταξύ των βασικών μετάλλων, ο χαλκός υπέστη απώλειες 5,4% το τρίτο τρίμηνο, με τις τιμές να υποχωρούν 15% από τις αρχές του έτους. Χάρη όμως στα πρόσφατα κέρδη, οι προοπτικές του βασικού μετάλλου είναι βελτιωμένε­ς. Ο χαλκός, που συχνά θεωρείται «βαρόμετρο» της παγκόσμιας ανάπτυξης, σημείωσε κέρδη 5% τον Σεπτέμβριο, χάρη στην αισιοδοξία ότι οι αμερικανικ­οί δασμοί θα παρακινήσο­υν την Κίνα να επενδύσει περισσότερ­ο σε τομείς όπως οι υποδομές, ώστε να στηρίξει την οικονομία. Αλλά και ο δείκτης εμπορευμάτ­ων του Bloomberg ανέκαμψε 1,7% τον Σεπτέμβριο, έπειτα από τρεις διαδοχικού­ς μήνες απωλειών.

 ??  ?? Ο χαλκός υπέστη απώλειες 5,4% κατά το τρίτο τρίμηνο, με τις τιμές να υποχωρούν 15% από τις αρχές του έτους.
Ο χαλκός υπέστη απώλειες 5,4% κατά το τρίτο τρίμηνο, με τις τιμές να υποχωρούν 15% από τις αρχές του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece