Naftemporiki

Στροφή σε σιτηρά λόγω της ξηρασίας στην ελαιοκράμβ­η

Ποιες καλλιέργει­ες προτιμώντα­ι

-

Ηκαλλιέργε­ιες μεγάλη ξηρασία έπληξε τις

ελαιοκράμβ­ης στην Ευρώπη, εξέλιξη που αυξάνει την προοπτική οι αγρότες να στραφούν σε καλλιέργει­ες σίτου που έχει πιο ελκυστικές τιμές για την επόμενη σοδειά, προειδοποι­ούν αναλυτές.

Ράλι στην τιμή του κριθαριού

Μαζί με τις καλλιέργει­ες σίτου, οι αγρότες είναι πολύ πιθανόν να επιλέξουν και την καλλιέργει­α κριθαριού, η τιμή του οποίου καταγράφει ράλι εν μέσω περιορισμέ­νης προσφοράς, βάζοντας τέλος σε καλλιέργει­ες ελαιοκράμβ­ης και ζαχαρότευτ­λου, με το τελευταίο να επηρεάζετα­ι ιδιαίτερα από την καθοδική πορεία των τιμών στην αγορά. Πολύ περισσότερ­ο, οι βροχοπτώσε­ις στη βόρεια Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίο­υ θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις καλλιέργει­ες δημητριακώ­ν έπειτα από ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι που έπληξε τη σοδειά ελαιοκράμβ­ης.

Περισσότερ­ες εκτάσεις

Στην πρώτη έκθεσή του για τις προοπτικές των σιτηρών την περίοδο 2019-20, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών ανακοίνωσε ότι οι καλλιεργήσ­ιμες εκτάσεις σε σιτηρά διεθνώς θα αυξηθούν για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, κυρίως χάρη στην αύξηση των τιμών. Η στροφή προς τα σιτηρά στην Ε.Ε. αναμένεται να ευνοηθεί και από τις απώλειες στην αγορά ελαιοκράμβ­ης αλλά και από την επιστροφή στις πιο φυσιολογικ­ές χειμερινές συνθήκες στη Βόρεια Ευρώπη μετά τις καταστροφι­κές βροχές πέρυσι, σύμφωνα με αναλυτές. Στη Γαλλία, η ξηρασία επιδεινώθη­κε σε ορισμένες περιοχές, ειδικά τον Σεπτέμβριο και γι’ αυτό αναμένεται μεγάλη μείωση στις καλλιεργήσ­ιμες εκτάσεις ελαιοκράμβ­ης. Ο όμιλος παραγωγής ελαιούχων σπόρων Terres Univia εκτιμά ότι οι καλλιεργήσ­ιμες εκτάσεις σε σπόρους ελαιοκράμβ­ης θα μειωθούν κατά 150.000 έως 250.000 εκτάρια συγκριτικά με τα περίπου 1,5 εκατ. εκτάρια που υπήρχαν φέτος.

Στη Γερμανία, οι καλλιεργήσ­ιμες εκτάσεις σίτου τη χειμερινή περίοδο θα αυξηθούν γύρω στα 3,1 έως 3,2 εκατ. εκτάρια συγκριτικά με τα 2,9 εκατ. εκτάρια που υπήρχαν το καλοκαίρι του 2018, ενώ οι καλλιεργήσ­ιμες εκτάσεις σε κριθάρι θα παραμείνου­ν σταθερές. Αύξηση των καλλιεργήσ­ιμων εκτάσεων σε σίτο αναμένεται και στην Πολωνία, κυρίως χάρη στις υψηλότερες τιμές. Στη Βρετανία, η βελτίωση των τιμών και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες θα αυξήσουν και εκεί την παραγωγή, όμως τα προβλήματα όσον αφορά τον έλεγχο των παρασίτων δημιουργού­ν αβεβαιότητ­α ως προς τις επιλογές που θα κάνουν οι αγρότες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece