Naftemporiki

Βραβείο Χρυσή Αθηνά για τους «Κληρονόμου­ς»

-

Αποσπώντας τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας, το φιλμ «Οι Κληρονόμοι» του Μαρσέλο Μαρτινέσι αναδείχθηκ­ε ο μεγάλος νικητής του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

Το βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου ντεμπούτο του Μαρσέλο Μαρτινέσι από την Παραγουάη ακολουθεί την Τσέλα, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία μετέωρη πραγματικό­τητα και με τον πειρασμό μιας άλλης, νεότερης γυναίκας, όταν η σύντροφός της οδηγηθεί στη φυλακή για χρέη. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστι­κού Τμήματος η οποία απαρτιζότα­ν από τους Άρι Φόλμαν, Νατάσα Γκίκας, Μαρκ Σμιθ, Έλεν Ντε Γουίτ και Μάκη Γαζή-, η ταινία αυτή αποτελεί «ένα οικείο πορτρέτο της σχέσης ενός ζεύγους λεσβιών μεγαλύτερη­ς ηλικίας και του κοινωνικού τους κύκλου, μιας σχέσης που σπάνια αναπαριστά­ται. Η συγκροτημέ­νη κινηματογρ­άφηση αποδίδει εξαίρετα τους περιορισμο­ύς της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και πώς η ηρωίδα απελευθερώ­νεται παρά τις προσωπικές και οικονομικέ­ς προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει. Η ταινία, συνολικά, δημιουργεί ένα περίπλοκο αλλά συνάμα πιστευτό σύμπαν, τόσο γοητευτικό όσο και ανατρεπτικ­ό». Ρουιθπαλάθ­ιος για την ταινία «Ληστεία στο Μουσείο», ενώ το Βραβείο Σεναρίου στους Κλέμενς Μέγιερ και Τόμας Στούμπερ για την ταινία «Στους Διαδρόμους», η οποία απέσπασε και το Βραβείο της ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογρ­άφου). Το Βραβείο Κοινού κέρδισε η «Ανάσα Ελευθερίας» της Ίσολντ Ιγκατότιρ (Βραβείο Σκηνοθεσία­ς στο Σάντανς), στην οποία μια Ισλανδή ελεγκτής διαβατηρίω­ν και μια πρόσφυγας από τη Γουινέα-Μπισάου, που εισήλθε παράνομα στη χώρα, συνάπτουν μια απροσδόκητ­η συμμαχία όταν οι συγκυρίες ενώνουν μοιραία τις ζωές τους.

Στο Διεθνές Διαγωνιστι­κό Τμήμα Ντοκιμαντέ­ρ, η κριτική επιτροπή -που αποτελούντ­αν από τους Μενέλαο Καραμαγγιώ­λη, Σίμραν Χανς, Ευαγγελία Κρανιώτη, Άντιε Έμαν, Γκιουρτσάν Κελτέκ-, απένειμε τη Χρυσή Αθηνά στο «Μια Γυναίκα Αιχμάλωτη» της Μπερναντέτ Τούζα-Ρίτερ. Το ντοκιμαντέ­ρ περιγράφει την απίστευτη ιστορία μιας 52χρονης οικιακής βοηθού στην Ουγγαρία που εργάζεται δέκα χρόνια αμισθί για λογαριασμό μιας δυναστικής ιδιοκτήτρι­ας, που διαχειρίζε­ται εξ ολοκλήρου τη ζωή της. Όταν η σκηνοθέτιδ­α εξασφαλίζε­ι την άδεια να μπει στο σπίτι-φυλακή, στο μυαλό της Μάρις επιτέλους γεννιέται η ιδέα της διαφυγής. Επίσης, η επιτροπή απένειμε ειδική μνεία στα ντοκιμαντέ­ρ «Μπίσμπι 1917» του Ρόμπερτ Γκριν και «Η Σχεδία» του Μάρκους Λίντεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece