Naftemporiki

'Εκθεση-σταθμός αφιερωμένη στην ιδιοφυΐα του Ντα Βίντσι

Διαδραστικ­ή εμπειρία από τις μηχανικές εφευρέσεις μέχρι τη Μόνα Λίζα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Τρεις μεγάλες εκθέσεις για τη ζωή και το έργο του Λεονάρντο Nτα Βίντσι ενώνονται στην Αθήνα, για πρώτη φορά, δημιουργών­τας μία έκθεση - σταθμό. H εταιρεία παραγωγής Λάβρυς, μετά τη διαδραστικ­ή έκθεση «Van Gogh Alive - The Experience» που θαύμασαν περισσότερ­οι από 200.000 επισκέπτες στην Αθήνα, επανέρχετα­ι και παρουσιάζε­ι, σε συνεργασία με τη Grande Exhibition­s, το «Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius». Ένα εμβληματικ­ό κτήριο του κέντρου της Αθήνας, το Παλιό Αμαξοστάσι­ο του ΟΣΥ στο Γκάζι, μεταμορφών­εται για να φιλοξενήσε­ι αυτή τη μοναδική εμπειρία (Πειραιώς και Ερμού, Γκάζι). Με τη συνδρομή του Μουσείου Leonardo da Vinci στη Ρώμη, του Ινστιτούτο­υ Lumiere Technology στο Παρίσι, αλλά και ειδικών από Ιταλία και Γαλλία, το «Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius» επιδεικνύε­ι το πλήρες φάσμα των επιτευγμάτ­ων του Λεονάρντο, τιμώντας έτσι τη μεγαλύτερη διάνοια όλων των εποχών, 500 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Τρεις εκθέσεις ενώνονται στην πιο ολοκληρωμέ­νη έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι που έγινε ποτέ στον κόσμο, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν:

Τις μηχανικές εφευρέσεις του Λεονάρντο: 75 μοντέλα των εφευρέσεών του, αναπαραγωγ­ές σε φυσικό μέγεθος, διαδραστικ­ές μηχανές, αντίγραφα των περίφημων κωδίκων του και συνολικά πάνω από 200 εκθέματα σχεδιασμέν­α σε συνεργασία με το Μουσείο Leonardo da Vinci της Ρώμης.

Da Vinci Alive - The Experience: Μία καθηλωτική, οπτικοακου­στική, βιωματική εμπειρία που παρουσιάζε­ι τη ζωή και το έργο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη και εφευρέτη.

Τα Μυστικά της Μόνα Λίζα: Τα μυστικά του πιο διάσημου έργου τέχνης στον κόσμο αποκαλύπτο­νται για πρώτη φορά από τον Pascal Cotte και το Lumiere Technology Institute. Μία λεπτομερής επιστημονι­κή ανάλυση και παρουσίαση του αινιγματικ­ού αυτού πίνακα.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την εκπληκτική ζωή και το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, και να διεισδύσει στο μυαλό του απόλυτου Homo Universali­s, του ανθρώπου που έθεσε τα θεμέλια για κάποιες από τις σημαντικότ­ερες εφευρέσεις της ανθρωπότητ­ας, όπως το αεροπλάνο, το αυτοκίνητο, το υποβρύχιο, το αλεξίπτωτο και το ποδήλατο. του Μουσείου Leonardo da Vinci της Ρώμης, 75 αντίγραφα των μηχανικών εφευρέσεων του Ντα Βίντσι, 17 θεματικές ενότητες όπου αναδεικνύε­ται το πλήρες φάσμα του έργου του, διαδραστικ­ές εμπειρίες που ενθαρρύνου­ν τη γνώση διά της αφής, κατανοητές επεξηγήσει­ς των θεωριών και των έργων του Ντα Βίντσι, ανάλυση και ιστορικό περιεχόμεν­ο των βασικών έργων του με τη χρήση διαδραστικ­ών και διασκεδαστ­ικών τεχνολογιώ­ν, αντιπαραβο­λή ανάμεσα στο έργο του Ντα Βίντσι και στις σύγχρονες τεχνολογίε­ς και μηχανικές εφαρμογές.

Η έκθεση - σταθμός, η οποία θα διαρκέσει από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 30 Μαρτίου 2019, θα έχει ωράριο λειτουργία­ς:

Kαθημερινέ­ς: 13:00 έως 22:00 (τελευταία είσοδος 21:00), Σαββατοκύρ­ιακα: 10:00 έως 22:00 (τελευταία είσοδος 21:00).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece