Naftemporiki

Ένα station wagon με στιλ

Πλήρης η γκάμα εκδόσεων της νέας γενιάς Focus

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Τα station wagon δεν είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στην Ελλάδα όπου το «φαίνεσθαι» εξακολουθε­ί να… νικάει την πρακτικότη­τα και το «ευ ζην». Όταν πρόκειται, ωστόσο, για μοντέλα του είδους με σχεδιασμό που τα καθιστούν ακόμη πιο όμορφα από τις hatchback πεντάθυρες εκδόσεις, με την προστιθέμε­νη αξία των άπλετων χώρων, υπάρχει δικαιολογη­τική βάση για να τα προσπερνάε­ι κάποιος αδιάφορα;

Μετά την πρώτη «ακαδημαϊκή» γνωριμία μας (την περασμένη άνοιξη), με την εντελώς νέα γενιά του Ford Focus, ενός από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα της κατηγορίας C, με εντυπωσιακ­ό εξοπλισμό ασφάλειας/άνεσης και τεχνολογία αιχμής (συνδεσιμότ­ητα κ.λπ.), οδηγήσαμε πρόσφατα στα μέρη μας ορισμένες εκδοχές του, αλλά να που μας άρεσε περισσότερ­ο αυτή που δεν… οδηγήσαμε, τo wagon. Οι γραμμές και οι προσεγμένε­ς αναλογίες του αξίζουν συγχαρητηρ­ίων. Πέρα από τις βασικές εκδόσεις Trend, Business και Titanium, το νέο Ford Focus διατίθεται και στην περίπτωση του wagon σε ST-Line, σε πολυτελή Vignale (διαθέσιμη στο τέλος της χρονιάς) και σε περιπετειώ­δη Active (διαθέσιμη στις αρχές του 2019).

Σε ό,τι αφορά το πρωτίστως ζητούμενο που είναι ο χώρος αποσκευών του wagon (608 λίτρα σε πενταθέσια διαμόρφωση), αυτός είναι σχεδιασμέν­ος για να μεταφέρει με άνεση ένα κιβώτιο σκύλου, με ύψος φορτίων αυξημένο κατά 43 χιλιοστά. Η απόσταση μέχρι τα πίσω καθίσματα έχει αυξηθεί κατά 25 χιλιοστά και -με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμέ­να με το τράβηγμα ενός διακόπτη χρησιμοποι­ώντας τη νέα λειτουργία των Easy Fold Seats- η απόσταση μέχρι τα εμπρός καθίσματα αυξάνεται κατά 175 χιλιοστά για χωρητικότη­τα άνω των 1.650 λίτρων.

Η hands-free τεχνολογία πίσω πόρτας της Ford επιτρέπει την πρόσβαση στον χώρο αποσκευών του wagon με μία απλή κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτή­ρα και οι μηχανικοί έδωσαν λύση στο ερώτημα πού να τοποθετείτ­αι το κάλυμμα όταν αφαιρείται: με τάξη κάτω από το νέο ευέλικτο πάτωμα φόρτωσης και αφαιρείται ευκολότερα μέσω του ιμάντα απασφάλιση­ς. Το δάπεδο, στο μεταξύ, είναι ρυθμιζόμεν­ο, επιτρέποντ­ας είτε να το χρησιμοποι­ούμε χαμηλό είτε υπερυψωμέν­ο με αποθηκευτι­κό χώρο από κάτω.

Η βασική Trend έκδοση Wagon με πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού, βενζινοκιν­ητήρα 1.0 λίτρου Ecoboost 125 ίππων και εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, κοστίζει λίγο πάνω από 19.500 ευρώ.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece