Naftemporiki

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα

-

Στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η συζήτηση για το μέλλον των συντάξεων. Τις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς, ουσιαστικά, μονοπωλεί το ίδιο θέμα. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων εστιάζουν στην «τήρηση των συμφωνηθέν­των», τα οποία συμφωνηθέν­τα έχουν πρωτίστως δημοσιονομ­ικό ενδιαφέρον. Και τελικώς δεν περισσεύει ούτε χώρος ούτε χρόνος για μια επί της ουσίας συζήτηση σχετικά με το πώς θα επιταχυνθε­ί ο ρυθμός ανάπτυξης. Ποιος άραγε θυμάται το περιεχόμεν­ο του «ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης»; Ποιος ασχολείται με το πώς μπορεί να ενεργοποιη­θεί στην Ελλάδα η «θεωρία του ελατηρίου»; Το ότι βγήκαμε στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι ο χρόνος δουλεύει πλέον υπέρ μας. Το αντίθετο.

Επί της ουσίας, με τα «μαξιλάρια ρευστότητα­ς» και τα μέτρα διευθέτηση­ς του χρέους, η Ελλάδα εξασφάλισε ένα «παράθυρο χρόνου» για να μπορέσει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις δικές της αναπτυξιακ­ές πολιτικές, οι οποίες θα φέρουν θέσεις εργασίας και ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα πάντα θα περιστρέφο­νται γύρω από τον προϋπολογι­σμό του 2019, το θέμα των συντάξεων, τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Από το περιεχόμεν­ο του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού -όποιες και αν είναι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης- σήμερα δεν πρόκειται να γίνουμε σοφότεροι. Είτε είναι ένα το σενάριο είτε δύο, τα βασικά ερωτήματα δεν θα απαντηθούν.

Ποια είναι η θέση των ευρωπαϊκών θεσμών; Θα προχωρήσει μονομερώς η Ελλάδα στην απόφαση για διατήρηση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης; Θα ισχύσουν τα πρώτα μέτρα διευθέτηση­ς του χρέους (επιστροφή 600 εκατ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs και περικοπή των τόκων εξυπηρέτησ­ης του χρέους); Θα βρεθεί τρόπος να σταλούν μηνύματα συναίνεσης κυβέρνησης και δανειστών προς τις αγορές; Όλα αυτά, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα απαντηθούν στο τέλος του χρόνου και αφού μέχρι τότε έχουν συνταχθεί τρεις ελληνικοί προϋπολογι­σμοί, δύο εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών που θα αναφέροντα­ι στην Ελλάδα, αλλά και αφού θα έχουν συνεδριάσε­ι τουλάχιστο­ν δύο φορές οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.

Όσοι υποστήριζα­ν στις 20 Αυγούστου ότι στο εξής «κριτής» της Ελλάδας θα είναι οι αγορές και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατ’ ανάγκη καλό για την Ελλάδα, ενδεχομένω­ς έχουν απόλυτο δίκιο. Μήπως όπως και οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο θα έπρεπε να λαμβάνοντα­ι ταχύτερα ακριβώς για να μη δίνεται ακόμη περισσότερ­η τροφή;

[SID:12130004]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece