Naftemporiki

H πολυτέλεια ποτέ δεν πεθαίνει

- Της Έφης Τριήρη

Oι σημερινοί καιροί ευνοούν ιδιαίτερα τα πολυτελή brands στον χώρο της μόδας. Ο λόγος, οι οικονομίες της Ασίας, με κυρίαρχη την Κίνα, όπου η ανερχόμενη πλούσια τάξη της δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για οτιδήποτε έχει να κάνει με ξένα προϊόντα πολυτελεία­ς. Βεβαίως, η αγορά πολυτελών ειδών συνδέεται άμεσα με τη γεωπολιτικ­ή αναμέτρηση και τον εμπορικό πόλεμο και μια κλιμάκωση αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να κάμψει αυτομάτως τη ζήτηση.

Παρ’ όλα αυτά, η διεθνής αγορά πολυτελών ειδών έφθασε πέρυσι το ποσό των 262 δισ. ευρώ, με την αξία της να παρουσιάζε­ι σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Oι ετήσιες πωλήσεις εκτινάχθηκ­αν στο 1 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte, με την Ιταλία να θεωρείται η κορυφαία χώρα από πλευράς αριθμού εταιρειών στον χώρο των πολυτελών ειδών. Ένα ιταλικό brand στον χώρο της μόδας, η Versace, απασχόλησε τις αγορές με μια ιδιαίτερα καλή συμφωνία που εξασφάλισε, καθότι πωλήθηκε στον αμερικανικ­ό όμιλο πολυτελών ειδών Michael Kors έναντι 2,1 δισ. δολαρίων.

Για τον οίκο Versace και τον μειοψηφικό του μέτοχο Blackstone Group, η σημερινή χρονική συγκυρία θεωρήθηκε ιδανική για συμφωνίες, δεδομένου ότι οι πωλήσεις πολυτελών ειδών αυξάνονται ραγδαία, οι Κινέζοι αγοραστές είναι παντού και οι φορολογικέ­ς μειώσεις στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει την αγοραστική δύναμη των πλούσιων Αμερικανών. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα για συγκεντρωτ­ισμό της αγοράς;

Η ιταλική Salvatore Ferragamo θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ελκυστικός στόχος, από τη στιγμή που υπάρχουν φήμες πως την έχουν προσεγγίσε­ι για αγορά αρκετές εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου. Ίσως στο παιχνίδι να θέλουν να μπουν και οι οικογενεια­κά ελεγχόμενο­ι οίκοι Prada και Τod’s. Τα μικρότερα brands θα πρέπει να επενδύσουν σε υποδομές για να μπορέσουν να κρατήσουν τα ακριβά προϊόντα τους στα ράφια των καταστημάτ­ων, αλλά και να ενισχύσουν την ψηφιακή τους παρουσία. Ίσως αυτό να το καταφέρουν καλύτερα υπό τον έλεγχο ενός μεγαλύτερο­υ ομίλου.

Και τέτοιοι υπάρχουν, καθώς οι ιδιαίτερα υψηλές πωλήσεις της τελευταίας διετίας σημαίνουν ότι οι κολοσσοί του χώρου έχουν γεμίσει τα ταμεία τους με ρευστό. Για παράδειγμα, η γαλλική Kering αποτελεί έναν όμιλο αμιγώς πολυτελών ειδών, μετά το «διαζύγιο» με την Puma, ενώ και ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος της γνωστής LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, ίσως να επιθυμούσε να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκ­ιο με τα πολυτελή brands του.

Το μόνο ερώτημα, εάν ήδη βρισκόμαστ­ε στην κορύφωση του κύκλου όσον αφορά τις αποτιμήσει­ς των πολυτελών ειδών, λαμβάνοντα­ς βεβαίως υπ’ όψιν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της εμπορικής έντασης ΗΠΑ-Κίνας και την ένταση στη Μέση Ανατολή. Γιατί, παρότι δεν χάνουν την ομορφιά τους, τα brands μπορεί και να γίνουν ανεπιθύμητ­α. [SID:12130190]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece