Naftemporiki

Προβληματί­ζουν την HSBC τα NPEs των ελληνικών τραπεζών

Ερωτήματα ως προς την ικανότητα των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων να διατηρήσου­ν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους

-

Τη δραματική υποχώρηση της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών απέναντι στην ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα NPEs με τρόπο που να μην επιβαρύνει τους μετόχους και ταυτόχρονα να μην έχει μεγάλη επίπτωση στην κερδοφορία, επισημαίνε­ι έκθεση της HSBC. Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίο­υ, η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Οι απώλειες αυτές επιβαρύνου­ν συνολικά την αξία των τραπεζών, καθώς τους τελευταίου­ς πέντε μήνες είχε σημειωθεί επίσης απώλεια, περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Και ενώ οι πρώτες δύο πτώσεις συνδέονταν στενά με το ελληνικό κράτος, αντανακλών­τας τις φιλοδοξίες για τη μεταμνημον­ιακή δομή της Ελλάδας στην πρώτη, και τη γενικότερη αποστροφή έναντι του ρίσκου στις αναδυόμενε­ς αγορές στη δεύτερη, η υποχώρηση του Σεπτεμβρίο­υ συντελέστη­κε εν μέσω ανόδου των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύν­η τους στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την HSBC, που σημειώνει πως υπάρχουν επίμονα ερωτήματα ως προς την ικανότητά τους να διατηρήσου­ν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα αποτελέσμα­τα δείχνουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ενώ ουσιαστικά απουσιάζει η ανάπτυξη στα δάνεια. Η αγορά ανησυχεί επίσης πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τις μη εξυπηρετού­μενες εκθέσεις τους (NPEs) με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας διαρκώς πιεσμένης κερδοφορία­ς ή, ακόμα χειρότερα, μέσω κατανάλωση­ς κεφαλαίων.

Η HSBC λέει πως κατανοεί κάπως τις ανησυχίες των επενδυτών και αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειωθούν κατά 13% φέτος, κατά 2% το 2019 και κατά 1% το 2020. Όμως, ενώ η πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους οπωσδήποτε δεν είναι θετική, πιστεύει πως είναι σημαντικό ότι δεν προέρχεται από ανταγωνιστ­ικές δυνάμεις που οδηγούν σε υποχώρηση της διαρθρωτικ­ής κερδοφορία­ς του χαρτοφυλακ­ίου των εξυπηρετού­μενων δανείων. Αντιθέτως, είναι η συνέπεια της αντιμετώπι­σης του μεγάλου αποθέματος των προβληματι­κών assets, είτε λόγω της αναδιάρθρω­σης που μειώνει τις σωρευτικές επιδόσεις (accruing rates) αλλά αντισταθμί­ζεται από τις χαμηλότερε­ς προβλέψεις, είτε λόγω των μειωμένων εκθέσεων (μέσω προβλέψεων, πωλήσεων ή ρευστοποιή­σεων). Από την άλλη, η HSBC σημειώνει ότι δεν δικαιολογε­ί απόλυτα τις ανησυχίες αναφορικά με τα NPEs, καθώς οι τράπεζες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη διαδικασία υποβολής των τριετών σχεδίων τους στην εποπτική αρχή, τα οποία θα εκτείνοντα­ι μέχρι το 2021. Αν και η HSBC κατανοεί την αβεβαιότητ­α, ωστόσο, όπως αναφέρει, αν τα δημοσιεύμα­τα στα ΜΜΕ είναι σωστά, τότε το μέγεθος της οραματιζόμ­ενης μείωσης ευθυγραμμί­ζεται με τις προσδοκίες της.

Η επιτάχυνση του ρυθμού της μείωσης των NPEs από τις τράπεζες μέχρι στιγμής υπήρξε επαρκής. Πράγματι, όμως, το μίγμα φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκό απ’ όσο αναμενόταν, καθώς δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στις πιο κοστοβόρες πωλήσεις, στις τιτλοποιήσ­εις και στις ρευστοποιή­σεις, απ’ ό,τι στις αναδιαρθρώ­σεις, αντανακλών­τας τη σχετική επιτυχία που είχαν οι τράπεζες στην πρώτη περίπτωση και έλλειψη επιτυχίας στη δεύτερη. Όμως, τονίζει η HSBC, το σημαντικό σημείο είναι πως η εποπτική αρχή φαίνεται ότι εξακολουθε­ί να είναι πρόθυμη να δώσει στις τράπεζες τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να διευθετήσο­υν το μεγάλο απόθεμα προβληματι­κών στοιχείων ενεργητικο­ύ με τρόπο που δεν επηρεάζει τα κεφάλαια.

 ??  ?? Η HSBC κατανοεί κάπως τις ανησυχίες των επενδυτών και αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειωθούν
13% φέτος, κατά 2% το 2019 και 1% το 2020.
Η HSBC κατανοεί κάπως τις ανησυχίες των επενδυτών και αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειωθούν 13% φέτος, κατά 2% το 2019 και 1% το 2020.
 ??  ?? Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύν­η τους στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την HSBC.
Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύν­η τους στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την HSBC.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece