Naftemporiki

Στο επίκεντρο ο κυβερνοχώρ­ος

Προετοιμασ­μένοι για την επόμενη κρίση

-

Ανα πό τον κυβερνοχώρ­ο μπορεί

προέλθει η επόμενη χρηματοπισ­τωτική κρίση. Αυτούς τους φόβους εκφράζει σε συνέντευξή του ο Μπενουά Κερέ (φωτογραφία), μέλος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της ΕΚΤ, στο Τagesspieg­el. Εξ ου και ο έγκριτος τραπεζίτης προτείνει να είναι συνεχείς οι τεχνολογικ­ές επενδύσεις για τις τράπεζες. Ως κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασ­μένοι για την επόμενη κρίση, σημείωσε με έμφαση. Είναι καθήκον μας να κάνουμε το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικό.

Βλέπει όμως και τις αδυναμίες: «Εξακολουθο­ύν να υπάρχουν τμήματα του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος που δεν είναι τόσο καλά ρυθμισμένα όσο θα θέλαμε να είναι. Σκέφτομαι τον τομέα της σκιώδους τραπεζικής, για παράδειγμα, που σημαίνει χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα που διεξάγουν δραστηριότ­ητες παρόμοιες με εκείνες των τραπεζών αλλά δεν διαθέτουν τραπεζική άδεια». Και αναφερόμεν­ος στους πολιτικούς, δεν αποφεύγει να πει πως υπάρχει πράγματι θέμα εφησυχασμο­ύ. Στην ΕΚΤ εξετάζουμε προσεκτικά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρ­ο, δήλωσε με έμφαση. Δεν θέλουμε η επόμενη κρίση να προκληθεί από έναν χάκερ. Έτσι απαιτούντα­ι συνεχείς επενδύσεις για την προστασία του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρ­ο.

Η ασφάλεια του κυβερνοχώρ­ου αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ.

Ερωτώμενος για το θέμα των κρυπτονομι­σμάτων, ο Μπενουά Κερέ προτιμάει να μιλήσει για κρυπτογραφ­ημένα στοιχεία ενεργητικο­ύ. «Η προτεραιότ­ητα είναι να αποφευχθεί η χρήση τους για τη νομιμοποίη­ση εσόδων και τη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας.

Η Ευρώπη έχει ήδη σημειώσει ικανοποιητ­ική πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως τα πάντα είναι θέμα ισορροπιών», όπως αναφέρει, «αφού θα πρέπει να μην καταπνιγού­ν νέες καινοτόμες τεχνολογίε­ς» σημειώνει με νόημα.

Μιλώντας για το εγχείρημα οι τράπεζες να αναπτύξουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα, σημειώνει πως κάτι τέτοιο έχει νόημα σε χώρες που οι άνθρωποι απομακρύνο­νται από τα μετρητά. Υπάρχει μάλιστα, όπως λέει, περίπτωση «να τους προσφέρουμ­ε μια ψηφιακή εναλλακτικ­ή λύση ασφαλέστερ­η από τα εμπορικά χρήματα».

Ωστόσο, στη ζώνη του ευρώ τα μετρητά παραμένουν ένα δημοφιλές μέσο πληρωμής και τέτοιο θέμα δεν τίθεται.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece