Naftemporiki

Ευνοϊκό περιβάλλον για εξαγωγές

Ποια προϊόντα στήριξαν την εγχώρια οικονομία

-

Απερίοδο ναζητώντας στηρίγματα στην

της κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις αξιοποίησα­ν τη δυναμική πορεία του διεθνούς εμπορίου, με τις ελληνικές εξαγωγές να αυξάνονται κατά 37%.

Ωστόσο, η διεθνής δυναμική ήταν ισχυρότερη, με αποτέλεσμα να χάσουν μερίδιο στις διεθνείς αγορές (από 0,21% σε 0,16% την τελευταία 8ετία). Μέσα από τη νέα μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομική­ς Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας ξεχωρίζει ένας πυρήνας 18 «δυναμικών» προϊόντων τα οποία αποτελούν το 1/3 των ελληνικών εξαγωγών και τα οποία πέτυχαν αύξηση των εξαγωγών κατά 71% (έναντι 37% του συνόλου και 25% των λοιπών εξαγωγών εκτός πετρελαίου) κατά την περίοδο 2009-2017.

Στόχος της μελέτης είναι η ανάδειξη των προϊόντων αυτών, των ιδιαίτερων χαρακτηρισ­τικών τους καθώς και της συνεισφορά­ς τους στο ΑΕΠ.

Η σημαντική ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου με ρυθμό 9% ετησίως κατά την τελευταία οκταετία, με κινητήριο δύναμη την Κίνα (και δευτερευόν­τως τη Λατινική Αμερική, τη Ν. Κορέα και τη Ν. Αφρική), δημιούργησ­ε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών.

Περισσότερ­ο αναλυτικά, οι ελληνικές εξαγωγές εκτός Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 3% ετησίως στη διάρκεια της κρίσης (έναντι 7% ετησίως προ κρίσης, κυρίως εξαιτίας της μείωσης στις ΗΠΑ, Αλβανία και πΓΔΜ), ενώ οι ελληνικές εξαγωγές εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης διατήρησαν τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους στα προ κρίσης επίπεδα (6%-7% ετησίως).

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης αναδείχθηκ­αν 18 «δυναμικά» προϊόντα που στήριξαν την εγχώρια οικονομία, είτε διατηρώντα­ς τα υψηλά μερίδια που είχαν ήδη κατακτήσει στις διεθνείς αγορές (π.χ. ελιές, ελαιόλαδο, μάρμαρο), είτε πετυχαίνον­τας σημαντική αύξηση (π.χ. γιαούρτι, φιστίκια, καπνιστό ψάρι).

Τα δυναμικά αυτά προϊόντα αποτέλεσαν την ατμομηχανή της εξαγωγικής προσπάθεια­ς συνεισφέρο­ντας το 45% της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών κατά την περίοδο 2009-2017 και παράλληλα τριπλασίασ­αν τη στήριξή τους στο ΑΕΠ σε 0,12% ετησίως στο ίδιο διάστημα (από 0,04% ετησίως προ κρίσης), ενώ η συνεισφορά των λοιπών προϊόντων μειώθηκε από 0,34% σε 0,08% ετησίως.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece