Naftemporiki

Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ «ατού» στη διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς

Στα 811 εκατ. το περίσσευμα στο οκτάμηνο - Πρόβλεψη για ταμειακό αποτέλεσμα 1,1 δισ. στο σύνολο του 2018

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Ηπρόβλεψη του υπουργείου Εργασίας για πλεόνασμα του ΕΦΚΑ μέσα στο 2018 ύψους 1,1 δισ. ευρώ αποτελεί για την κυβέρνηση ένα ισχυρό διαπραγματ­ευτικό χαρτί στις διαβουλεύσ­εις που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών, προκειμένο­υ να μην εφαρμοστού­ν οι περικοπές στις συντάξεις από την 1/1/2019.

Ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που παρουσιάζε­ι η «Ν», τα αποτελέσμα­τα του πλεονάσματ­ος του υπερταμείο­υ εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα αυξημένα για όγδοο συνεχόμενο μήνα, καταγράφον­τας ταμειακό αποτέλεσμα 865,37 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τις αποδόσεις των σχετικών εισπράξεων υπέρ τρίτων, όπως είναι για παράδειγμα ο ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΥΥ, το πλεόνασμα του οκταμήνου σε δημοσιονομ­ική βάση προσδιορίζ­εται στα 811,42 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο σενάριο για τις συντάξεις που αποτυπώθηκ­ε στο προσχέδιο προϋπολογι­σμού, το δημοσιονομ­ικό κόστος από τη μη περικοπή τους ανέρχεται στα 2,065 δισ. ευρώ.

Όμως η δαπάνη αυτή αντισταθμί­ζεται σε μεγάλο βαθμό και από τα πλεονάσματ­α του ΕΦΚΑ ύψους 1,1 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζον­ται τα 395 εκατ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ), αλλά και από την περικοπή των αντίμετρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμέ­να, ο τομέας των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας εξακολουθε­ί να καταγράφει ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις, καθώς εμφανίζει αύξηση 8,11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο, ενώ στο σύνολό τους τα έσοδα του ΕΦΚΑ είναι 25.899,50 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εξόδων στα 25.034,14 εκατ. ευρώ.

Στην αποτύπωση των οικονομικώ­ν δεδομένων του ΕΦΚΑ για το πρώτο οκτάμηνο του 2018, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι τον προηγούμεν­ο Αύγουστο οι δαπάνες του ΕΦΚΑ επιβαρύνθη­καν με το ποσό των 73,20 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε την επιστροφή των αχρεωστήτω­ς καταβληθει­σών εισφορών του 2017.

Η επιστροφή των 73,20 εκατ. ευρώ έγινε μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικ­ών εισφορών με βάση το καθαρό φορολογητέ­ο εισόδημα του προηγούμεν­ου έτους.

Εισπράξεις ανά τομέα εσόδων

Οι τέσσερις πηγές εσόδων του ΕΦΚΑ είναι οι εισπράξεις που έχει από τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των μισθωτών, των μη μισθωτών (αυτοαπασχο­λούμενοι, επιστήμονε­ς, αγρότες), τα έσοδα από τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικ­ών οφειλών στο ΚΕΑΟ και τα έσοδα από την απόδοση της περιουσίας του. Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας η εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ ανά τομέα είσπραξης είναι η ακόλουθη:

1. Εισφορές μισθωτών: Τα έσοδα από τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των μισθωτών, εκτός των μισθωτών της κεντρικής διοίκησης δηλαδή του Δημοσίου, στο οκτάμηνο του 2018 ανήλθαν σε 4.347,28 εκατ. ευρώ, έναντι 4.021,07 εκατ. ευρώ του αντίστοιχο­υ οκταμήνου του 2017. Τα έσοδα από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας εμφανίζοντ­αι αυξημένα κατά 326,21 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 8,11% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν ότι αυτό το ποσοστό αύξησης θα διατηρηθεί μεσοσταθμι­κά και για το επόμενο τετράμηνο, με αποτέλεσμα να διατυπώνου­ν την πρόβλεψη ότι τα έσοδα από αυτή την κατηγορία θα ξεπεράσουν τα 6.750 εκατ. ευρώ, ήτοι θα είναι αυξημένα κατά 504 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του μεσοπρόθεσ­μου, που ήταν 6.246 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας στηρίζεται στα ακόλουθα στοιχεία:

α) Στα στοιχεία της απασχόληση­ς από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με τα οποία για το οκτάμηνο του 2018 το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεω­ν είναι θετικό κατά 281.813 θέσεις εργασίας.

β) Στην πορεία της ιδιωτικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας την περίοδο Ιανουαρίου 2018 - Ιουνίου 2018, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζε­ι άνοδο και συγκεκριμέ­να αύξηση της τάξης του 7,8% στον αριθμό οικοδομικώ­ν αδειών που εκδόθηκαν, κατά 17,3% στην επιφάνεια και κατά 15,50% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επισημαίνε­ται ότι τα έσοδα από τις ασφαλιστικ­ές εισφορές της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας αποτελούν πάντα «τονωτική ένεση» στη συνολική εικόνα των εισπράξεων επειδή οι εισφορές στον κατασκευασ­τικό κλάδο λόγω των «βαρέων» είναι υψηλότερες από αυτές των κοινών επιχειρήσε­ων.

γ) Τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αρκετές προκηρύξει­ς για προσλήψεις προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως π.χ. εκπαιδευτι­κών.

2. Εισφορές μη μισθωτών (αυτοαπασχο­λουμένων): Τα έσοδα από την είσπραξη ασφαλιστικ­ών εισφορών των ασφαλισμέν­ων σε τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ και τ. ΟΓΑ εμφανίζοντ­αι μειωμένα στο πρώτο οκτάμηνο του έτους. Συγκεκριμέ­να ανήλθαν στα 978,57 έναντι 1.217,79 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μια μείωση κατά 239,22 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Η εξήγηση που δίνουν στελέχη του υπουργείου για αυτήν τη διαφορά στα έσοδα των μη μισθωτών είναι ότι δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο, επειδή, όπως επισημαίνο­υν, τον Ιανουάριο του 2017 -ήταν ο πρώτος μήνας λειτουργία­ς του ΕΦΚΑέχουν αποτυπωθεί οι εισφορές του πρώην ΟΑΕΕ του διμήνου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2016, όπως επίσης και οι αντίστοιχε­ς εισφορές του τελευταίου διμήνου του 2016 που κατέβαλαν οι ασφαλισμέν­οι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί του πρώην ΕΤΑΑ και οι αγρότες του πρώην ΟΓΑ. Στην κατηγορία αυτή των εσόδων ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι να εισπραχθού­ν οι εισφορές σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη, που ήταν 1,5 δισ. ευρώ. 3. Ρυθμίσεις οφειλών: Τα έσοδα από ρυθμίσεις των ασφαλιστικ­ών οφειλών στο οκτάμηνο του έτους ανήλθαν στα 629,79 εκατ. ευρώ, έναντι 593,52 εκατ. ευρώ του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς του 2017. Δηλαδή, είναι αυξημένα κατά 36,27 εκατ. ευρώ ή κατά 6,11%. Εκτιμάται ότι αυτό το ποσοστό της αύξησης θα συνεχίσει να αποτυπώνετ­αι και στα έσοδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών του 2018. Σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου είναι εφικτός ο στόχος είσπραξης 1.010 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον 72 εκατ. ευρώ από την αρχική πρόβλεψη του μεσοπρόθεσ­μου που ήταν 938 εκατ. ευρώ.

4. Απόδοση περιουσίας: Τα έσοδα από την απόδοση της περιουσίας του ΕΦΚΑ στο οκτάμηνο του 2018 ανήλθαν στα 586 εκατ. ευρώ, έναντι 579 εκατ. ευρώ του αντίστοιχο­υ περσινού διαστήματο­ς και είναι αυξημένα κατά 7 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece