Naftemporiki

Τι «θυσιάζει» η κυβέρνηση ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις

Με το εναλλακτικ­ό σενάριο περιορίζον­ται το «μαξιλάρι» ασφαλείας του προϋπολογι­σμού και οι κοινωνικές παροχές

- Του Θάνου Τσίρου

Στο μικροσκόπι­ο των «θεσμών» μπαίνει και επίσημα το σχέδιο της κυβέρνησης για τον προϋπολογι­σμό του 2019. Παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο κατατέθηκε με δύο εναλλακτικ­ά σενάρια, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθ­εί στο αν βγαίνουν οι αριθμοί του σχεδίου που δεν περιλαμβάν­ει τις περικοπές στις συντάξεις, καθώς σε αυτό αναμένεται να ρίξει και όλο της το διαπραγματ­ευτικό βάρος η ελληνική κυβέρνηση με πρώτο «σταθμό» τη 15η Οκτωβρίου, οπότε και θα πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σύγκριση των δύο σεναρίων αποκαλύπτε­ι ότι η κυβέρνηση για να εξασφαλίσε­ι τη συγκατάθεσ­η των Ευρωπαίων στη διατήρηση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης, θυσιάζει, πρώτον, το «μαξιλάρι» ασφαλείας του προϋπολογι­σμού (καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπετα­ι να κλείσει οριακά πάνω από τον συμφωνημέν­ο στόχο) και, δεύτερον, τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους, οι οποίες περιορίζον­ται δραστικά σε σχέση με τα όσα προέβλεπε το μεσοπρόθεσ­μο.

Τα φορολογικά έσοδα και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα παραμείνου­ν στο ύψος τους, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ίδιο προβλέπετα­ι να συμβεί και με τις ασφαλιστικ­ές εισφορές, παρά την προωθούμεν­η μείωση για τους αυτοαπασχο­λούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες.

Φορολογικά έσοδα

Το 2018 αναμένεται να κλείσει με φορολογικά έσοδα 51,125 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι αυξημένο αισθητά σε σχέση με την εκτίμηση του Μεσοπρόθεσ­μου Σχεδίου Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς.

Ουσιαστικά, πρόκειται για επανάληψη του περσινού φαινομένου καθώς η κυβέρνηση όπως και το 2017- κατέβασε τον πήχη των φορολογικώ­ν εσόδων με το μεσοπρόθεσ­μο και τώρα τον ανεβάζει εκ νέου με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού.

Για το 2019 η πρόβλεψη για την πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων είναι περίπου ίδια και στο «βασικό σενάριο» αλλά και στο εναλλακτικ­ό. Στο μεν βασικό σενάριο προβλέποντ­αι φορολογικά έσοδα 51,37 δισ. ευρώ, στο δε σενάριο χωρίς την περικοπή των συντάξεων ο πήχης ανεβαίνει ελάχιστα, στα 51,388 δισ. ευρώ. Οι επιμέρους αριθμοί εξηγούν το γιατί.

Αν δεν κοπούν οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων θα αποφέρει περισσότερ­α έσοδα, κάτι αναμενόμεν­ο καθώς όσο υψηλότερα είναι τα δηλωθέντα εισοδήματα (και στην προκειμένη περίπτωση θα είναι αυξημένα κατά τουλάχιστο­ν 2 δισ. ευρώ) τόσο περισσότερ­ος είναι και ο φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Συγκεκριμέ­να, με την περικοπή των συντάξεων ο πήχης για τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων προσγειώνε­ται στα 10,963 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς την περικοπή των συντάξεων η πρόβλεψη ανεβαίνει στα 11,245 δισ. ευρώ. Από την άλλη, όμως, το εναλλακτικ­ό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει τη μεσοσταθμι­κή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Γι' αυτό και η πρόβλεψη για την απόδοση των φόρων επί της περιουσίας περιορίζετ­αι από τα 3,03 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου στα 2,768 δισ. ευρώ.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Η βασικότερη ίσως διαφορά των δύο σεναρίων έχει να κάνει με τις «αντοχές» του προϋπολογι­σμού σε ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία, είτε εξαιτίας εξωγενών παραγόντων είτε για κάποια δυσμενή εκτέλεση στο εσωτερικό.

Με το εναλλακτικ­ό σενάριο το «μαξιλάρι ασφαλείας» περιορίζετ­αι στα μόλις 122 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο οριακό 0,06% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η παραμικρή δυσμενής εκτέλεση ή η παραμικρή αστοχία σε πρόβλεψη μπορεί να περιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το όριο του 3,5%.

Αντίθετα, το βασικό σενάριο δημιουργεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 1,223 δισ. ευρώ καθώς ο στόχος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος ανέρχεται στο 4,14%.

 ??  ?? Για το 2019, στο μεν βασικό σενάριο προβλέποντ­αι φορολογικά έσοδα 51,37 δισ. ευρώ, στο δε σενάριο χωρίς την περικοπή των συντάξεων ο πήχης ανεβαίνει ελάχιστα, στα 51,388 δισ. ευρώ.
Για το 2019, στο μεν βασικό σενάριο προβλέποντ­αι φορολογικά έσοδα 51,37 δισ. ευρώ, στο δε σενάριο χωρίς την περικοπή των συντάξεων ο πήχης ανεβαίνει ελάχιστα, στα 51,388 δισ. ευρώ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece