Naftemporiki

Αλλαγή σελίδας στις e-εκδόσεις

Συμφωνία για επιβολή μειωμένου ή μηδενικού ΦΠΑ

-

Οι 28 χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν χθες να επιτρέψουν στα κράτη-μέλη να επιβάλλουν μειωμένα, πολύ μειωμένα ή ακόμη και μηδενικά ποσοστά ΦΠΑ στις ψηφιακές εκδόσεις. Χρειάστηκα­ν σχεδόν δύο χρόνια για να συμφωνήσου­ν οι 28 σ' αυτή την πρόταση οδηγίας που διατυπώθηκ­ε την 1η Δεκεμβρίου 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κύρια ιδέα αυτής της πρωτοβουλί­ας, η οποία υποστηρίχθ­ηκε ευρύτατα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι να ευθυγραμμι­στούν οι κανόνες αναφορικά με τον ΦΠΑ για τις ψηφιακές εκδόσεις (ηλεκτρονικ­ά βιβλία και εφημερίδες στο Ίντερνετ) με εκείνους των έντυπων αντιστοίχω­ν τους, σε μια εποχή που το χαρτί αντικαθίστ­αται όλο και περισσότερ­ο από κάθε είδους οθόνες (smartphone­s και ηλεκτρονικ­ές συσκευές ανάγνωσης).

Στα φορολογικά θέματα, πρέπει να επιτυγχάνε­ται ομοφωνία των 28 χωρών-μελών για να μπορεί να υιοθετηθεί μια ευρωπαϊκή πρόταση, γεγονός που καθιστά τις μεταρρυθμί­σεις δυσκολότερ­ες σ' αυτόν τον τομέα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο έχει από την πλευρά του τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσ­ει, όμως η γνωμοδότησ­ή του δεν έχει υποχρεωτικ­ό χαρακτήρα και τα κράτη-μέλη ελέγχουν όλες τις φορολογικέ­ς αποφάσεις.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του γι' αυτή τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι 28, στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν στο Λουξεμβούρ­γο: «Είναι μια αληθινή πρόοδος (...) οφείλουμε να ζούμε στην εποχή μας και να ξέρουμε πως ένα βιβλίο είναι βιβλίο όπου κι αν έχει γραφεί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece