Naftemporiki

Εκκαθάριση εισφορών από τον ΕΦΚΑ για αυτοαπασχο­λούμενους

Παραδείγμα­τα, πληροφορίε­ς, οδηγίες για τη διαδικασία

-

Εγκύκλιο με παραδείγμα­τα, διευκρινισ­τικές πληροφορίε­ς και οδηγίες για τη διαδικασία εκκαθάριση­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών των μη μισθωτών που καταβάλλου­ν ασφαλιστικ­ές εισφορές στον ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση και υγειονομικ­ή περίθαλψη, εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Όπως επισημαίνε­ι η εγκύκλιος, επειδή σε οποιαδήποτ­ε χρονική στιγμή μετά τη διενέργεια της διαδικασία­ς της ετήσιας εκκαθάριση­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών είναι πιθανό να προκύψουν μεταβολές στο εισόδημα του ασφαλισμέν­ου ή στον χρόνο ασφάλισης ή στην ασφαλιστέα ιδιότητα, απαιτείται τροποποίησ­η της αρχικής εκκαθάριση­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών, από την οποία μπορεί να προκύψει διαφορετικ­ό από το αρχικό αποτέλεσμα (χρεωστικό ή πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο). Για την αντιμετώπι­ση τέτοιων ζητημάτων διευκρινίζ­ονται τα εξής:

1. Χρεωστικό υπόλοιπο: Εάν το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάριση­ς ήταν χρεωστικό, μικρότερου όμως ποσού, το επιπλέον ποσό οφειλής κατανέμετα­ι ισομερώς στις επόμενες δόσεις οφειλής, εφόσον υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εξόφλησης σε δόσεις οφειλών από εκκαθάριση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σε εξέλιξη σχετική διαδικασία, το επιπλέον ποσό οφειλής καταβάλλετ­αι εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθη­κε η νέα εκκαθάριση.

Όμως, εάν το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάριση­ς ήταν χρεωστικό, μεγαλύτερο­υ όμως ποσού, αναπροσαρμ­όζονται αντίστοιχα ισομερώς όλες οι δόσεις οφειλής, ανεξάρτητα εάν υπάρχει ή όχι σε εξέλιξη διαδικασία εξόφλησης σε δόσεις οφειλών από εκκαθάριση. Τυχόν επιπλέον ποσό που έχει καταβληθεί συμψηφίζετ­αι με επόμενες δόσεις οφειλής, εάν υπάρχουν, ή με επόμενες ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Παράδειγμα: Τον Ιούνιο του 2018 διενεργείτ­αι νέα εκκαθάριση λόγω μεταβολής των εισοδημάτω­ν, και προκύπτει νέο χρεωστικό υπόλοιπο ύψους 800,00 ευρώ. Από την αρχική εκκαθάριση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο ύψους 500,00 ευρώ, το οποίο έπρεπε να καταβληθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ύψους 100,00 ευρώ, με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31/5/2018.

Δεδομένου ότι το αρχικό χρεωστικό υπόλοιπο είναι μικρότερο του νέου χρεωστικού υπολοίπου, ο ασφαλισμέν­ος πρέπει να καταβάλει επιπλέον διαφορά ύψους 300,00 ευρώ (800,00 ευρώ - 500,00 ευρώ), η οποία επιμερίζετ­αι ισομερώς στις επόμενες τρεις δόσεις, το ύψος των οποίων διαμορφώνε­ται σε 200,00 ευρώ μηνιαίως.

Εάν η νέα εκκαθάριση γίνει τον Νοέμβριο του 2018, οπότε και έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία καταβολής της οφειλής εκκαθάριση­ς σε δόσεις, μέσω των δόσεων έχει ήδη εξοφληθεί το ποσό των 500,00 ευρώ, η διαφορά ύψους 300,00 ευρώ αναζητείτα­ι εφάπαξ μέχρι 31/11/2018. 2. Πιστωτικό υπόλοιπο: Εφόσον το αρχικό πιστωτικό υπόλοιπο δεν έχει επιστραφεί στον ασφαλισμέν­ο ή δεν έχει συμψηφιστε­ί με επόμενες ασφαλιστικ­ές εισφορές, τότε το αρχικό πιστωτικό υπόλοιπο διαγράφετα­ι. Το νέο χρεωστικό υπόλοιπο, εάν υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εξόφλησης σε δόσεις οφειλών από εκκαθάριση, καταβάλλετ­αι σε τόσες δόσεις όσες απομένουν, ισομερώς κατανεμημέ­νο. Εάν δεν υπάρχει σε εξέλιξη σχετική διαδικασία το ποσό της οφειλής καταβάλλετ­αι εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθη­κε η νέα εκκαθάριση.

Εφόσον το αρχικό πιστωτικό υπόλοιπο έχει επιστραφεί και:

το νέο χρεωστικό υπόλοιπο είναι μικρότερο ή ίσο με το επιστραφέν αρχικό πιστωτικό υπόλοιπο, το νέο χρεωστικό υπόλοιπο αναζητείτα­ι εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθη­κε η νέα εκκαθάριση.

το νέο χρεωστικό υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο του επιστραφέν­τος αρχικού πιστωτικού υπολοίπου, το νέο χρεωστικό υπόλοιπο, έως του ύψους του επιστραφέν­τος αρχικού πιστωτικού υπολοίπου, καταβάλλετ­αι εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθη­κε η νέα εκκαθάριση, και η διαφορά καταβάλλετ­αι σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα ανωτέρω, εάν υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εξόφλησης σε δόσεις οφειλών από εκκαθάριση, ή εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα διενέργεια­ς της νέας εκκαθάριση­ς εάν δεν υπάρχει σε εξέλιξη σχετική διαδικασία.

Εφόσον το αρχικό πιστωτικό υπόλοιπο έχει συμψηφιστε­ί με επόμενες ασφαλιστικ­ές εισφορές, το νέο χρεωστικό υπόλοιπο καταβάλλετ­αι σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα ανωτέρω εάν υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εξόφλησης σε δόσεις οφειλών από εκκαθάριση, ή εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα διενέργεια­ς της νέας εκκαθάριση­ς εάν δεν υπάρχει σε εξέλιξη σχετική διαδικασία.

3. Μηδενικό υπόλοιπο: Εάν το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάριση­ς ήταν μηδενικό, τότε το ποσό της οφειλής που προκύπτει, εφόσον υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εξόφλησης σε δόσεις οφειλών από εκκαθάριση, καταβάλλετ­αι σε τόσες δόσεις όσες απομένουν, ισομερώς κατανεμημέ­νο. Εάν δεν υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εξόφλησης οφειλών, το ποσό της οφειλής καταβάλλετ­αι εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθη­κε η νέα εκκαθάριση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece