Naftemporiki

> Παράλληλη ασφάλιση

- Σε διευκρινισ­τική

του ανακοίνωση για την παράλληλη ασφάλιση το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζ­ει ότι:

Οι συντάξεις από τον πρώτο φορέα εκδίδονται κανονικά, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις ως προς τη θεμελίωση δικαιώματο­ς.

Σε αντίθεση με το προγενέστε­ρο καθεστώς, με το οποίο οι ασφαλισμέν­οι έχαναν χρόνο ασφάλισης και εισφορές, με τις διατάξεις του νόμου 4387/16 κανένας χρόνος ασφάλισης και καμία εισφορά δεν χάνονται. Ο ασφαλισμέν­ος που έχει τις προϋποθέσε­ις συνταξιοδό­τησης σε έναν τουλάχιστο­ν φορέα μπορεί, αν θεμελιώνει δικαίωμα και στον δεύτερο φορέα, να λάβει 2η ανταποδοτι­κή σύνταξη ή προσαύξηση της σύνταξης. Στις περιπτώσει­ς που δεν θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα δεύτερης σύνταξης, η προσαύξηση της σύνταξης δίνεται και για τα έτη που καταβλήθηκ­αν επιπλέον εισφορές.

Το θετικό αυτό μέτρο θα ισχύσει και για τους συνταξιούχ­ους πριν από τις 13/05/2016 καθώς, μέσω του επανυπολογ­ισμού, η σύνταξή τους θα προσαυξηθε­ί για τον παράλληλο χρόνο που έως σήμερα δεν είχε αξιοποιηθε­ί λόγω μη θεμελίωσης δικαιώματο­ς. Η επιπλέον διαφορά θα δοθεί ισομερώς σε πέντε έτη, όπως προβλέπει ο νόμος.

Επιπλέον, επειδή ορισμένοι ασφαλισμέν­οι με παράλληλη ασφάλιση για διαφορετικ­ή δραστηριότ­ητα έκαναν αίτηση συνταξιοδό­τησης για τον χρόνο ασφάλισης στον έναν μόνο πρώην φορέα, τους δίνεται η δυνατότητα έως τα τέλη Οκτωβρίου είτε να κάνουν συμπληρωμα­τική αίτηση για τον παράλληλο χρόνο (η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από την πρώτη αίτηση) είτε να ανακαλέσου­ν την πρώτη αίτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece