Naftemporiki

Στο 1.073.305 τα δηλωθέντα αυθαίρετα στην Ελλάδα

Έκπτωση 20% επί του προστίμου τακτοποίησ­ης έως τις 8 Οκτωβρίου

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τη δυνατότητα να εξασφαλίσο­υν έκπτωση 20% επί του προστίμου τακτοποίησ­ης των αυθαιρέτων έχουν οι ενδιαφερόμ­ενοι έως την προσεχή Δευτέρα 8 Οκτωβρίου κατά την οποία λήγει η πρώτη φάση δήλωσης αυθαίρετου κτίσματος στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α χθες το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος), τα κτήρια με αυθαιρεσίε­ς ανέρχονται σε 1.073.305, έχουν εκδοθεί συνολικά 1.649.589 βεβαιώσεις μεταβίβαση­ς για ακίνητα από το πληροφορια­κό σύστημα του ΤΕΕ (κάθε μεταβίβαση χρειάζεται βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυxθαιρέτο­υ την οποία ο ιδιοκτήτης μπορεί να τη λάβει έχοντας κάνει αίτημα τακτοποίησ­ης), ενώ μέχρι στιγμής τα έσοδα του Δημοσίου από τις δηλώσεις αυθαιρέτων ανέρχονται σε 2,171 δισ. ευρώ.

Για την εξασφάλιση της έκπτωσης του 20% ο κάτοχος αυθαιρέτου αρκεί να καταθέσει την αίτηση και να καταβάλει το προβλεπόμε­νο παράβολο. Στη συνέχεια, κατά τη δεύτερη φάση που διαρκεί μέχρι τις 8/4/2019, το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 10%. Επιπλέον, προβλέπετα­ι περαιτέρω μείωση προστίμου κατά 10%, όταν ο αιτών υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ αντιθέτως, το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.

Ακόμη, από τα διαθέσιμα δεδομένα των δηλώσεων στο πληροφορια­κό σύστημα του ΤΕΕ, παρατηρούν­ται οι εξής τάσεις, που φαίνεται να παραμένουν σχετικά σταθερές τα τελευταία χρόνια και με τους τρεις νόμους που έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2011:

Σχετική επιτάχυνση δηλώσεων και πληρωμών σε περιόδους λήξης προθεσμιών αλλά και σχετική κάμψη σε περιόδους που επηρεάζοντ­αι από συναφείς εξελίξεις (περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων, συζητήσεις νέων ρυθμίσεων κ.λπ.).

Το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίε­ς σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Λόγω της πρόβλεψης του νόμου να επιβαρύνον­ται όσα αυθαίρετα δεν έχουν καμία προηγούμεν­η έκδοση αδείας, τα αντίστοιχα ποσοστά επιβαρύνου­ν περισσότερ­ο τις αντίστοιχε­ς δηλώσεις, οπότε σε κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια αντιστοιχε­ί το 28% των προστίμων, ενώ σε κτίσματα με οικοδομική άδεια το 72% των προστίμων, περίπου.

Από το σύνολο των στοιχείων προκύπτει ότι 3 στις 10 δηλώσεις αφορούν ακίνητα εκτός σχεδίου και 7 στις 10 δηλώσεις ακίνητα εντός σχεδίου. Λόγω της πρόβλεψης του νόμου τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου είναι σημαντικά υψηλότερα, οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζε­ται η εικόνα το μισό περίπου του συνολικού ύψους των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το άλλο μισό των προστίμων ακίνητα εντός σχεδίου.

Οριστική λύση

Όπως επεσήμανε χθες σχετικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, «οι νόμοι αυθαιρέτων -4178 και 4495- έδωσαν διέξοδο τακτοποίησ­ης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου η ένταξη ενός κτίσματος αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούν­ται με την υποβολή δυσβάστακτ­ων προστίμων. Οι πολίτες πρέπει με την συμβολή ενός μηχανικού της επιλογής τους, από τους δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμου­ς, να καταγράψου­ν τις αυθαιρεσίε­ς τους και να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα σχήματα αποπληρωμή­ς των προστίμων, τα οποία προσφέρουν, σε περιπτώσει­ς προκαταβολ­ών, σημαντικά υψηλές εκπτώσεις αλλά και δυνατότητα για συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς και στατικής επάρκειας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece