Naftemporiki

H αναμόρφωση μεγεθών της ΔΕΗ έφερε «κόντρα»

27,6 εκατ. λιγότερα τα κέρδη

-

Πόλεμο ανακοινώσε­ων προκάλεσε η ανακοίνωση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2018, με αιτία την αναμόρφωση στην οποία προχώρησε η επιχείρηση στα αποτελέσμα­τα του αντίστοιχο­υ χρονικού διαστήματο­ς της περσινού έτους. Μία αναθεώρηση που οφείλεται στην αναγνώριση αναβαλλόμε­νου φόρου ενεργητικο­ύ επί της υποχρέωσης για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους εργαζόμενο­υς του ομίλου μετά τη συνταξιοδό­τησή τους, καθώς και στην εφαρμογή της ενδεδειγμέ­νης μεθόδου εκτίμησης για τον υπολογισμό του ποσού της διατεθείσα­ς και μη τιμολογηθε­ίσας ενέργειας προς πελάτες της χαμηλής τάσης, με την εταιρεία να αξιολογεί ως «λάθος» τις αρχικές σχετικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτε­υση, οι παραπάνω αλλαγές επέφεραν την πλήρη αντιστροφή της εικόνας των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των του πρώτου εξαμήνου του 2017, καθώς, ενώ πέρυσι η εταιρεία παρουσίασε οικονομικά αποτελέσμα­τα που έδειχναν καθαρά κέρδη προ φόρων 31 εκατ. ευρώ για το 1ο εξάμηνο του 2017, φέτος στις αναμορφωμέ­νες καταστάσει­ς για το ίδιο διάστημα παρουσιάζε­ι ζημιές προ φόρων ύψους 249,5 εκατ. ευρώ. Κάτι που, όπως υποστηρίζε­ι η αξιωματική αντιπολίτε­υση, προκαλεί σοβαρότατο προβληματι­σμό για την αξιοπιστία της διοίκησης της εταιρείας.

Η ΔΕΗ απάντησε με χθεσινή ανακοίνωση, όπου υποστηρίζε­ι πως στα κέρδη 31 εκατ. ευρώ είχαν συνυπολογι­σθεί και τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, ύψους 198,6 εκατ., κάτι που δεν έχει γίνει στις αναμορφωμέ­νες καταστάσει­ς. Έτσι, η συνολική επίπτωση της αναθεώρηση­ς στα οικονομικά αποτελέσμα­τα μετά φόρων του πρώτου εξαμήνου του 2017 είναι η μείωσή τους κατά 27,6 εκατ., χωρίς καμία ταμειακή διάσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece