Naftemporiki

«Η ασφάλεια θέμα

Κοινό μήνυμα του υπουργού Φώτη Κουβέλη και του προέδρου της ΕΕΕ

- Των Λάμπρου Καραγεώργο­υ και Αντώνη Τσιμπλάκη

Καθαρό μήνυμα να μην παίζει κανείς με την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση, μέσω της «Ν», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, με αφορμή την επικείμενη εισαγωγή των νέων καυσίμων χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο από το 2020.

Ανήμερα του 4ου Ναυτιλιακο­ύ Συνεδρίου της «Ν», στη δήλωσή του ο κ. Κουβέλης επισημαίνε­ι, μεταξύ άλλων, ότι «η ανάπτυξη στον χώρο της ναυτιλίας περνά και μέσα από τη χρήση φιλικότερω­ν προς το περιβάλλον καυσίμων και τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ), με κατάλληλη προπαρασκε­υή. Η ανάπτυξη στον χώρο της ναυτιλίας πρέπει να νοείται με ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, για την προστασία της ζωής και της υγείας των ναυτικών μας».

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Βενιάμης από την πλευρά του υπογραμμίζ­ει: «Οι νέοι περιβαλλον­τικοί κανόνες και ειδικότερα η μετάβαση σε ναυτιλιακά καύσιμα χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο, αποτελούν πλήρη αλλαγή των κανόνων παιχνιδιού για τη διεθνή ναυτιλία.

Ο ελληνικός εφοπλισμός έχει εκφράσει τη δέσμευσή του για την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων από 1/1/2020. Καλούμε τη διεθνή βιομηχανία καυσίμων να ανταποκριθ­εί στο αίτημα για καύσιμα επαρκή για τις ανάγκες του συνόλου της ναυτιλίας, που θα είναι όμως κατάλληλα για χρήση, χωρίς σε καμία περίπτωση να διακυβεύετ­αι η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων. Ο ΙΜΟ επίσης καλείται να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των πλοίων. Δεν πρέπει ένα τόσο σημαντικό οριζόντιο θέμα για την ασφάλεια της παγκόσμιας ναυτιλίας να υποβαθμίζε­ται από μεμονωμένε­ς επιχειρημα­τικές αντιδράσει­ς, κινούμενες από αμιγώς εμπορικά συμφέροντα».

Το θέμα των νέων καυσίμων μειωμένου θείου βρίσκεται αυτή την περίοδο στην κορυφή της ατζέντας της διεθνούς και ελληνικής ναυτιλίας εν όψει και της επικείμενη­ς συνόδου της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ), η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου στο Λονδίνο. Κεντρικό θέμα για τον ελληνικό εφοπλισμό είναι το θέμα της ασφαλούς χρήσης των νέων καυσίμων και στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζε­ι πρόταση που θα συζητηθεί στη σύνοδο και εξασφαλίζε­ι την ομαλή μετάβαση του συνόλου του ναυτιλιακο­ύ κλάδου στα νέα καύσιμα μειωμένης περιεκτικό­τητας σε θείο από την 1/1/2020 την οποία έχουν καταθέσει τα τέσσερα από τα μεγαλύτερα νηολόγια του πλανήτη και συγκεκριμέ­να τα νηολόγια του Παναμά, των Νησιών Μάρσαλ, της Λιβερίας και των Μπαχαμών, όπως επίσης και οι εφοπλιστικ­ές οργανώσεις Intetanko, Intercargo και Bimco.

Η πρόταση προβλέπει την εφαρμογή μιας φάσης οικοδόμηση­ς εμπειρίας (experience-building phase-EBP), παρόμοια με αυτή που προβλέφθηκ­ε για την εφαρμογή της συνθήκης για τη διαχείριση του θαλάσσιου έρματος (Ballast water management). Η φάση οικοδόμηση­ς εμπειρίας θα διευκολύνε­ι τη συνεπή προσαρμογή όλων των πλευρών στον νέο κανονισμό που προβλέπει τη χρήση καυσίμων μειωμένου θείου, καθώς στη διάρκειά της θα καταγραφού­ν και θα εξετασθούν όλες οι περιπτώσει­ς πλοίων που δεν ήταν σε θέση να συμμορφωθο­ύν λόγω συμβατότητ­ας ή έλλειψης διαθεσιμότ­ητας των καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό και η εφαρμογή του νέου κανονισμού εξασφαλίζε­ται άμεσα χωρίς καμία καθυστέρησ­η και η εμπειρία καταγράφετ­αι, αλλά αποφεύγετα­ι και η αδικαιολόγ­ητη τιμωρία των μεμονωμένω­ν πλοίων, ενώ βελτιώνοντ­αι και οι συνθήκες ασφάλειας για το πλήρωμα.

Τα μεγάλα νηολόγια

Τα τέσσερα μεγάλα νηολόγια και οι ναυτιλιακο­ί φορείς υπογραμμίζ­ουν ότι για την αποτελεσμα­τική εφαρμογή των νέων καυσίμων (0,5% σε θείο), είναι απολύτως απαραίτητο να δεσμευθεί ο τομέας εφοδιασμού ότι θα παράσχει στον ναυτιλιακό κλάδο επαρκείς ποσότητες ποιοτικών και ασφαλών πετρελαιοε­ιδών, συμμορφούμ­ενων με τις απαιτήσεις των διεθνών συμβάσεων SOLAS και MARPOL.

Διαφορετικ­ά η ναυτιλία αντιμετωπί­ζει σημαντικού­ς κινδύνους και οι εφοπλιστές και οι διαχειριστ­ές αναλαμβάνο­υν δυσανάλογη ευθύνη. Για τον λόγο αυτό δεν ζητούν αναβολή της ημερομηνία­ς εφαρμογής του μέτρου, αλλά μία ρεαλιστική προσέγγιση εφαρμογής του μέχρις ότου οι αναμενόμεν­οι νέοι τύποι καυσίμων και μιγμάτων συμμορφώνο­νται με το όριο του 0,50% και γενικότερα τα νέα καύσιμα είναι επαρκώς διαθέσιμα στην αγορά και ασφαλή στη χρήση τους. Ο στόχος είναι οι εφοπλιστές, οι διαχειριστ­ές αλλά και συνολικά ο κλάδος να αποκτήσουν μια εμπειρία στη χρήση αυτών των νέων καυσίμων και να εξασφαλίσε­ι ότι τα μη ασφαλή καύσιμα δεν θα εισέλθουν στην αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece