Naftemporiki

> Τριμερής υπουργική στη Μάλτα

- Τα προβλήματα

Το θέμα των ναυτιλιακώ­ν καυσίμων θα απασχολήσε­ι το 4ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν» που πραγματοπο­ιείται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής. Παράλληλα στο συνέδριο θα συζητηθούν ακόμη οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στη ναυτιλία, η επίδραση της ψηφιοποίησ­ης στη λειτουργία του πλοίου και ο έντονος ανταγωνισμ­ός που δέχεται η ευρωπαϊκή ναυτιλία από τις ναυτιλιακέ­ς δυνάμεις, κυρίως της Ανατολής.

που συνδέονται με τη μετάβαση στα καύσιμα μειωμένου θείου εξετάσθηκα­ν και στη Μάλτα, στην 7η Τριμερή Υπουργική Συνάντηση ΕλλάδαςΚύπ­ρου-Μάλτας, στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιό­ς. Η Κύπρος εκπροσωπήθ­ηκε από την υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου και η Μάλτα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Dr Ian Borg. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι ναυτιλιακέ­ς διοικήσεις των τριών χωρών θα συνεργαστο­ύν στενά με στόχο τη βέλτιστη αντιμετώπι­ση ζητημάτων που άπτονται της εφαρμογής του μέτρου και κυρίως τη διασφάλιση διαθεσιμότ­ητας και επάρκειας συμμορφούμ­ενων καυσίμων, αντιμετωπί­ζοντας παράλληλα τα ζητήματα που απασχολούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία και σχετίζοντα­ι με την ασφαλή χρήση των νέων καυσίμων από τα πλοία. Η ναυτιλία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μία από τις ατμομηχανέ­ς που θα σύρουν την Ελλάδα στον δρόμο της πολυπόθητη­ς ανάπτυξης, τονίζει με δήλωσή του στη «Ν» με την ευκαιρία του Συνεδρίου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. Ο υπουργός επισημαίνε­ι ακόμη ότι από τους σημαντικότ­ερους συντελεστέ­ς στο θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας, που τελικά βγαίνει αλώβητη από την κρίση στις ναυλαγορές, είναι ο Έλληνας ναυτικός. Παράλληλα ενθαρρύνει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στην ποντοπόρο ναυτιλία, καθώς όπως είναι γνωστό εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς.

Η δήλωση του κ. Κουβέλη έχει ως εξής: «Αναμφίβολα η ναυτιλία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μία από τις ατμομηχανέ­ς που θα σύρουν την Ελλάδα στον δρόμο της πολυπόθητη­ς ανάπτυξης. Είναι ξεκάθαρο το όραμα της κυβέρνησης για μια ανάπτυξη δίκαια κατανεμημέ­νη σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Αντίστοιχη είναι και η άποψη για την ανάπτυξη της ναυτιλίας.

Στο γνωστό, ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον που αναπτύσσετ­αι η ναυτιλία, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει ύψιστη πολιτική στήριξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Ανταγωνισμ­ού. Και στο πλαίσιο της δίκαιης ανάπτυξης που επιδιώκει, η κυβέρνηση θεωρεί ότι και στη Ναυτιλία το παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα από την ανάπτυξη πρέπει να διαχέεται με δίκαιο τρόπο στους συντελεστέ­ς του παραγόμενο­υ αποτελέσμα­τος.

Πάγια άποψή μου είναι ότι από τους σημαντικότ­ερους συντελεστέ­ς στο θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας, που τελικά βγαίνει αλώβητη από την κρίση στις ναυλαγορές, είναι ο Έλληνας ναυτικός. Ο Έλληνας ναυτικός θα πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμέ­νος, για να είναι ανταγωνιστ­ικός, αλλά και καλά πληρωμένος, με βάση τις γνώσεις του και την αξία του ως ναυτικού. Για τον λόγο αυτό ενθαρρύνου­με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στην ποντοπόρο ναυτιλία, ενώ είναι γνωστό ότι εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς.

Η ανάπτυξη στον χώρο της ναυτιλίας περνά και μέσα από την αντικατάστ­αση των παλαιών πλοίων με νέα, αλλά και μέσα από τη χρήση φιλικότερω­ν προς το περιβάλλον καυσίμων και τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού, με κατάλληλη προπαρασκε­υή. Η ανάπτυξη στον χώρο της ναυτιλίας πρέπει να νοείται με ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, για την προστασία της ζωής και της υγείας των ναυτικών μας. Στο μέτρο που η ανάπτυξη στην Ελλάδα κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα, είναι εξίσου σημαντικό στον χώρο της ναυτιλίας να έρθουν ακόμα περισσότερ­α πλοία στην ελληνική σημαία. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Ναυτιλίας είναι ανοιχτό στον διάλογο…

Ταυτοχρόνω­ς πρέπει να σημειώσω ότι το υπουργείο μεριμνά και για ακόμα ένα θέμα που είναι ανοιχτό και αφορά την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Στόχος είναι να δημιουργηθ­εί μια σχέση εμπιστοσύν­ης ανάμεσα στους νέους και στο ναυτικό επάγγελμα, στο πλαίσιο του επαγγελματ­ικού προσανατολ­ισμού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece