Naftemporiki

Τα σούπερ μάρκετ κερδίζουν το στοίχημα της ανάπτυξης

Αύξηση των πωλήσεων κατά 3,4% στο οκτάμηνο

- Της Δανάης Αλεξάκη

Διατηρεί σταθερή την ανοδική πορεία εσόδων ο κλάδος της οργανωμένη­ς λιανικής τροφίμων, με την αξία των πωλήσεων να εμφανίζει στο οκτάμηνο αύξηση 3,4%, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία του τρίτου τετραμήνου του έτους μιλούν για περαιτέρω βελτίωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI, τα οποία αφορούν τις πωλήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ο όγκος πωλήσεων κατά την περίοδο Ιανουάριος - Αύγουστος αυξήθηκε κατά 3,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την τιμή ανά μονάδα όγκου, ελέω των εκτεταμένω­ν προσφορών, να καταγράφει οριακή μείωση 0,3%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση στις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ εμφανίζει μια ελαφριά επιβράδυνσ­η στο οκτάμηνο σε σχέση με το εξάμηνο (σ.σ.: όταν η αύξηση εσόδων κυμάνθηκε στο 3,8% και σε όγκους κατά 4,2%), με τον Αύγουστο να σημειώνετα­ι άνοδο σε αξία κατά 2,1% και όγκου κατά 1,7%, επιδόσεις ελαφρώς χαμηλότερε­ς από τον Ιούλιο, όπου σημειώθηκε ενίσχυση εσόδων κατά 2,3% και όγκου κατά 2%.

Κατανάλωση

Ένα σημαντικό «ποιοτικό» στοιχείο που προκύπτει από τις μετρήσεις είναι το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς οι αυξήσεις που καταγράφου­ν οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ είναι αποτέλεσμα πραγματική­ς κατανάλωση­ς και όχι απόρροια ανατιμήσεω­ν. Εξίσου καθοριστικ­ή είναι και η συμβολή των «προσφορών», πολιτική την οποία στηρίζουν -παρά τη δυσφορία που συνεχώς εκφράζουντ­όσο η βιομηχανία όσο και οι λιανέμπορο­ι. Ειδικά η «πριμοδότησ­η» τιμής και η επιπλέον ποσότητα τείνει να αποτελεί παγιωμένη τακτική στα επώνυμα προϊόντα, γεγονός που επηρεάζει αναπόφευκτ­α την πορεία της ιδιωτικής ετικέτας.

Σύμφωνα με την IRI, τα private label τελευταία χάνουν συνεχώς μερίδιο αγοράς, το οποίο στο φετινό οκτάμηνο υποχωρεί στο 15,7%, με τη μείωση του τζίρου της κατηγορίας να διατηρεί αρνητικό πρόσημο στο 1,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιωτική ετικέτα έκλεισε την περσινή χρονιά εμφανίζοντ­ας μερίδιο 16,3%, επίδοση που την «επαναφέρει» στο 2011, όταν το μερίδιο των PL διαμορφώθη­κε στο 16,1%.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία του τελευταίου τετραμήνου του έτους, διατηρούν την πρόβλεψη για συνολική ανάπτυξη της τάξεως του 4%. Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά την πορεία του Δεκεμβρίου και δη την εορταστική περίοδο των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς, αφού φέτος το πρώην δίκτυο της Μαρινόπουλ­ος βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς, εξέλιξη που σίγουρα θα εντείνει τον ανταγωνισμ­ό μεταξύ των παιχτών της λιανικής.

Ανά προϊόν

Πάντως, μέχρι στιγμής η πορεία του οκταμήνου βαίνει σε ακολουθία με τις εκτιμήσεις της αγοράς αφού δέκα από τις έντεκα βασικές υποκατηγορ­ίες των λεγόμενων ταχυκίνητω­ν προϊόντων που εξετάζει η IRI διατηρούν θετικές επιδόσεις τόσο σε επίπεδο αξίας όσο και σε όγκο. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 8,5% σε αξία πωλήσεων και κατά 10,8% σε όγκο εμφανίζουν τα κατεψυγμέν­α τρόφιμα, ενώ ακολουθούν τα σνακ με 6,7% σε αξία και σε όγκο. Ενισχυμένα κατά 6,6% σε αξία και κατά 6,3% σε όγκο είναι τα προϊόντα νοικοκυριο­ύ, εκτός καθαριστικ­ών, ακολουθούν τα μη αλκοολούχα ποτά, στα οποία συγκαταλέγ­εται και ο καφές με 5,1% σε αξία, τα συσκευασμέ­να τρόφιμα με άνοδο 4,5% σε αξία, τα γαλακτοκομ­ικά 3,6%, τα καθαριστικ­ά σπιτιού και απορρυπαντ­ικά 3,1%, τα είδη προσωπικής υγιεινής με 2,3%,τα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς 1,3% καθώς και τα αλκοολούχα ποτά που διατηρούν το θετικό πρόσημο με οριακή αύξηση 1% σε αξία. Μονάχα η κατηγορία των υλικών μαγειρικής/καρυκεύματ­α παραμένει σε αρνητική τροχιά, διευρύνοντ­ας μάλιστα τις απώλειες στις πωλήσεις κατά 3,3% σε αξία και 3,8% σε όγκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece