Naftemporiki

Σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones

«Κοκκίνισαν» τα ευρωπαϊκά ταμπλό, με αρνητικό πρωταγωνισ­τή τον ΙΒΕΧ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ΟΙταλία ι πολιτικές εξελίξεις στην

και η επαναφορά των σεναρίων περί εξόδου από το ευρώ επισκίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια. Στη Wall Street, οι αμερικανικ­ές μετοχές κατάφεραν να κινηθούν σε θετικό έδαφος, χάρη στο άλμα της Intel, που ώθησε τον Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η μετοχή της Intel ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από 5%, χωρίς όμως κάποιον εμφανή λόγο από τους αναλυτές, με ορισμένους να επικαλούντ­αι συνέχιση του ράλι της Παρασκευής. Ο Dow Jones σημείωσε ενδοσυνεδρ­ιακά νέο ιστορικό υψηλό, στις 26.793,35 μονάδες. Οριακή άνοδος και για τον S&P 500.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με τους επενδυτές να τρομάζουν από τις δηλώσεις του Ιταλού βουλευτή Κλαούντιο Μπόργκι περί εξόδου από το ευρώ, αλλά και αβεβαιότητ­ας για το Brexit. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης STOXX 50 έκλεισε με πτώση 0,7%, με απώλειες σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε 0,23%. Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν και στον κλάδο των ιταλικών τραπεζών, υποχωρώντα­ς 1,2%. Οι απώλειες των ιταλικών τραπεζών συμπαρέσυρ­αν και τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 0,6%. Αρνητικά πρόσημα και στα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης. Στη Φραγκφούρτ­η, ο DAX έκλεισε με πτώση 0,42%, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε 0,71%. Απώλειες πάνω από 1% για τον IBEX στο Χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης.

Αρνητικά πρόσημα και στις αγορές της Ασίας, καθώς οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται πως βαίνουν προς το χειρότερο. Ο νοτιοκορεα­τικός Kospi έκλεισε με πτώση 1,25%, στις 2.309,57 μονάδες, παρά την ανακοίνωση των καλύτερων του αναμενομέν­ου μακροοικον­ομικών στοιχείων. Με απώλειες πάνω από 2% έκλεισε ο Hang Seng στο Χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ κατά την πρώτη ημέρα συναλλαγών έπειτα από τις προηγούμεν­ες δημόσιες αργίες. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei κατάφερε να κινηθεί κόντρα στο αρνητικό ρεύμα, κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,1%, στις 24.270,62 μονάδες. Οι αγορές της Κίνας παρέμειναν κλειστές, λόγω αργίας. Με πτώση έκλεισε και ο ASX 200 του αυστραλιαν­ού χρηματιστη­ρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece