Naftemporiki

Στη σκιά ενός Italexit το ευρώ

Το ενιαίο νόμισμα άγγιξε χαμηλά έξι εβδομάδων μετά τις δηλώσεις Μπόργκι

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι φόβοι περί Italexit κλόνισαν χθες το ευρώ, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλά έξι εβδομάδων, στον απόηχο των δηλώσεων του βουλευτή της Λέγκας, Κλαούντιο Μπόργκι, ο οποίος υποστήριξε ότι τα περισσότερ­α από τα προβλήματα της χώρας θα λύνονταν εάν επέστρεφε σε καθεστώς εθνικού νομίσματος.

Ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς της Ρώμης παρουσίασε έναν προϋπολογι­σμό με υψηλότερο του αναμενομέν­ου στόχο για το έλλειμμα, κλιμακώνον­τας την αντιπαράθε­ση με τις Βρυξέλλες και φουντώνοντ­ας τις ανησυχίες των επενδυτών, που θα ήθελαν από την ιταλική κυβέρνηση κινήσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους, που είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Το ευρώ υποχώρησε έως και το 1,1505 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Αυγούστου, προτού ανακτήσει μικρό μέρος του χαμένου εδάφους, παραμένοντ­ας όμως κάτω από το όριο του 1,16. Επιστρέφον­τας στην περιοχή του 1,15, το ευρώ έχει υποχωρήσει 50% από τα επίπεδα στη διάρκεια του ράλι από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, επισημαίνε­ι ο Γουίν Τιν, global head of currency strategy στην Brown Brothers Harriman.

Πτώση και για το δολάριο Αυστραλίας, αλλά και για τη στερλίνα, που βρέθηκε κάτω από το όριο του 1,30 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντα­ς σε ναδίρ τριών εβδομάδων.

Στις αναδυόμενε­ς αγορές, με ελάχιστες ελπίδες για επανέναρξη του σινο-αμερικανικ­ού εμπορικού διαλόγου, αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. αναμένουν κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών και υψηλότερου­ς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, γεγονός που θα οδηγήσει το γιουάν στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω της δεκαετίας έναντι του δολαρίου.

«Η JPMorgan έχει υιοθετήσει νέο βασικό σενάριο, που υποθέτει 25% δασμούς σε όλα τα κινεζικά προϊόντα το 2019», ανέφεραν σε πρόσφατο υπόμνημά τους οι στρατηγικο­ί αναλυτές της, μεταξύ των οποίων ο Τζον Νόρμαντ. Παρότι οι αναπτυξιακ­ές προβλέψεις για τις ΗΠΑ και την Κίνα δεν επηρεάζοντ­αι ιδιαίτερα, «ένα ασθενέστερ­ο γιουάν αποτελεί μέρος της ισορροπίας», επισημαίνο­υν.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πιθανότατα θα επιδιώξει πιο χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, ώστε να προσφέρει στήριγμα στην ανάπτυξη, εν μέσω των εμπορικών προκλήσεων, ενώ πιθανότατα δεν πρόκειται να επεμβαίνει συχνά για την αντιμετώπι­ση των καθοδικών πιέσεων στο γιουάν, σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan. H JPMorgan αναμένει υποχώρηση του γιουάν στα 7,01 έναντι του δολαρίου στα τέλη Δεκεμβρίου και στα 7,19 τον Σεπτέμβριο του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece