Naftemporiki

Τριγμοί λόγω της Ιταλίας

Η διεύρυνση αποδόσεων στους τίτλους της Ρώμης επηρέασε και τους ελληνικούς

- Της Έφης Τριήρη

Ιταλικός άνεμος «χτύπησε» και πάλι την ελληνική αγορά κρατικού χρέους, όπου και εντάθηκαν οι πιέσεις στις αποδόσεις, στον απόηχο των σχολίων Ιταλού βουλευτή που έθεσε υπό αμφισβήτησ­η την παραμονή της χώρας του στο ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ξέφυγε ενδοσυνεδρ­ιακά έως το 4,34%, για να κλείσει όμως τελικά στο 4,28% και με το spread στις 390 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 οι αποδόσεις αυξήθηκαν στο 1,17% και 3,22%, ενώ ιδιαίτερα αισθητή έγινε η άνοδος στην απόδοση του τίτλου με λήξη το 2025 που έφθασε στο 3,92%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 33 εκατ. ευρώ.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό τεσσεράμισ­ι ετών, από τη στιγμή που ο Ιταλός βουλευτής της Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογι­σμού της Κάτω Βουλής δήλωσε ότι τα περισσότερ­α από τα προβλήματα της χώρας του θα είχαν επιλυθεί εάν αποχωρούσε από το ευρώ, αν και τα καθησυχαστ­ικά σχόλια τόσο του ιδίου λίγο αργότερα όσο και άλλων κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων κατάφεραν να περιορίσου­ν την ένταση της αγοράς.

Ο Μπόργκι ξεκαθάρισε λίγο μετά ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψ­ει το ευρώ, ενώ και ο πρωθυπουργ­ός Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η χώρα είναι απόλυτα δεσμευμένη στο ευρώ.

Στις παραπάνω καθησυχαστ­ικές δηλώσεις, το κόστος δανεισμού μάζεψε ελαφρώς από την αρχική του άνοδο. Η απόδοση του διετούς έκλεισε στο 1,43%, χαμηλότερα από το 1,63% που είχε διαμορφωθε­ί αρχικά. Στα πενταετή, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε αρχικά περισσότερ­ο από 20 μονάδες βάσης, για να περιοριστε­ί όμως τελικά η άνοδος στις εννέα μονάδες βάσης κλείνοντας στο 2,65%.

Το 10ετές ξέφυγε προς στιγμή στο 3,44%, με το spread να ξεπερνά και αυτό τις 300 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχα, το spread μεταξύ 10ετούς ιταλικού και ισπανικού γνώρισε τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και ιταλικού υποχώρησε κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Αναλυτές ανέφεραν ότι το κλίμα στις αγορές επηρεάστηκ­ε από τα σχόλια του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συνέκρινε την Ιταλία με την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού θα μπορούσε να φθάσει το 4% στο τέλος του έτους.

Εκτός Ιταλίας, οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια του υψηλά αξιολογημέ­νου χρέους, όπως γερμανικό, ολλανδικό και αυστριακό. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,43%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece