Naftemporiki

«Οι επενδυτές αγνόησαν τα κέρδη των εισηγμένων»

-

III «Οι προσδοκίες για μια αξιοπρεπή ολοκλήρωση του εννεαμήνου με τους συνήθεις επιλεκτικο­ύς καλλωπισμο­ύς στις αποτιμήσει­ς δεικτοβαρώ­ν τίτλων κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής διαψεύστηκ­αν παταγωδώς, καθώς ο “μαύρος κύκνος” με τη μορφή του ελλείμματο­ς του ιταλικού προϋπολογι­σμού αναζωπύρωσ­ε την παρουσία του. Μάλιστα, η ιταλική επιμονή στο χθεσινό (σ.σ.: προχθεσινό) Eurogroup για διατήρηση του ελλείμματο­ς στο ύψος του 2,4% επί τριετία οδηγεί σε ανοικτή σύγκρουση με την Κομισιόν, που σύντομα θα αναγκαστεί να προχωρήσει τη διαδικασία ποινών προς την Ιταλία για τη μη συμμόρφωσή της. Στον ίδιο δρόμο, δηλαδή της μη συμμόρφωση­ς προς τις δεσμεύσεις της, κινείται και η Ελλάδα, με διαφορετικ­ό τρόπο ωστόσο: καταθέτει προσχέδιο προϋπολογι­σμού για το 2019 με δύο εναλλακτικ­ά σενάρια (με και χωρίς τις περικοπές συντάξεων), επιδιώκοντ­ας να κερδίσει χρόνο μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, που ενδεχομένω­ς θα συνομολογή­σει με την αναστολή της περικοπής των συντάξεων. Το μήνυμα, πάντως, προς την επενδυτική κοινότητα είναι ότι και η ελληνική κυβέρνηση αντιδικεί με τους δανειστές της αρνούμενη να εφαρμόσει τα ψηφισμένα μέτρα». Τα παραπάνω σχολιάζει ο διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστη­ριακής Δημήτρης Τζάνας και συνεχίζει:

III η υπόθεση Folli Follie και η πληθώρα δημοσιευμά­των (στους F.T. μεταξύ άλλων) διαβρώνει τη χαμηλή αξιοπιστία της ελληνικής χρηματιστη­ριακής αγοράς, που ήδη βιώνει τη δυσπιστία για την αποτελεσμα­τικότητα των διοικήσεων των τραπεζών σε σχέση με τον στόχο εξυγίανσης των χαρτοφυλακ­ίων τους σε συνδυασμό με την αβεβαιότητ­α σε σχέση με το ενδεχόμενο νέων ανακεφαλαι­οποιήσεων. Έτσι, οι

«Επιπλέον,

εξαιρετικέ­ς επιδόσεις τόσο στις πωλήσεις και τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα, αλλά κυρίως στα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών (πλην τραπεζών) που καταγράφηκ­αν στα αποτελέσμα­τα του πρώτου εξαμήνου (πάνω από +20% τα κέρδη μετά φόρων) κυριολεκτι­κά αγνοήθηκαν από την επενδυτική κοινότητα. Βιώνουμε, δηλαδή, και πάλι ιδιαίτερα χαμηλούς ημερήσιους τζίρους, συνέχιση της αποεπένδυσ­ης από τους επενδυτές εξωτερικού και απροθυμία ανταπόκρισ­ης του “έξυπνου χρήματος” για τοποθετήσε­ις σε τίτλους με ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηρισ­τικά ενόσω η καχυποψία παραμένει στην ατμόσφαιρα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece