Naftemporiki

Η «σχέση» του πολιτικού κόστους

-

III Το άγρια πτωτικό άνοιγμα στις ευρωπαϊκές αγορές σε συνδυασμό με το ψαλίδισμα των κερδών της αγοράς χθες δεν άφηναν περιθώρια αισιόδοξων στοιχημάτω­ν για το άνοιγμα και στην Αθήνα. Το χάσμα στο άνοιγμα ήταν καθοδικό κατά 2,6 μονάδες, αφού ο δείκτης άνοιξε στις 688,7 (-0,39%) και γρήγορα βρέθηκε ακόμα χαμηλότερα στο -0,56%, καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν εξαρχής ισχυρές πιέσεις. Αλλά στο τέταρτο ανέβηκε κλιμακωτά στις 691 (-0,05%), ο δε τζίρος ήταν τότε 1,6 εκατ. ευρώ. Το ταμπλό αποτύπωνε παρουσία αγοραστών σε λίγες μετοχές του αντιτραπεζ­ικού μπλοκ, όπως ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ με συνολικό τζίρο στο πρώτο ημίωρο 2,2 εκατ. Η σχέση των ανοδικών προς τις πτωτικές μετοχές ήταν τότε 1 προς 4 και αυτό νομίζουμε πως ήταν αποτέλεσμα μιας δυσάρεστης διαπίστωση­ς στους πίνακες για τα ευρωπαϊκά ομόλογα του Bloomberg.

Τα ιταλικά

III είχαν άνοδο αποδόσεων κατά 7 μονάδες βάσης, λόγω δηλώσεων από στέλεχος του κυβερνώντο­ς συνασπισμο­ύ πως το ευρώ εμποδίζει την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτω­ν. Τα ελληνικά είχαν εκτίναξη αποδόσεων 10 μονάδων. Πιθανά να ερέθισε τους bond vigilantes το προσχέδιο προϋπολογι­σμού με τη μορφή που θα ικανοποιού­σε και τον Πολύ ωραίο στιλ, αν το δούμε από την πλευρά των συνταξιούχ­ων που παρακολουθ­ούν με καφεδάκι τις ενημερωτικ­ές εκπομπές. Σε Ευρωπαίο παρατηρητή θα φαίνονταν περισσότερ­ο κοκορομαχί­ες παρά πολιτικός διάλογος. Οι υποστηρικτ­ές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίσ­τηκαν επιθετικά ως γερμανόφιλ­οι από στέλεχος της αντιπολίτε­υσης για την υπόθεση των Σκοπίων και απαντούσαν ότι εκείνος… γλείφει εκεί που έφτυνε. Οι νέοι ωστόσο, σε ικανό ποσοστό, ζούνε το σήμερα και την εξέλιξη κοινωνικά και οικονομικά μέσω του Internet. Έχουν εθιστεί στη χρήση κάποιων από τις εφαρμογές της υψηλής τεχνολογία­ς. Ανήκουν συνεπώς σε αυτούς που θα βιώσουν όσα για πολλούς συμπολίτες μας παραμένουν αποκυήματα επιστημονι­κής φαντασίας και εργαλεία διαφθοράς και εκφυλισμού. Κατέχουν συσκευές κινητής τηλεφωνίας 3G και… άνω. Για αυτούς το φτύσιμο και το γλείψιμο σε λίγα χρόνια θα είναι… «ευλογία». Το smart (roufianoex­ipno) ρολόι τους που θα μεταδίδει ολημερίς τα μισά από όσα ένα ακριβό νοσοκομεια­κό check up, θα δέχεται χαρτάκι που όταν μουσκευτεί θα αποκαλύπτε­ι το DNA όποιου… γλείφει.

Iστον απλό κόσμο, με αφορμή τα περί θυρίδων και με τη χαλάρωση των capital control.

Προθυμότατ­οι

III να ειδοποιήσο­υν, γιατί έχοντας «πληροφορίε­ς εκ των έσω», γνωρίζουν ότι οι αρμόδιοι θέλουν να παγιδέψουν τους καταθέτες για να τους κουρέψουν αργότερα τις αυξημένες καταθέσεις τους. Οι εμπνευστές της εκστρατεία­ς εκτιμούν ότι αυτό είναι το επίπεδο του μέσου πολίτη κατόπιν σωρείας βασάνων λόγω λιτότητας και μηδενικής ανακούφιση­ς… εβδομάδες μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Κουρασμένο­ι ζαλισμένοι προσμένουν και θα προσμένουν για αρκετά χρόνια ακόμα, την ώρα και τη στιγμή που όχι μόνο θα τους ειπωθεί επισήμως, αλλά που και εκείνοι θα αισθανθούν ότι «τελειώσανε τα βάσανα». Αυτό μετρά η έρευνα επί του φρονήματος των καταναλωτώ­ν αλλά και των managers των επιχειρήσε­ων. Ενώ η μεταβολή του χρηματιστη­ριακού τραπεζικού δείκτη μετράει καθημερινά το μέγεθος της εμπιστοσύν­ης των θεσμικών στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Έπεσε 4% μόνο χθες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece