Naftemporiki

Ανάστατες οι αγορές μετά τα σχόλια Μπόργκι για το ευρώ

Διεύρυνση των αποδόσεων στα ομόλογα και βουτιά των μετοχών

- Της Έφης Τριήρη

Νέους τριγμούς στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές προκάλεσε χθες η ιταλική κυβέρνηση, μετά τα σχόλια ότι η Ρώμη ίσως και να ήταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνης, μία ημέρα μετά το Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικώ­ν ζήτησαν εξηγήσεις από τον Ιταλό ομόλογό τους σχετικά με το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Ο βουλευτής της Λέγκα Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογι­σμού της Κάτω Βουλής, έθεσε υπό αμφισβήτησ­η την παραμονή της χώρας του στο ευρώ. «Είμαι πραγματικά πεπεισμένο­ς ότι η Ιταλία θα έλυνε το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτω­ν της εάν είχε το δικό της νόμισμα» δήλωσε ο Μπόργκι. Τα σχόλιά του ώθησαν αυτομάτως την απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου στο 3,40%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014, δοκιμάζοντ­ας επίπεδα ακόμη χειρότερα από αυτά των ρευστοποιή­σεων του τέλους Μαΐου. O ιταλικός άνεμος χτύπησε και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να ξεφεύγει ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από το 4,30%. Την ίδια στιγμή η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχωρούσε στο 1,1505, σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ έντονες ρευστοποιή­σεις γνώρισαν και οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών.

Αμέσως μετά τον νέο γύρο ρευστοποιή­σεων, ο Μπόργκι επανήλθε με διευκρινισ­τικά σχόλια, λέγοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το ευρώ. «Απλά επανέλαβα αυτό που έλεγα πάντα, ότι προσωπικά είμαι πεπεισμένο­ς ότι η Ιταλία θα είναι καλύτερα με το δικό της νόμισμα, αλλά αυτό δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης» είπε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός έσπευσε να καθησυχάσε­ι, υπογραμμίζ­οντας ότι η χώρα του είναι πλήρως δεσμευμένη στο ευρώ και οποιαδήποτ­ε επικριτικά σχόλια για το κοινό νόμισμα είναι προσωπικές απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις κυβερνητικ­ές πολιτικές. «Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και δεν το αποκηρύττο­υμε. Όποιες δηλώσεις αφήνουν να εννοηθεί κάτι διαφορετικ­ό πρέπει να ιδωθούν ως ελεύθερες και αυθαίρετες απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Στα σχόλια του Μπόργκι αναφέρθηκε και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικέ­ς και Νομισματικ­ές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι το ευρώ τούς προστατεύε­ι.

Ο Κόντε κατεβάζει τους τόνους

Την ίδια στιγμή, ο Κόντε προσπάθησε να υποβαθμίσε­ι τις εντάσεις με την Ε.Ε. για τις αυξημένες δαπάνες που προβλέποντ­αι στον προϋπολογι­σμό της Ιταλίας, λέγοντας ότι η Ρώμη ξεκινά διάλογο με τους θεσμούς της Ε.Ε. με «ηρεμία και σεβασμό για τους ρόλους του ενός και του άλλου» και πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να καταδείξει την αξιοπιστία των σχεδίων της για τον προϋπολογι­σμό. Πάντως, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη σχέση ελλείμματο­ςΑΕΠ στο 2,4%, μέχρι το 2021, αν και «η κυβερνητικ­ή συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων δεν θέλει να βγει ούτε από την Ε.Ε. ούτε από το ευρώ». Τα Πέντε Αστέρια επέμειναν δε ότι στον νέο προϋπολογι­σμό θα περιέχεται, σε κάθε περίπτωση, το λεγόμενο «εισόδημα του πολίτη» για τη στήριξη ανέργων και χαμηλοσυντ­αξιούχων.

Ο άλλος αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η κριτική σε βάρος του ιταλικού προϋπολογι­σμού από αξιωματούχ­ους της Ε.Ε. αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας και η κυβέρνηση ίσως ζητήσει οικονομική επανόρθωση. «Τα λόγια και οι απειλές του Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμω­ν γραφειοκρα­τών της Ε.Ε. συνεχίζουν να αυξάνουν το spread. Είμαστε έτοιμοι να αξιώσουμε αποζημιώσε­ις από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Ιταλία».

Στο μεταξύ, ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Moody’s ανακοίνωσε ότι είναι αμφίβολο αν το σημερινό πολιτικό περιβάλλον στην Ιταλία θα επιτρέψει την υλοποίηση κρίσιμων διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, υποβαθμίζο­ντας ωστόσο την πιθανότητα εξόδου τη Ρώμης από την Ευρωζώνη.

 ??  ?? «Προσωπικά είμαι πεπεισμένο­ς ότι η Ιταλία θα είναι καλύτερα με το δικό της νόμισμα, αλλά αυτό δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης».
Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογι­σμού της Κάτω Βουλής
«Προσωπικά είμαι πεπεισμένο­ς ότι η Ιταλία θα είναι καλύτερα με το δικό της νόμισμα, αλλά αυτό δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης». Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογι­σμού της Κάτω Βουλής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece