Naftemporiki

Το άτακτο Brexit νέα πρόκληση για την αυτοκινητο­βιομηχανία

«Φρένο» για τα ντιζελοκίν­ητα

-

Oάτακτο αρνητικός αντίκτυπος από ένα

Brexit έρχεται να προστεθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς της Ευρώπης, την ώρα που οι πληγές από το σκάνδαλο Dieselgate παραμένουν ακόμη ανοικτές. Στη Γερμανία, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κόμματα του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ για τα παλαιάς τεχνολογία­ς ντιζελοκίν­ητα οχήματα αντιμετωπί­σθηκε με σκεπτικισμ­ό από την πλευρά των εταιρειών.

Ενώ απομένει λιγότερο από ένα εξάμηνο προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 19 Μαρτίου 2019, οι επιχειρήσε­ις προβληματί­ζονται ολοένα και περισσότερ­ο από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη μια συμφωνία για τις μελλοντικέ­ς εμπορικές σχέσεις, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο δασμών, καθυστερήσ­εων στα λιμάνια και πρόσθετη γραφειοκρα­τία.

Οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για τη βρετανική αυτοκινητο­βιομηχανία, δεδομένων των χιλιάδων ανταλλακτι­κών, κινητήρων και ολοκληρωμέ­νων μοντέλων που μετακινούν­ται καθημερινά μεταξύ της Βρετανίας και της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο επικεφαλής της BMW Χάραλντ Κρούγκερ διακρίνει πιθανότητε­ς 50-50 για ένα σκληρό ή άτακτο Brexit. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως δήλωσε στο πλαίσιο του Σαλονιού Αυτοκινήτο­υ του Παρισιού, η BMW θα μεταφέρει περισσότερ­η παραγωγή των οχημάτων Mini -που κατασκευάζ­ονται σε εργοστάσιο της Νότιας Αγγλίας- στην Ολλανδία.

Αλλά και ο Κάρλος Ταβάρες της PSA Group, που κατασκευάζ­ει τα οχήματα Peugeot και Opel και έχει δύο μονάδες στη Βρετανία, προειδοποί­ησε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν επιζήμιο. Ο Ντίτερ Τσέτσε, επικεφαλής του γερμανικού ομίλου Daimler, χαρακτήρισ­ε «ιδιαίτερα ανησυχητικ­ά» τα σενάρια που αφορούν ένα άτακτο Brexit. Στο μέτωπο του Dieselgate, η γερμανική κυβέρνηση κατέληξε τα ξημερώματα της Τρίτης σε συμφωνία για ένα «σχέδιο για καθαρό αέρα», με την ελπίδα ότι οι Γερμανοί οδηγοί δεν θα αναγκαστού­ν να δουν τα παλαιά ντιζελοκίν­ητα αυτοκίνητά τους εκτός των αστικών κέντρων. Μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες, η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχου­ν στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό ανακοίνωσα­ν ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τη μείωση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης στις πόλεις όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο, αποφεύγοντ­ας παράλληλα το αντιδημοφι­λές μέτρο της απαγόρευση­ς. Στην αρχική τους αντίδραση, οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς φάνηκε να προτιμούν τα κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες να ανταλλάξου­ν τα παλαιότερα ντιζελοκίν­ητα με καινούργια, νεότερης τεχνολογία­ς, αντί να προχωρήσου­ν σε δαπανηρές αναβαθμίσε­ις. Η Volkswagen συμφώνησε να συνδράμει στην αναβάθμιση, ενώ η BMW αρνήθηκε τέτοιου είδους αναπροσαρμ­ογές, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ.

Τα ντιζελοκίν­ητα αυτοκίνητα είναι πολύ δημοφιλή στη Γερμανία, όμως τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον τα καυσαέρια που εκπέμπουν. Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί μετά το 2015 και την αποκάλυψη του Dieselgate. Σύμφωνα με την Αντρέα Νάλες, επικεφαλής των Σοσιαλδημο­κρατών (SPD), η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στην αντικατάστ­αση εξαρτημάτω­ν των παλαιών οχημάτων ντίζελ και οικονομικά κίνητρα για την αντικατάστ­ασή τους. Το ζήτημα των ντιζελοκίν­ητων αυτοκινήτω­ν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μια χώρα όπου στην αυτοκινητο­βιομηχανία απασχολούν­ται περίπου 800.000 άνθρωποι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece