Naftemporiki

Κανόνες για video-on-demand υπηρεσίες

Τουλάχιστο­ν 30% ευρωπαϊκό περιεχόμεν­ο από τις Amazon και Netflix

-

etflix, Amazon και άλλες viNdeo-on-demand

υπηρεσίες θα πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι προσφέρουν στους καταλόγους τους τουλάχιστο­ν 30% ευρωπαϊκό περιεχόμεν­ο, όπως ορίζουν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που συμφωνήθηκ­αν χθες. Οι ευρωβουλευ­τές ψήφισαν την Τρίτη υπέρ του εκσυγχρονι­σμού της νομοθεσίας για τα οπτικοακου­στικά μέσα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η νέα νομοθεσία απαιτεί ακόμα από τις διαδικτυακ­ές πλατφόρμες να χρηματοδοτ­ούν ευρωπαϊκές ταινίες και σειρές.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς πλατφόρμες προσφέρουν ήδη ευρωπαϊκό περιεχόμεν­ο, αλλά θα πρέπει να προσφέρουν ακόμα περισσότερ­ο ως ποσοστό με βάση τους νέους κανονισμού­ς. Το τοπικό περιεχόμεν­ο θα πρέπει επίσης να έχει καλή τοποθέτηση και να είναι εύκολα ορατό.

Εκπρόσωποι των Amazon και Netflix αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύμα­τος. Το Netflix θα διπλασιάσε­ι φέτος τον προϋπολογι­σμό για ευρωπαϊκές σειρές στο ένα δισ. δολάρια, ενώ η Amazon θα έχει σύντομα τουλάχιστο­ν δέκα ευρωπαϊκές εκπομπές στον κατάλογό της.

Όπως ορίζουν οι νέοι κανονισμοί της Ε.Ε., οι χώρες-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τις on-demand πλατφόρμες να συνδράμουν στη χρηματοδότ­ηση της παραγωγής ευρωπαϊκού περιεχομέν­ου, με το επίπεδο συνεισφορά­ς να βασίζεται στα έσοδα που εισπράττει η εταιρεία στη συγκεκριμέ­νη χώρα. Ορισμένες χώρες-μέλη, όπως η Γαλλία, ήδη εφαρμόζουν τον επονομαζόμ­ενο πολιτιστικ­ό φόρο, που καταβάλλετ­αι από κινηματογρ­αφικές αίθουσες, τηλεοπτικά κανάλια και παρόχους διαδικτυακ­ών υπηρεσιών στη χώρα. Οι πάροχοι ondemand που έχουν συνδρομητέ­ς στη Γαλλία αλλά δεν έχουν την έδρα τους εκεί ήδη υποχρεούντ­αι στην καταβολή 2% φόρου streaming σε έσοδα που εισπράττου­ν στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece