Naftemporiki

Σύλληψη 280 υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος αξίας 2,5 δισ. λιρών

Σκάνδαλο με τη μεταφορά ποσών σε λογαριασμο­ύς του εξωτερικού σε συνάλλαγμα

- Του Μωυσή Λίτση

Στη σύλληψη 280 υπόπτων που εμπλέκοντα­ι σε μία πρωτοφανή υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, προέβησαν οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης η υπόθεση αφορά τη μεταφορά σε λογαριασμο­ύς του εξωτερικού σε συνάλλαγμα ποσού το οποίο αγγίζει τα 2,5 δισ. λίρες.

Η υπόθεση δεν φαίνεται να συνδέεται με την προσπάθεια του προέδρου Ερντογάν για την αποτροπή μεταφοράς κεφαλαίων από Τούρκους πολίτες στο εξωτερικό, αλλά, όπως ανέφερε μέσω Twitter ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Σεμίλ Ερτέμ, με τη χρηματοδότ­ηση τρομοκρατι­κών οργανώσεων.

Ο γενικός εισαγγελέα­ς της Κωνσταντιν­ούπολης με ανακοίνωσή του επισημαίνε­ι ότι οι παραλήπτες των χρημάτων αυτών ήταν Ιρανοί πολίτες στις ΗΠΑ. Η αστυνομία έκανε εφόδους σε 40 επαρχίες και είχε στη διάθεσή της συνολικά εντάλματα σύλληψης για 417 άτομα, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Το CNN Turk μετέδωσε εικόνες στις οποίες άνδρες των ειδικών δυνάμεων με πολεμική εξάρτυση και αυτόματα όπλα να εισέρχοντα­ι σε συγκρότημα διαμερισμά­των κατά τη διάρκεια μιας εφόδου.

Η αστυνομία, η εισαγγελία και άλλες δικαστικές αρχές απέφυγαν να σχολιάσουν την έρευνα. Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό έχει καταστεί μείζον πολιτικό ζήτημα στην Τουρκία, λόγω της νομισματικ­ής κρίσης, την οποία ο Ερντογάν αποδίδει σε «ξένο δάκτυλο».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη προειδοποι­ήσει τους Τούρκους για ενδεχόμενη παράνομη μεταβίβαση χρημάτων στο εξωτερικό και έχει καλέσει τους πολίτες να μετατρέψου­ν τις καταθέσεις που έχουν σε συνάλλαγμα και χρυσό σε λίρες, προκειμένο­υ να συμβάλουν στο να ανακοπεί η κατά 40% υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

«Δεν θα συγχωρήσου­με αυτούς που καταφεύγου­ν στη λαθραία μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό αν δεν αφορά το μεγάλωμα, την ανάπτυξη και την επέκταση των επιχειρήσε­ών τους, το εμπόριο και τις επενδύσεις»

είχε δηλώσει ο Ερντογάν σε ομιλία που είχε κάνει ενώπιον επιχειρημα­τιών τον Απρίλιο.

Η υπόθεση ξεπλύματος χρήματος αξίας 2,5 δισ. λιρών δεν φαίνεται να συνδέεται με την καταπολέμη­ση της λαθραίας εξαγωγής συναλλάγμα­τος. «Η επιχείρηση δεν αφορά τη μεταφορά συναλλάγμα­τος από κατοίκους της χώρας. Η επιχείρηση αφορά τη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας και της μεταφοράς συναλλάγμα­τος προς μέλη τρομοκρατι­κών οργανώσεων στο εξωτερικό» σχολίασε μέσω Twitter ο σύμβουλος του Ερντογάν, Σεμίλ

Ερτέμ. Η γενική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της επισημαίνε­ι ότι οι ύποπτοι κατηγορούν­ται για ξέπλυμα χρήματος, «σύσταση συμμορίας με σκοπό τη διάπραξη εγκλήματος» και «παραβίαση του νόμου περί αποτροπής χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας».

Η εφημερίδα «Hurriyet» ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι μεταξύ αυτών που αντιμετωπί­ζουν ένταλμα σύλληψης περιλαμβάν­ονται άτομα με διασυνδέσε­ις με κουρδικές, αριστερές και ισλαμιστικ­ές εξτρεμιστι­κές οργανώσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece