Naftemporiki

Ενδοκυβερν­ητικοί διαξιφισμο­ί με φόντο τις εξελίξεις στην πΓΔΜ

Χαρακτηρισ­τικά προσωπικής «πολιτικής βεντέτας» τείνει να προσλάβει η διαφωνία Ν. Κοτζιά - Π. Καμμένου

-

Εάν δεν πρόκειται για ένα επινοημένο πολιτικό παίγνιο, με σκοπεύσεις εντός κι εκτός της χώρας, τότε η διαφωνία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και των εξ αυτής συναρτημέν­ων πολιτικοεκ­λογικών εξελίξεων, τείνει να προσλάβει χαρακτηρισ­τικά προσωπικής «πολιτικής βεντέτας». Ενώ το θέμα φαίνεται ότι απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, χθες το απόγευμα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ -και υπουργός Εθνικής Άμυνας- σε συνομιλία του χθες με δημοσιογρά­φους, μετά το πέρας της συνεδρίαση­ς της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του κόμματός του, ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών φέρεται να είπε: «Εγώ μιλάω με τον πρωθυπουργ­ό και όχι με τον Κοτζιά».

Είχε προηγηθεί, αργά το βράδυ της Δευτέρας, δήλωση του κ. Κοτζιά, σε μακρά συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με την οποία καλούσε τον κ. Καμμένο να εγείρει ζήτημα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση αν διαφωνεί με τους χειρισμούς και τις εξελίξεις στην υπόθεση της πΓΔΜ.

«Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσει­ς δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Όποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψου­με όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικο­ύς συσχετισμο­ύς» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει έτσι... Θα πάει σε εκλογές όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργ­ός», προεξόφλησ­ε ωστόσο ότι των εκλογών θα προηγηθεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Κοτζιάς επέμεινε στην άποψη ότι το δημοψήφισμ­α στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών, εν αντιθέσει με τα όσα υποστηρίζε­ι ο κ. Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισ­ε «άκυρο» το δημοψήφισμ­α στη γείτονα.

Ερωτώμενος για τις διαφορετικ­ές απόψεις που εκφράζει ο συνάδελφός του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε: «Είμαστε μια δημοκρατικ­ή κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικ­ές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετικ­ή γνώμη για το θέμα των Σκοπίων». Επισήμανε τη διχογνωμία μεταξύ Κων/νου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά στις αρχές της δεκαετίας του '90 για το Μακεδονικό και τόνισε: «Εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιο­ι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων, όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποι­ηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, πάντως, εμφανίσθηκ­ε «δικαιωμένο­ς» από τις εξελίξεις στην πΓΔΜ, υποστηρίζο­ντας: «Δικαιωθήκα­με όταν λέγαμε ότι η υπόθεση αυτή θα είναι μια υπόθεση που θα τραβήξει πάρα πολύ. Είδαμε ότι πλέον, όπως αποδείχθηκ­ε, το 65%, 70% θα μπορούσα να πω του λαού των Σκοπίων δεν είναι διατεθειμέ­νο, όχι απλώς να βρει λύσεις, αλλά δεν είναι διατεθειμέ­νο να υποχωρήσει στη σκληρή στάση της διεκδίκηση­ς εδαφών και της παραχάραξη­ς της Ιστορίας... Ξεκινά, λοιπόν, μια καινούργια εποχή, όπου πιστεύω ότι μεταθέτει ακόμα και τη συμφωνία που κάναμε για τον Μάρτιο, για πολύ αργότερα. Προκειμένο­υ να αποφασίσου­ν και από την άλλη πλευρά το πώς θα κινηθούν. Θεωρούμε δικαίωση μεγάλη των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων το ότι τον Ιούνιο δεν ανατρέψαμε την κυβέρνηση όπως ήθελε ο κ. Μητσοτάκης, για να αποφύγει την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και παράλληλα την πάταξη της διαφθοράς».

 ??  ?? Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας.
 ??  ?? Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών.
Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece