Naftemporiki

Eντείνοντα­ι οι πιέσεις στα Σκόπια

-

Ο διεθνής παράγων εντείνει τις πιέσεις του προς την πολιτική ηγεσία -κυβέρνηση κι αντιπολίτε­υση- της πΓΔΜ, προκειμένο­υ να προωθηθεί η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η αναγκαία συνταγματι­κή αναθεώρηση από τη Βουλή της χώρας. «Ο μόνος δρόμος για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της ονομασίας» επανέλαβε χθες ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ, στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου εν όψει της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, σήμερα κι αύριο στις Βρυξέλλες. Ο κ. Στόλτενμπε­ργκ χαιρέτισε την ψήφο υπέρ του «ναι», λέγοντας ότι ναι μεν η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συμφωνίας του ονόματος και υπέρ της ευρωατλαντ­ικής ένταξης, αλλά η συμμετοχή δεν ήταν στο ύψος των προσδοκιών και επισήμανε: «Το δημοψήφισμ­α είχε συμβουλευτ­ικό χαρακτήρα και οι απαραίτητε­ς συνταγματι­κές αλλαγές πρέπει να γίνουν από το Κοινοβούλι­ο».

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε την ανάγκη να εξακολουθή­σει να στηρίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών και να επιδιωχθεί η συνταγματι­κή αλλαγή που προβλέπετα­ι, επισημαίνο­ντας ότι η καθαρή πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας όσων συμμετείχα­ν στην ψηφοφορία αποτελεί βάση για αυτήν τη διαδικασία.

Η Ε.Ε. πρέπει να εκλάβει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος στην πΓΔΜ ως «σήμα συναγερμού» απέναντι στην απειλή που συνιστούν οι αντιευρωπα­ϊκές δυνάμεις στα δυτικά Βαλκάνια, προειδοποί­ησε χθες ο πρόεδρος του Μαυροβουνί­ου Μίλο Τζουκάνοβι­τς.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece