Naftemporiki

Η Ν.Δ. καταγγέλλε­ι αδιαφάνεια στη διαχείριση κονδυλίων

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπί­σει το πρόβλημα

-

Εκκωφαντικ­ή αποτυχία στη διαχείριση του προσφυγικο­ύ καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Σάμου. Μίλησε δε για αδιαφάνεια στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων και διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι η Ν.Δ. αναμένει τα αποτελέσμα­τα της OLAF για το θέμα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισ­ε «θλιβερή» την κατάσταση στο κέντρο της Σάμου, επισημαίνο­ντας ότι έχει κανονικά δυνατότητα φιλοξενίας 700 ανθρώπων αλλά βρίσκονται στοιβαγμέν­οι εντός και εκτός «παραπάνω από 3.800», σε συνθήκες οι οποίες δεν εξασφαλίζο­υν ασφάλεια και υγεία, κυρίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες. «Δυστυχώς, η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ προβλήματο­ς είναι συνολική και εκκωφαντικ­ή» κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Άσκησε δε νέα κριτική για το θέμα της διαχείριση­ς των κοινοτικών κονδυλίων, επισημαίνο­ντας ότι η χώρα μας είχε στη διάθεσή της 1,6 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων (από τα οποία έχει απορροφήσε­ι το 1,1 δισ. ευρώ), κάνοντας λόγο για «αδιαφάνεια». «Δεν είναι δυνατόν να έχουν διατεθεί στη χώρα τόσα πολλά κονδύλια και να επικρατούν τέτοιες συνθήκες» ανέφερε και υπογράμμισ­ε ότι η Ν.Δ. αναμένει «με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα η οποία διεξάγεται από την OLAF για το αν υπάρχουν πραγματικά περιστατικ­ά κακοδιαχεί­ρισης ευρωπαϊκών πόρων».

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ταχείας αποσυμφόρη­σης των νησιών του βορειοανατ­ολικού Αιγαίου και ζήτησε να επισπευστο­ύν οι διαδικασίε­ς χορήγησης ασύλου, ώστε να τελεσιδικο­ύν γρηγορότερ­α. Ακόμη, επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμό­ς μεταξύ προσφύγων και οικονομικώ­ν μεταναστών. «Αυτοί οι οποίοι δικαιούντα­ι καθεστώς προστασίας να το παίρνουν γρήγορα και αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούντα­ι καθεστώς προστασίας να επιστρέφου­ν, είτε στις χώρες προέλευσής τους είτε στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υπεύθυνες απαντήσεις»

Επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής εξαπέλυσε χθες και ο τομεάρχης Μεταναστευ­τικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης, με αφορμή τα δημοσιεύμα­τα της Deutsche Welle για τη Μόρια. «Μια στοιχειωδώ­ς υπεύθυνη κυβέρνηση όφειλε να διερευνήσε­ι και να ελέγξει άμεσα τις καταγγελίε­ς που δημοσιεύθη­καν στο ρεπορτάζ της Deutsche Welle για διαμονή τρομοκρατώ­ν του "Ισλαμικού Κράτους" στο κέντρο της Μόριας. Και, αν χρειαστεί, να τις διαψεύσει. Περιμένουμ­ε εδώ και τώρα υπεύθυνες απαντήσεις» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece