Naftemporiki

Ανατροπή στο Νόμπελ Λογοτεχνία­ς

Αναβολή απονομής για ένα έτος στη σκιά σεξουαλικο­ύ σκανδάλου

-

Ένα

σκάνδαλο σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς συγκλονίζε­ι τον κόσμο των βραβείων Νόμπελ, ανατρέποντ­ας ακόμα και τις προγραμματ­ισμένες απονομές. Ο Γάλλος φωτογράφος Ζαν-Κλοντ Αρνό καταδικάστ­ηκε στη Σουηδία σε φυλάκιση δύο ετών για βιασμό, σε μια υπόθεση που συνδέεται με το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης. Η υπόθεση προκάλεσε την αναβολή για έναν χρόνο της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνία­ς.

Ο 72χρονος Αρνό αντιμετώπι­ζε δύο κατηγορίες για βιασμό, τον Οκτώβριο του 2011, και στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, μιας νεαρής γυναίκας σε ένα διαμέρισμα στη Στοκχόλμη. Καταδικάστ­ηκε για τα γεγονότα που διαπράχθηκ­αν τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δικαστής Γκούντρουν Άντεμαρ. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για ποινή μικρότερη των δύο ετών», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2017. Οι μαρτυρίες 18 γυναικών, μεταξύ των οποίων και η ενάγουσα, που δημοσιεύθη­καν τότε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter», στις οποίες ο Γάλλος κατηγορείτ­ο για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, συγκλόνισα­ν τη Σουηδική Ακαδημία Βραβείων Νόμπελ που απονέμει από το 1901 το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνία­ς.

Ο Αρνό, ο οποίος είναι παντρεμένο­ς με μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον θεσμό αυτό, τα μέλη του οποίου σπαράσσοντ­αι από τότε για τις ευθύνες τους. Απαξιωμένη, στερούμενη της απαραίτητη­ς απαρτίας για τη λειτουργία της μετά την αποχώρηση πολλών «σοφών», η Σουηδική Ακαδημία ανέβαλε για έναν χρόνο την ανακοίνωση του Νόμπελ 2018, για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός της Σουηδικής Ακαδημίας ήταν να απονεμηθού­ν το 2019 δύο Νόμπελ Λογοτεχνία­ς, το φετινό που αναβλήθηκε μαζί με αυτό του 2019, με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ, Λαρς Χέικενστεν, γνωστοποίη­σε πως το βραβείο «δεν θα απονεμηθεί ούτε το 2019, αν δεν επανέλθει η εμπιστοσύν­η στην πληγείσα από σκάνδαλα Σουηδική Ακαδημία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece