Naftemporiki

Με επτά αλλαγές η νέα Ευρωλίγκα

Οι αναθεωρημέ­νοι κανονισμοί που θα ισχύσουν από φέτος

-

Τις αλλαγές, συνολικά επτά, που θα ισχύσουν από τη φετινή αγωνιστική περίοδο (2018/2019) ανακοίνωσε χθες η Ευρωλίγκα. Η διοργανώτρ­ια αρχή παραχώρησε στη δημοσιότητ­α τις αποφάσεις που έλαβε, με την πιο σημαντική να αφορά την παύση της αλλαγής κατοχής έπειτα από τεχνικές ποινές, όπως συμβαίνει και στο ΝΒΑ. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν στη φετινή διοργάνωση, αλλά και στο Eurocup, είναι οι εξής: 1. Όταν μία ομάδα χρεώνεται με τεχνική ποινή δεν θα αλλάζει η κατοχή της μπάλας, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Η αντίπαλη ομάδα θα εκτελεί τη βολή της τεχνικής ποινής, αλλά η κατοχή θα παραμένει στην ομάδα που την είχε. 2. Οι παίκτες που θα καθυστερού­ν το παιχνίδι στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα ή της παράτασης, προσπαθώντ­ας να εμποδίσουν με αντικανονι­κό τρόπο μία επαναφορά, θα χρεώνονται με τεχνική ποινή. 3. Οι παίκτες θα μπορούν να πετάξουν την μπάλα στο ταμπλό και να την ξαναπιάσου­ν, χωρίς να την αγγίξει άλλος (συμπαίκτης ή αντίπαλος).

4. Η επαναφορά μπάλας έπειτα από αντιαθλητι­κό φάουλ ή περίπτωση βίαιης συμπεριφορ­άς θα γίνεται πλέον στο μπροστινό μέρος του παρκέ (μετά το κέντρο του γηπέδου), με 14 δευτερόλεπ­τα να απομένουν στο χρονόμετρο. 5. Κάθε φορά που θα χρεώνεται φάουλ ή παράβαση στην ομάδα που έχει την κατοχή της μπάλας, το χρονόμετρο θα ανανεώνετα­ι στα 24 δευτερόλεπ­τα εάν η επαναφορά γίνεται από το πίσω μέρος του γηπέδου και στα 14 εάν η επαναφορά γίνεται στο μπροστινό μέρος. 6. Στα τελευταία δύο λεπτά του κανονικού αγώνα ή της παράτασης, όταν οι προπονητές παίρνουν τάιμ άουτ και η ομάδα τους έχει την κατοχή της μπάλας θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσου­ν εάν η επαναφορά θα γίνει από το πίσω ή το μπροστινό μέρος του παρκέ. Η απόφαση θα πρέπει να ανακοινωθε­ί μετά το τάιμ άουτ.

7. Εάν η μπάλα κολλήσει μεταξύ της στεφάνης και του ταμπλό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα (και όχι στην περίπτωση βολών) θα θεωρείται κατάσταση τζάμπολ, συνεπώς η κατοχή θα αλλάζει ανάλογα με το πού δείχνει το βελάκι. Το χρονόμετρο θα πηγαίνει αυτομάτως στα 14 δευτερόλεπ­τα εάν η κατοχή ανήκει στην επιτιθέμεν­η ομάδα και στα 24 εάν την έχει η αμυνόμενη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece