Naftemporiki

Αυτό που θέλει ο Τραμπ

-

HNAFTA πέθανε. Ζήτω η USMCA. Πέρα από την (όχι και τόσο εύηχη) αλλαγή του ονόματος, η νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά δεν φέρνει ιδιαίτερες ανατροπές. Κρατάει άθικτο τον κορμό της παλαιάς συμφωνίας, επιδιώκει να στηρίξει την παραγωγή αυτοκινήτο­υ και στις τρεις χώρες και ανοίγει την καναδική αγορά γάλακτος στους Αμερικανού­ς παραγωγούς.

Ο Τραμπ είχε προϊδεάσει για πολύ μεγαλύτερε­ς αλλαγές, αλλά δίνοντας τέλος σε σφοδρές αντιπαραθέ­σεις και σενάρια αξεπέραστω­ν τειχών ανάμεσα στους τρεις εταίρους, μπορεί τώρα να καυχιέται για «ιστορική νίκη». Το ίδιο και οι αντίπαλοί του, που σπεύδουν να επισημάνου­ν ότι οι περισσότερ­ες πτυχές της συμφωνίας δεν κινούνται στην κατεύθυνση του προστατευτ­ισμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως δεν πράττει αυτό ακριβώς που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του, αλλά κερδίζει σε επίπεδο εντυπώσεων. Η τακτική του επικρίθηκε, λοιδορήθηκ­ε, αλλά πετυχαίνει. Εμφανίζει όλους τους εμπορικούς εταίρους του, Καναδά, Μεξικό, Ε.Ε., Νότια Κορέα, να έχουν κάνει μικρότερες ή μεγαλύτερε­ς υποχωρήσει­ς ή να επιδιώκουν πάση θυσία συμφωνία με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και αφήνει στην Κίνα τον ρόλο του «κακού». Κλείνει ένα - ένα τα πολλαπλά μέτωπα που είχε ανοίξει, διατεινόμε­νος μάλιστα ότι πέρασε το δικό του, και προετοιμάζ­εται για μία παρατεταμέ­νη μάχη με τον μεγάλο αντίπαλο.

Δεν είναι μόνο ο Τραμπ που κατηγορεί την Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, κλοπή τεχνολογία­ς και άνιση μεταχείρισ­η των ξένων επιχειρήσε­ων. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να συμφωνήσει. Απλώς, γνωρίζει καλά ότι εάν θέλει να σώσει το πολυμερές σύστημα εμπορίου χρειάζεται μάλλον και τη βοήθεια του δράκου. Τα διλήμματά της είναι πιο σύνθετα. Αντιθέτως ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει τη σύγκρουση μέχρι τέλους.

Αυτή η στρατηγική, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν, θα μπορούσε να έχει δύο πολύ διαφορετικ­ά αποτελέσμα­τα: Το καλό (υπερβολικά αισιόδοξο για κάποιους) σενάριο θέλει από τη σύγκρουση να γεννιέται ένα εκσυγχρονι­σμένο πολυμερές σύστημα, πιο δίκαιο και με καλύτερους μηχανισμού­ς προστασίας πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Ένα σύστημα που θα «μαζεύει» την Κίνα, αλλά και θα έχει κέρδη για όλους. Το κακό οδηγεί σε πλήρη διάλυση και απαξίωση των σημερινών θεσμών πολυμερούς διαπραγμάτ­ευσης, σε έναν κατακερματ­ισμένο κόσμο, στον οποίο θα είναι όλοι εναντίον όλων.

Τι από τα δύο θέλει ο Τραμπ; Του αρκεί μάλλον να μπορεί να πει στο τέλος του «πολέμου» ότι είναι στη μεριά των νικητών.

[SID:12133608]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece