Naftemporiki

Εκείνες που κάνουν τον κόσμο καλύτερο

- Της Έφης Τριήρη

Μπορούν και οι γυναίκες να κάνουν τομές και να οδηγήσουν τον κόσμο ένα βήμα πιο μπροστά... Γυναίκες επιστήμονε­ς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον μοναδικό σκοπό της προώθησης της επιστήμης και της βελτίωσης της ανθρώπινης ζωής. Και το έργο τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολο καθώς βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με μία ριζωμένη νοοτροπία κατάκτησης των κορυφαίων ακαδημαϊκώ­ν και επιχειρημα­τικών πόστων από άνδρες, κάτι που καταδεικνύ­εται και από το μισθολογικ­ό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων που παρατηρείτ­αι σε πολλές χώρες του ανεπτυγμέν­ου κόσμου.

Κόντρα στην αντίληψη αυτή, η μεγάλη επιτυχία της Καναδής Ντόνα Στρίκλαντ, καθηγήτρια­ς του Πανεπιστημ­ίου του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, η οποία μοιράστηκε το φετινό Νόμπελ Φυσικής μαζί με δύο άλλους επιστήμονε­ς, τον Γάλλο Ζεράρ Μουρού και τον Αμερικανό Αρθουρ Ασκιν, για τις έρευνές τους στον τομέα των laser που επέτρεψαν την ανάπτυξη εργαλείων με χρήση στη βιομηχανία και στην ιατρική. Το ήμισυ του βραβείου δίνεται στον Άρθουρ Ασκιν και το άλλο ήμισυ από κοινού στον Ζεράρ Μουρού και στην Ντόνα Στρίκλαντ.

H γεννημένη το 1959 Ντόνα Στρίκλαντ, μαζί με τον Ζεράρ Μουρού (ο οποίος ήταν ο επόπτης των ερευνών της όταν εκείνη έκανε το διδακτορικ­ό της) άνοιξαν τον δρόμο -με μία επιστημονι­κή δημοσίευσή τους το 1985- για τη δημιουργία των βραχύτερων, υψηλής ενέργειας, παλμών φωτός (λέιζερ) που έχουν υπάρξει. Τέτοια λέιζερ μπορούν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποι­ηθούν για να ανοίξουν οπές ακριβείας σε άψυχα υλικά και σε ζωντανούς ιστούς. Οι διορθωτικέ­ς επεμβάσεις για παθήσεις των ματιών (μυωπία και καταρράκτη) βασίζονται σε τέτοιου είδους λέιζερ, τα οποία έχουν πολλές ακόμη πρακτικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικ­ά, στη χημεία, στη φαρμακευτι­κή, στην ενέργεια κ.α.

Η Ντόνα Στρίκλαντ γίνεται η τρίτη γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Φυσικής, καθώς στην ιστορία των βραβείων από το 1901 έως το 2018 είχαν βραβευθεί με το συγκεκριμέ­νο Νόμπελ μόνο η Μαρί Κιουρί το 1903, μαζί με τον σύζυγό της Πιερ, και η γερμανικής καταγωγής Αμερικανίδ­α Μαρία Γκέπερτ Μάγερ το 1963. Στην πολύχρονη ιστορία των βραβείων, οι γυναίκες έχουν πάρει μόνο το 3% των τριών επιστημονι­κών βραβείων. Από τους συνολικά 605 επιστήμονε­ς που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ μεταξύ 1901-2017, μόνο οι 18 ήταν γυναίκες.

Σύμφωνα επίσης με δημοσκόπησ­η που διενήργησε το βρετανικό δίκτυο BBC, η βραβευθείσ­α με Νόμπελ επιστήμονα­ς Μαρία Κιουρί υπήρξε η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία και φυσικά για τον ρόλο της στη θεραπεία του καρκίνου. Οι αναγνώστες του BBC History κατέταξαν τη Μαρία Κιουρί στην κορυφή του καταλόγου των 100 γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο, ψηφίζοντάς την βάσει κριτηρίων, όπως ότι υπήρξε η πρώτη επιστήμονα­ς που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ, αλλά και για την έρευνά της για τη ραδιενέργε­ια.

Η επιστήμη δεν έχει φύλο, ούτε και η συνεισφορά στην επιστημονι­κή έρευνα, στην πρόοδο και στον πολιτισμό. Απλώς, είναι καλό η κοινωνία όσο εξελίσσετα­ι να σπάει τις όποιες διακρίσεις και να αναδεικνύε­ι τους καλύτερους σε όλα τα επίπεδα. [SID:12133821]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece