Naftemporiki

Μαξίμου: Κερδοσκοπί­α

-

Οι εξελίξεις στο Χρηματιστή­ριο, χθες, θορύβησαν την ηγεσία της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργ­ός να συγκαλέσει το απόγευμα, εκτάκτως, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατεία­ς Αλέκου Φλαμπουράρ­η και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργ­ώ Δημήτρη Λιάκου. Η αναταραχή στο Χ.Α.Α. αποδόθηκε σε «κερδοσκοπι­κές πιέσεις». Όπως έγινε γνωστό αρμοδίως, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι «οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχο­ύν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών»:

Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο.

Δημοσιευμέ­νοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακή­ς επάρκειας. Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση.

Σημαντικότ­ατη μείωση του ELA, με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι μετέχοντες στη σύσκεψη εκτίμησαν επίσης ότι «εξίσου αναντίστοι­χες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τη με βελτίωση του μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος: Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Διαρκής μείωση της ανεργίας. Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύν­ης». Κοινή ήταν η διαπίστωση-εκτίμηση του ότι «η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπι­κές πιέσεις και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις». Όπως διαμηνύετα­ι από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση «σε διαρκή επικοινωνί­α και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμέ­νο σχέδιο παρεμβάσεω­ν, το οποίο περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των "κόκκινων" δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακ­ίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερ­ο την εμπιστοσύν­η στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece