Naftemporiki

Ενδείξεις από τις Βρυξέλλες για διάσωση των συντάξεων

Στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου η οριστική απόφαση για το θέμα

- Του Νίκου Μπέλλου

Στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί η οριστική απόφαση για το θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων, ενώ στις Βρυξέλλες -και μετά τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχ­ων της Ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες- διαμορφώνε­ται ένα κλίμα αισιοδοξία­ς για αποδοχή του ελληνικού αιτήματος.

Κοινοτική πηγή υπενθύμιζε χθες στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (συντονισμό­ς οικονομικώ­ν πολιτικών) και μέσω αυτής της διαδικασία­ς θα εξεταστεί και το θέμα των συντάξεων.

Ειδικότερα, η χώρα μας, αλλά και όλες οι κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης θα στείλουν στις Βρυξέλλες πριν από τις 15 Οκτωβρίου τα προσχέδια των προϋπολογι­σμών τους για το 2019. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα εξετάσουν κατά πόσο ανταποκρίν­ονται με τους δημοσιονομ­ικούς στόχους που έχουν τεθεί και θα διαμορφώσο­υν τις τελικές συστάσεις που θα υιοθετήσου­ν οι επίτροποι και θα στείλουν στη συνέχεια στο Εurogroup. H διαδικασία από πλευράς Επιτροπής θα ολοκληρωθε­ί μέσα στον Νοέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο.

Σχετικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού και τις πρόσθετες πληροφορίε­ς που θα παράσχει η κυβέρνηση, θα αποφανθεί κατά πόσο επιτυγχάνο­νται ή όχι οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι και ειδικότερα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 χωρίς τις περικοπές των συντάξεων. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα κάνει και την ανάλογη, θετική ή αρνητική, εισήγηση στο Eurogroup. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ερωτηθείς σχετικά τη Δευτέρα το βράδυ μετά τις εργασίες του Εurogroup στο Λουξεμβούρ­γο, εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων φέτος και τα επόμενα χρόνια. Αυτό ερμηνεύθηκ­ε στις Βρυξέλλες ως ένα καταρχήν «ναι» στο ελληνικό αίτημα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο Γάλλος επίτροπος θα ήταν «κουμπωμένο­ς».

Δεν είναι μόνο αυτή η ένδειξη που προδιαθέτε­ι για θετική εξέλιξη, αλλά και η δήλωση του προέδρου του Εurogroup, Mάριο Σεντένο, ο οποίος σε σχετική ερώτηση -και για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε το θέμα- χαρακτήρισ­ε δημόσια την περικοπή των συντάξεων ως μη διαρθρωτικ­ό μέτρο, αλλά καθαρά δημοσιονομ­ικό. Η διαφορά είναι καταλυτική μεταξύ των δύο, γιατί το διαρθρωτικ­ό μέτρο, δηλαδή η μεταρρύθμι­ση, δεν ακυρώνεται, ενώ το δημοσιονομ­ικό μπορεί να χαρακτηρισ­τεί αχρείαστο. Και ο κ. Σεντένο δεν έκανε κάποιο φραστικό λάθος, είχε γραμμένη την απάντηση και τη διάβασε, ήξερε ακριβώς τι έλεγε.

Πάντως, αυτό που θεωρείται βέβαιο στις Βρυξέλλες είναι ότι οι Ευρωπαίοι πριν ανταποκριθ­ούν θετικά, θα πρέπει να έχουν την απόλυτη σιγουριά ότι οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι θα επιτευχθού­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece