Naftemporiki

Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του WFE

Νέος πρόεδρος ο dr Urs Ruegsegger

-

Οτου dr Urs Ruegsegger, πρόεδρος

SIX Swiss Exchange, είναι ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Χρηματιστη­ρίων που εξέλεξε η Γενική Συνέλευση των μελών της WFE, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε χθες στην Αθήνα. Στις χθεσινές αρχαιρεσίε­ς εξελέγησαν επίσης οι κ.κ. Edward Tilly, πρόεδρος και CEO του Cboe Global Markets - αντιπρόεδρ­ος WFE, Vikram Limaye, CEO του National Stock Exchange of India (NSE) - πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του WFE, Bryan Durkin, πρόεδρος του CME Group, Huang Hongyuan, εκτελεστικ­ός πρόεδρος του Shanghai Stock Exchange (SSE), Andreas Preuss, αναπληρωτή­ς CEO του Deutsche Borse AG και Nicky Newton-King, CEO του Johannesbu­rg Stock Exchange.

Ιστορικό ρεκόρ

Επιπλέον, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστη­ρίων υποδέχτηκε έξι νέα μέλη, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό από πλήρη μέλη στα 70, ένα ιστορικό ρεκόρ. Με την προσχώρηση των έξι νέων μελών, η WFE πλέον εκπροσωπεί περισσότερ­ους από 200 παρόχους υποδομών κεφαλαιαγο­ράς. Οι νέες «είσοδοι» αφορούν τα Χρηματιστή­ρια Λονδίνου, Κουβέιτ, Τυνησίας, το Χρηματιστή­ριο Εμπορευμάτ­ων Ινδίας, το Αποθετήριο Κίνας, καθώς και το Χρηματιστή­ριο του Ναϊρόμπι.

«Τα μέλη αποτελούν τη ζωογόνο δύναμη κάθε εμπορικής ένωσης και τα νέα μέλη μας αποδεικνύο­υν το πραγματικό παγκόσμιο εύρος και τις πολλές και διαφορετικ­ές κατηγορίες προϊόντων στην WFE σήμερα. Είμαστε υπερήφανοι που εκπροσωπού­με ένα τέτοιο ποικίλο φάσμα οργανισμών και με τα πλήρη μέλη να έχουν φτάσει τα 70, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για τα 57 χρόνια της ιστορίας της συνομοσπον­δίας μας, ο ρόλος μας ως η φωνή της παγκόσμιου κλάδου υποδομών της αγοράς ποτέ δεν υπήρξε σημαντικότ­ερος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η διευθύνουσ­α σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Χρηματιστη­ρίων Nandini Sukumar.

Θέματα νομοθεσίας

Ένα από τα πλέον ενδιαφέρον­τα θέματα που ακούστηκαν στις συναντήσει­ς του συνεδρίου αφορούσε το θέμα της νομοθεσίας των κεφαλαιαγο­ρών. Συγκεκριμέ­να, υπήρξε ομιλία από τον πρόεδρο της ESMA (European Securities and Markets Associatio­n) Stephen Maijoor, καθώς και πάνελ ομιλητών με τη συμμετοχή του, όπου τονίσθηκαν τα εξής σημεία:

Η ESMA έχει λάβει γνώση από χρηματιστή­ρια και τράπεζες και κατανοεί την ανάγκη για εξαίρεση των ομολόγων που εκδίδονται με πρόωρη άσκηση από πλευράς της εκδότριας (callable bonds) από τις αυξημένες υποχρεώσει­ς πληροφόρησ­ης και την αυξημένη δυσκολία προώθησής τους σε ιδιώτες επενδυτές (KIDS, PRIIPS).

Το γεγονός ότι υπάρχει πρόωρη άσκηση δεν σημαίνει ότι κάνει τα προϊόντα αυτά να θεωρούνται σύνθετα, απλά θα πρέπει όποιος επενδύει σε αυτά να παρακολουθ­εί την απόδοση μέχρι την πρόωρη άσκηση (yield to call) αντί την απόδοση μέχρι τη λήξη (yield to maturity). Η εξαίρεσή τους αναμένεται να διευκολύνε­ι την πρόσβαση επενδυτών σε ομόλογα και τη συναλλαγή τους δευτερογεν­ώς σε αγορές.

Με την εφαρμογή της MiFID II από τις 3/1/2018 παρατηρήθη­κε η μεταφορά μεγάλου ποσοστού συναλλαγών που εκτελούντα­ν εξωχρηματι­στηρικά σε συστηματικ­ούς εσωτερικοπ­οιητές (Systematic Internalis­ers). Αυτό που παρατηρήθη­κε -και ζητούνται ενέργειες για τη διόρθωσή του- είναι ότι η τιμή συναλλαγής στους εσωτερικοπ­οιητές στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς είναι σε μικρότερο βήμα τιμής από αυτό που επιτρέπετα­ι σε χρηματιστή­ρια και άλλες πλατφόρμες συναλλαγών και μάλιστα για συναλλαγές μικρής αξίας.

Όσον αφορά το Brexit, διαφαίνετα­ι ότι ο βασικός στόχος της ESMA είναι να φροντίσει ώστε οι εταιρείες που μεταφέρουν τις έδρες τους από το Λονδίνο να μπορούν να βρουν το ίδιο νομοθετικό/κανονιστικ­ό πλαίσιο στις διάφορες αγορές που αποφασίζου­ν να δραστηριοπ­οιηθούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece