Naftemporiki

Αναζητείτα­ι χώρος για κοινωνικό μέρισμα

Ποιες αλλαγές επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση στο σχέδιο του προϋπολογι­σμού

- Του Θάνου Τσίρου

Δτου ύο θετικές αλλαγές στο σχέδιο

προϋπολογι­σμού που θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -στο πλαίσιο των διαδικασιώ­ν του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου- επιδιώκει να περάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η πρώτη αφορά τη «διόγκωση» του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος του 2018, ώστε να εξοικονομη­θούν οι πόροι για τη διάθεση έκτακτου μερίσματος και το 2018, ενώ η δεύτερη αφορά τη βελτίωση του δημοσιονομ­ικού στόχου κατά περίπου 150-200 εκατ. ευρώ, ώστε να αυξηθεί το κονδύλι για τη χρηματοδότ­ηση του επιδόματος στέγασης.

Οι διαβουλεύσ­εις με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία επί του ύψους του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος τόσο του 2018 όσο και του 2019.

Πληροφορίε­ς από το ελληνικό «στρατόπεδο» αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει μεγάλη σύγκλιση με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών όσον αφορά τις προβλέψεις του προϋπολογι­σμού του 2018 και του 2019. Οι τελικές διαβουλεύσ­εις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένο­υ να συμπεριληφ­θούν και τα πλέον επικαιροπο­ιημένα στοιχεία: τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού 8μηνου σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, αλλά και τα πρώτα στοιχεία 9μηνου σε επίπεδου κρατικού προϋπολογι­σμού. Ειδικά τα τελευταία θεωρούνται κρίσιμα, καθώς αποτυπώνου­ν την πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Αν η «πρεμιέρα» είσπραξης του ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς -η οποία, μάλιστα, συνέπεσε χρονικά και με την πληρωμή του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων- κριθεί ως επιτυχημέν­η, αυτό θα θεωρηθεί ισχυρό σήμα για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού για το σύνολο της φετινής χρονιάς.

Στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού η κυβέρνηση έχει ήδη ενσωματώσε­ι τη δαπάνη για την επιστροφή των αναδρομικώ­ν στους ένστολους και στους δικαστικού­ς, με το ύψος της δαπάνης να φτάνει στα 800 εκατ. ευρώ. Εκτός αυτού, «περισσεύει» -με βάση τα όσα αναγράφει η έκθεσηένα πλεόνασμα περίπου 300-400 εκατ. ευρώ. Στο ελληνικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι οι οικονομικέ­ς επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου θα είναι τέτοιες ώστε το «μαξιλάρι» να μεγαλώσει ακόμη περισσότερ­ο, φτάνοντας ακόμη και στα 900 εκατ. ευρώ. Με την εμφάνιση των πρώτων στοιχείων που θα πιστοποιού­ν αυτήν την εκτίμηση, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση θα ενσωματώνε­ι τη βελτιωμένη πρόβλεψη στο σχέδιο του προϋπολογι­σμού που θα στείλει στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου, ώστε να δρομολογηθ­εί η διάθεση έκτακτου μερίσματος και φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αναμένεται να έχουμε ένα «γενικό έκτακτο μέρισμα», το οποίο θα δοθεί με εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια, αλλά και «ειδικά έκτακτα μερίσματα» με δικαιούχου­ς τους κατοίκους των ορεινών περιοχών που θα κληθούν να πληρώσουν έως και 1,27 ευρώ ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τους κατοίκους των νησιών που θα χάσουν (αν χάσουν) τους χαμηλούς συντελεστέ­ς του ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπί­σει το εξής δύσκολο επικοινωνι­ακά θέμα: να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση για τη διάθεση του επιδόματος στέγασης σε όσους νοικιάζουν σπίτι ή σε όσους πληρώνουν στεγαστικό δάνειο και να την αντικαταστ­ήσει με μια καινούργια, η οποία θα προβλέπει σαφώς αυστηρότερ­α εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια, ώστε το κονδύλι να περιοριστε­ί από τα 600 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσ­μο (και κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου) στα μόλις 150 εκατ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι η Κομισιόν θα συναινέσει στην εκτίμηση ότι η αύξηση της πρόβλεψης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα παρασύρει και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, ώστε να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομ­ικός χώρος 150 εκατ. ευρώ και να αυξηθεί αντίστοιχα το κονδύλι για το επίδομα στέγασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece