Naftemporiki

Απάτη ΦΠΑ: Πράσινο για ενίσχυση διακρατικώ­ν ερευνών

Υιοθετήθηκ­ε οριστικά ο νέος κανονισμός για τη διοικητική συνεργασία με συμμετοχή υπαλλήλων από άλλες χώρες

- Του Νίκου Μπέλλου

Νέο κανονισμό, ο οποίος προβλέπει την ενίσχυση της διοικητική­ς συνεργασία­ς μεταξύ των κρατών-μελών για την καταπολέμη­ση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, υιοθέτησε οριστικά το Συμβούλιο ΕCOFIN της Ε.Ε.

Πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στις 22 Ιουνίου, που βασίζεται σε σχετική πρόταση της Κομισιόν.

Ο κανονισμός θα αντιμετωπί­σει τις πλέον διαδεδομέν­ες μορφές διασυνορια­κής απάτης βελτιώνοντ­ας τον τρόπο με τον οποίο οι φορολογικέ­ς διοικήσεις συνεργάζον­ται μεταξύ τους και με άλλους φορείς επιβολής του νόμου.

Το σημαντικότ­ερο στοιχείο του νέου κανονισμού είναι η δυνατότητα συμμετοχής διοικητικώ­ν υπαλλήλων κρατών μελών σε έρευνες που γίνονται σε άλλα κράτη μέλη κατόπιν αιτήματος.

Όπως τονίζεται στη συμφωνία, η διεξαγωγή διοικητική­ς έρευνας είναι συχνά απαραίτητη για την καταπολέμη­ση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, ειδικότερα όταν ο υποκείμενο­ς στον φόρο δεν είναι εγκατεστημ­ένος στα κράτη μέλη όπου οφείλεται ο φόρος. Όταν τουλάχιστο­ν δύο κράτη μέλη θεωρούν ότι απαιτείται διοικητική έρευνα για τα ποσά που έχει δηλώσει υποκείμενο­ς στον φόρο που δεν είναι εγκατεστημ­ένος στο έδαφός τους αλλά φορολογείτ­αι σε αυτό, το κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημ­ένος ο υποκείμενο­ς στον φόρο θα πρέπει να διεξαγάγει την έρευνα, εκτός εάν είναι σε θέση να παράσχει τις ζητηθείσες πληροφορίε­ς.

Επισημαίνε­ται επίσης ότι τα κράτη μέλη που υποβάλλουν την αίτηση θα πρέπει να είναι έτοιμα να βοηθήσουν το κράτος μέλος εγκατάστασ­ης συμμετέχον­τας ενεργά στην έρευνα.

Μετά την γνωμοδότησ­η που εξέδωσε ήδη η Ευρωβουλή, ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα, με τις περισσότερ­ες από τις διατάξεις να εφαρμόζοντ­αι από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece