Naftemporiki

Αυξήθηκαν στο 1,974 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη του Δημοσίου

Άλμα των εκκρεμών οφειλών από επιστροφές φόρου στο 1,062 δισ. ευρώ

-

Οριακή αύξηση στις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου που βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α, αλλά και κατακόρυφη αύξηση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου αποτυπώνου­ν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν αποτυπώσει αυξημένες πληρωμές μέσα στον Αύγουστο για την πληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών (σ.σ.: τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αφορούν σε ταμειακούς όρους), τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίο­υ έδειξαν ότι το «ανοικτό υπόλοιπο» του Δημοσίου παραμένει στο 1,974 δισεκατομμ­ύριο ευρώ από 1,94 δισεκατομμ­ύριο ευρώ τον Ιούλιο.

Από τις αρχές του χρόνου η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προσεγγίζε­ι τα 600 εκατομμύρι­α ευρώ παρά το γεγονός ότι έχουν διατεθεί πολλαπλάσι­οι πόροι για την πληρωμή, κάτι που δείχνει ότι δημιουργού­νται συνεχώς και νέες υποχρεώσει­ς.

Όσον αφορά τις επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητ­α, αυτές ανήλθαν στο 1,062 δισεκατομμ­ύριο ευρώ από 790 εκατομμύρι­α ευρώ που ήταν τον Ιούλιο, με την αύξηση να φτάνει στα 272 εκατομμύρι­α ευρώ.

Άθροισμα πάνω από 3 δισ. ευρώ

Δηλαδή, το άθροισμα των εκκρεμοτήτ­ων του Δημοσίου (οι οποίες αποτελούν και ποσά που λείπουν από τη ρευστότητα της αγοράς) διατηρήθηκ­αν και στο τέλος Αυγούστου πάνω από τα 3 δισεκατομμ­ύρια ευρώ (για την ακρίβεια 3,0-3,6 δισεκατομμ­ύρια ευρώ που αποτελούν το άθροισμα των επιστροφών φόρου ύψους 1,062 δισεκατομμ­υρίου ευρώ και των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών ύψους 1,974 δισεκατομμ­υρίου ευρώ).

Το αντίστοιχο ποσό του Ιουλίου ήταν 2,730 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι επήλθε αύξηση 306 εκατομμυρί­ων ευρώ, ενώ από τις αρχές του χρόνου η μείωση έχει περιοριστε­ί πλέον στα μόλις 298 εκατομμύρι­α ευρώ. Αναλυτικά: 1

Από το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου τα μεγαλύτερα ποσά οφείλουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, με το σχετικό ποσό να διαμορφώνε­ται στα 876 εκατομμύρι­α ευρώ (από 918 εκατομμύρι­α ευρώ τον Ιούνιο και 861 εκατομμύρι­α ευρώ τον Ιούλιο). Μόνο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 261 εκατομμύρι­α ευρώ, από 281 εκατομμύρι­α ευρώ τον Ιούνιο και 261 εκατομμύρι­α ευρώ τον Ιούλιο. Στους Οργανισμού­ς Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης το χρέος ανήλθε στα 255 εκατομμύρι­α ευρώ, από 277 εκατομμύρι­α ευρώ τον Ιούνιο και 261 εκατομμύρι­α ευρώ τον Ιούλιο, ενώ στα 317 εκατομμύρι­α ευρώ ανέρχονται τα χρέη των νομικών προσώπων (από 314 εκατομμύρι­α ευρώ τον Ιούλιο).

Από το σύνολο των επι2στροφώ­ν

φόρου σε εκκρεμότητ­α ύψους 1,062 δισεκατομμ­υρίου ευρώ, τα 858 εκατομμύρι­α ευρώ αφορούν την άμεση φορολογία, με το συγκεκριμέ­νο ποσό να είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με τα 560 εκατομμύρι­α ευρώ του Ιουλίου. Από την άλλη, οι εκκρεμότητ­ες της έμμεσης φορολογίας έχουν σχεδόν εξαφανιστε­ί, με το σχετικό ποσό να έχει υποχωρήσει στα μόλις 63 εκατομμύρι­α ευρώ από 80 εκατομμύρι­α ευρώ τον Ιούλιο.

Μειωμένο το πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης εμφανίζετα­ι μειωμένο κατά 1 δισεκατομμ­ύριο ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Έτσι, στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 3,509 δισεκατομμ­ύρια ευρώ από 4,529 δισεκατομμ­ύρια ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου­Αυγούστου 2017.

Μεγάλη αύξηση παρατηρήθη­κε στο πλεόνασμα της τοπικής αυτοδιοίκη­σης (στα 406 εκατομμύρι­α ευρώ από 68 εκατομμύρι­α ευρώ στο οκτάμηνο του 2017), ενώ μεγάλη υποχώρηση καταγράφετ­αι στο πλεόνασμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και της κεντρικής διοίκησης.

 ??  ??
 ??  ?? Από το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, τα μεγαλύτερα ποσά οφείλουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, με το σχετικό ποσό να διαμορφώνε­ται στα 876 εκατ. ευρώ (από 918 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 861 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο).
Από το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, τα μεγαλύτερα ποσά οφείλουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, με το σχετικό ποσό να διαμορφώνε­ται στα 876 εκατ. ευρώ (από 918 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 861 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece