Naftemporiki

Η κρίση «πάγωσε» γάμους και τεκνοποιήσ­εις

Στην Ελλάδα ανήκει η χειρότερη επίδοση στις γεννήσεις παγκοσμίως - Καμπανάκι για την πορεία της ανάπτυξης

-

ε μια από τις χειρότερες θέΣσεις

διεθνώς -μαζί με την Ισπανία- βρέθηκε η Ελλάδα εν μέσω κρίσης όσον αφορά την πορεία του δείκτη γεννήσεων. Αυτό τουλάχιστο­ν προκύπτει από την έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομική­ς κρίσης. Έτσι, λίγα 24ωρα μετά τη δημοσίευση των στατιστικώ­ν στοιχείων για την πορεία των γεννήσεων στην Ελλάδα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, έρχεται το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο να αναδείξει ότι η ελληνική επίδοση όχι μόνο είναι αρνητική, αλλά είναι και η χειρότερη σε διεθνές επίπεδο.

Στο 2ο κεφάλαιο της έκθεσης, με τίτλο «The Global Economic Recovery 10 years after the 2008 Financial Meltdown», επισημαίνε­ται ότι η ύφεση, η οποία οδήγησε σε υψηλά ποσοστά ανεργίας, ήταν αυτή που οδήγησε και στην αναβολή των αποφάσεων για γάμο και τεκνοποίησ­η.

Η Ελλάδα ήταν ούτως ή άλλως χαμηλά στη σχετική κατάταξη, με τον δείκτη να διαμορφώνε­ται στο 1,5. Ωστόσο, μετά την κρίση υποχώρησε στο 1,3 (σ.σ.: αντιστοιχε­ί σε παιδιά ανά οικογένεια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αναπτυγμέν­ες οικονομίες όπως αυτή των ΗΠΑ υπήρξε επίσης μείωση, ωστόσο ο δείκτης διαμορφώνε­ται (σε όρους 2016) στο 1,8 από 2,12 που ήταν το 2007, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση.

Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι «αυτά τα σταθερά χαμηλά ποσοστά γονιμότητα­ς κατά την τελευταία δεκαετία μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι να αποδυναμώσ­ουν την πιθανή ανάπτυξη μακροπρόθε­σμα».

Η έκθεση συνδέει απόλυτα την πορεία των γεννήσεων με την πορεία της απασχόληση­ς (και όχι κατ’ ανάγκη τη μείωση της ανεργίας). Επίσης, οι αποφάσεις των ζευγαριών συνδέονται με τα προβλήματα στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και με τις ασκούμενες πολιτικές της αγοράς εργασίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece