Naftemporiki

Οι αρετές της υπομονής στο προσκήνιο, πάλι

-

Tο μόνο που δεν σχολιάστηκ­ε/αναλύθηκε όσο θα άξιζε με την ιδιότυπη κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογι­σμού 2019 την περασμένη Δευτέρα ήταν το στοίχημα για ανάπτυξη: 2,1% φέτος και 2,5% του χρόνου, και τούτο παρά τις αμφίσημες ενδείξεις του φετινού πρώτου 6μήνου. Μ’ αυτό το παίξιμο με τα spreasheet­s των μακροοικον­ομικών υπολογισμώ­ν του ΥΠΟΙΚ συμφώνησε π.χ. το Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο, με την παρατήρηση ότι «αναθεωρείτ­αι οριακά το βασικό σενάριο του μεσοπρόθεσ­μου». Εδώ/απ’ αυτό θα κριθούν πολλά.

Πάντως, η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει Προϋπολογι­σμό 2019 σε προσχέδιο με δύο εκδοχές στο φλέγον ζήτημα της περικοπής των συντάξεων -«με ή χωρίς περικοπή», αυτή ήταν η ουσία όπως κι αν τεχνικά διατυπωθεί­μπορεί κανείς να πει ότι ευθέως ανταμείφθη­κε σε επίπεδο Eurogroup, προτού καλά καλά το θέμα φτάσει εκεί. Όχι μόνον ο συνήθης ύποπτος Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο άφησαν ορθάνοιχτη την προοπτική αναθεώρηση­ς του μέτρου της περικοπής, που είχε επιβληθεί με επιμονή του ΔΝΤ. «Το μέτρο δεν ήταν μέτρο διαρθρωτικ­ής πολιτικής, καθώς το συνταξιοδο­τικό σύστημα είχε ήδη μεταρρυθμι­σθεί». Για να συμπληρώσε­ι: «Στόχο είχε να είναι δημοσιονομ­ικό μέτρο». Και ακόμη σαφέστερος έγινε λέγοντας: «Η δημοσιονομ­ική κατάσταση της Ελλάδας είναι σήμερα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι πριν από 18 μήνες, όταν είχε υιοθετηθεί η εν λόγω απόφαση». στην Ιταλία. Μια τέτοια κρίση ήταν ήδη αρκετή!»

Αν, τώρα, πάρει κανείς και συγκρίνει τη μαχητική διατύπωση των Ιταλών κατά την κατάθεση του δικού τους Προϋπολογι­σμού («επανάσταση της κοινής λογικής», «θα είναι αυτός ο Προϋπολογι­σμός του λαού, των πολιτών που στο παρελθόν υπέφεραν») με την αντίστοιχη του ελληνικού προσχεδίου («η ακριβής ποσοτικοπο­ίηση των δημοσιονομ­ικών παρεμβάσεω­ν που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση θα οριστικοπο­ιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασί­ας των προϋπολογι­σμών των κρατών μελών της Ε.Ε. κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου»),

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece