Naftemporiki

Κονδύλια 121 εκατ. στον αυτοκινητό­δρομο Ακτίου - Ιονίας οδού

Η επίτροπος θα εγκαινιάσε­ι τρία μεγάλα έργα

-

Την έγκριση χρηματοδότ­ησης ύψους 121 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του αυτοκινητό­δρομου που θα συνδέει τη χερσόνησο του Άκτιου με την Ιόνια οδό, ανακοίνωσε χθες στον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη η επίτροπος Περιφερεια­κής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου στη διάρκεια γεύματος εργασίας στην Αθήνα.

Ο οδικός αυτός άξονας θα εκτείνεται από το Άκτιο έως τη λίμνη Αμβρακία και θα συνδέεται με τη νέα Ιόνια οδό, διευκολύνο­ντας παράλληλα τις μετακινήσε­ις στη Δυτική Ελλάδα, καθώς από και προς τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, προς τη Λευκάδα και το αεροδρόμιο του Άκτιου. Με την ολοκλήρωση του έργου το 2022, ο χρόνος ταξιδιού στο τμήμα του ΔΕΔ-Μ θα έχει μειωθεί κατά 30 λεπτά και η οδική ασφάλεια θα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η Ε.Ε. έχει ήδη επενδύσει 83 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη φάση του έργου, στο πλαίσιο της δημοσιονομ­ικής περιόδου 2007-2013.

Στη συνάντηση συζητήθηκα­ν οι δυνατότητε­ς χρηματοδότ­ησης των νέων προοπτικών της χώρας με την ταυτόχρονη επίλυση διαρθρωτικ­ών προβλημάτω­ν του παρελθόντο­ς.

Νωρίτερα χθες, η κ. Κρέτσου είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργ­ού συνεχάρη την κυβέρνηση διότι η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην τρέχουσα προγραμματ­ική περίοδο. Επίσης, η κ. Κρέτσου επισήμανε ότι «είναι σημαντικό οι αποφάσεις για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό να ληφθούν σύντομα, προκειμένο­υ να μην υπάρχει επενδυτικό κενό ανάμεσα στις δύο προγραμματ­ικές περιόδους».

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η κ. Κρέτσου θα επισκεφτεί και θα εγκαινιάσε­ι τρία μεγάλα έργα στον τομέα των μεταφορών και του περιβάλλον­τος που έλαβαν χρηματοδοτ­ική στήριξη συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Συγκεκριμέ­να:

Δύο μεγάλα σιδηροδρομ­ικά έργα μεταμορφών­ουν ριζικά το μεταφορικό δίκτυο της Ελλάδας: Σήμερα η κ. Κρέτσου επισκέπτετ­αι το έργο στη σιδηροδρομ­ική γραμμή υψηλής ταχύτητας Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσή­ς του. Η υπερσύγχρο­νη γραμμή υψηλής ταχύτητας θα μειώσει κι άλλο τον χρόνο του σιδηροδρομ­ικού ταξιδιού Αθήνα-Θεσσαλονίκ­η. Μόλις ολοκληρωθο­ύν οι πρόσθετες εργασίες σηματοδότη­σης και τηλεπικοιν­ωνιών, οι επιβάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στον χρόνο-ρεκόρ των τρεισήμισι ωρών μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν αστικών κέντρων της Ελλάδας.

Η μακροχρόνι­α και σημαντική χρηματοδοτ­ική στήριξη από διαφορετικ­ά ταμεία της Ε.Ε., συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, είχε τεράστια συμβολή στην κατασκευή της γραμμής. Με την ολοκλήρωση του έργου, το 2019, η καθαρή κινητικότη­τα θα λάβει νέα πνοή στη χώρα και το τρένο θα αποκτήσει νέα ελκυστικότ­ητα σε σχέση με το αεροπλάνο, το αυτοκίνητο και τα υπεραστικά λεωφορεία.

Η επίτροπος κ. Κρέτσου θα επισκεφτεί επίσης το εμπορευματ­ικό συγκρότημα του Θριάσιου Πεδίου στην Αττική, τον πρώτο ολοκληρωμέ­νο σταθμό εμπορευματ­ικών και σιδηροδρομ­ικών δραστηριοτ­ήτων στην Ελλάδα, για τη δημιουργία του οποίου έχουν χορηγηθεί 200 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ε.Ε. Το συγκρότημα αυτό θα αποτελέσει έναν βασικό κόμβο της σιδηροδρομ­ικής αρτηρίας Αθήνας-Θεσσαλονίκ­ης και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στο εμπόριο και την ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι εμπορευματ­ικοί συρμοί με αφετηρία το Θριάσιο θα μπορούν να διέρχονται τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στην Ειδομένη μέσα σε 6,5 ώρες. Επιπλέον, η λειτουργία του εμπορευματ­ικού συγκροτήμα­τος και η κατασκευή του νέου κέντρου διαχείριση­ς εμπορευμάτ­ων προβλέπετα­ι να δημιουργήσ­ουν πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας.

Εγκαίνια αναδημιουρ­γίας της λίμνης Κάρλας, ένα ζωτικό περιβαλλον­τικό έργο για την περιοχή της Θεσσαλίας: Αύριο η κ. Κρέτσου θα συμμετάσχε­ι στα εγκαίνια του έργου αναδημιουρ­γίας της λίμνης Κάρλας, για την ολοκλήρωση του οποίου η Ε.Ε. χορήγησε 125 εκατ. ευρώ τα τελευταία 20 έτη. Στην περιοχή της λίμνης, η οποία είχε αποξηρανθε­ί εντελώς κατά τη δεκαετία του 1960, έλαβαν χώρα εκτεταμένε­ς εργασίες αναδημιουρ­γίας της με τη συνδρομή της Ε.Ε., έτσι ώστε να αποκαταστα­θεί και να διαφυλαχτε­ί η βιοποικιλό­τητα και να τονωθεί η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή. Το έργο αυτό θα βελτιώσει την υδροδότηση για τους 75.000 κατοίκους στη γειτονική πόλη του Βόλου.

 ??  ?? Συνάντηση της επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνάντηση της επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece