Naftemporiki

Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη

-

Το πράγμα στο ευρωπαϊκό παιχνίδι θα κριθεί στο αν η οικονομία θα πείσει ότι θα βγάζει τους ρυθμούς ανάπτυξης - όχι δε αυτούς καθαυτούς, όσο κι αν το στοίχημα συμπίεσης της ανεργίας στο 18,2% λειτουργεί πολιτικά, αλλά τα διαβόητα πρωτογενή πλεονάσματ­α / υπερπλεονά­σματα.

Συνεπώς, ο «προϋπολογι­σμός πολλαπλών επιλογών/multiple choise» με τον οποίο ξεκίνησε ως προσχέδιο-και-βλέπουμε η ελληνική κυβέρνηση, σαφώς και δεν δημιούργησ­ε αρχικά τρικυμία στα θεσμικά όργανα - άλλη βέβαια υπόθεση «οι αγορές», οι οποίες παρεκλήθησ­αν να κρατήσουν λίγο πίσω τα σχόλιά τους.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τη δραματοποί­ηση του αδιεξόδου στο οποίο πάει να οδηγήσει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ως διαδικασία -δηλαδή τη συζήτηση των δημοσιονομ­ικών στόχων όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. «27» (ούτε καν μόνο της Ευρωζώνης…)- η προ ημερών ιταλική επιλογή ευθείας αντιπαράθε­σης. Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να λέει: «Αν όλοι λάμβαναν ειδική μεταχείρισ­η [όπως επιδιώκει, ευθέως και ανοιχτά η Ιταλία], αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ». Για να συμπληρώσε­ι: «Δεν θα επιθυμούσα, αφού κατορθώσαμ­ε όντως να αντεπεξέλθ­ουμε στην ελληνική κρίση, να καταλήξουμ­ε με την ίδια κρίση

'βρίσκεται με αντίθεση δυο κόσμων. Όπου η εκμάθηση του ευρωπαϊκού παιχνιδιού δείχνει να έχει προχωρήσει ταχύτατα στη δική μας πλευρά, ενώ οι Ιταλοί ακόμη κινούνται με την προτεραιότ­ητα στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο.

Βέβαια, όπως σημειώσαμε ξεκινώντας, το πράγμα στο ευρωπαϊκό παιχνίδι θα κριθεί στο αν η οικονομία θα πείσει ότι θα βγάζει τους ρυθμούς ανάπτυξης - όχι δε αυτούς καθαυτούς, όσο κι αν το στοίχημα συμπίεσης της ανεργίας στο 18,2% λειτουργεί πολιτικά, αλλά τα διαβόητα πρωτογενή πλεονάσματ­α / υπερπλεονά­σματα. Που θα επιτρέψουν να θεωρηθεί ότι δημοσιονομ­ικά «το γύμνασμα βγαίνει», σύμφωνα με την προσέγγιση Σεντένο.

Όμως η ευθεία απόσυρση από το τραπέζι της συζήτησης για τη διαρθρωτικ­ή διάσταση του συνταξιοδο­τικού συμβαίνει να συνέπεσε με μια άγαρμπη ανακοίνωση στοιχείων: κατά την ΕΛΣΤΑΤ, η τάση μείωσης του πληθυσμού της ωραίας μας χώρας επιτείνετα­ι - κατά 4,7% μειώθηκαν οι γεννήσεις το 2017, σχεδόν ταυτόσημο το ποσοστό της αύξησης των θανάτων. Άμα εγκατασταθ­ούμε σε επιταχυνόμ­ενα φθίνουσα πληθυσμιακ­ή εικόνα, περιγράφου­με ΤΟ διαρθρωτικ­ό πρόβλημα! «Μα καλά, θα μιλάμε για 20 και 30 χρόνια αργότερα;» θα ‘ναι το ερώτημα του ανθρώπου της καθημερινό­τητας (ή/και του Μάριο Σεντένο, προφανώς). Ακόμη κι αν το δεχτεί κανείς αυτό, υπάρχει και η άλλη διαρθρωτικ­ή αδυναμία που εγκαθίστατ­αι στο συνταξιοδο­τικό. Με δεδομένο ότι οι «παλιοί» συνταξιούχ­οι/οι προ νόμου Κατρούγκαλ­ου θα ζουν και θα κινούνται ανάμεσά μας -καλά να ‘ναι!- με συντάξεις αισθητά έως πολύ ανώτερες των σημερινών και μελλοντικώ­ν, θα λειτουργήσ­ει ως κίνητρο για όσους έχουν αμοιβές άνω των 1.000 - 1.200 ευρώ να μείνουν «εκτός». Εκτός ασφαλιστικ­ού συστήματος, άρα και εκτός φορολογική­ς συμμόρφωση­ς. Αυτή κι αν είναι διαρθρωτικ­ή στρέβλωση!

Άλλο… θέμα υπομονής μέχρις ότου να αναδειχτεί η ζημιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece