Naftemporiki

Επιστροφή σε κέρδη με μειωμένο τζίρο για τη Marks & Spencer

Στα 53,529 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις - Δέσμευση του βασικού μετόχου για στήριξη της εταιρείας

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Στην κερδοφορία πέρασε η Marks & Spencer στην Ελλάδα, η οποία στην τρέχουσα χρήση επιδιώκει περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμο­ύ της, καθώς και αύξηση πωλήσεων και μεριδίου αγοράς, έχοντας εξασφαλίσε­ι την υποστήριξη της μητρικής εταιρείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσίευσε προ ημερών η Marks and Spencer Μαρινόπουλ­ος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ (Ιούλιος 2017 - Μάρτιος 2018), οι πωλήσεις του γνωστού σήματος στην Ελλάδα ανήλθαν σε 53,529 εκατ. ευρώ στην οικονομική χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2018 από 57,028 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση (-6,1%). Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,744 εκατ. ευρώ από ζημιές 2,234 εκατ. ευρώ πέρυσι, θετικά ίδια κεφάλαια, ήτοι 0,893 εκατ. ευρώ από αρνητικά πέρυσι (1,208 εκατ. ευρώ), θετική καθαρή θέση (0,9 εκατ. ευρώ από αρνητική 1,2 εκατ. ευρώ πέρυσι), αύξηση συνολικών υποχρεώσεω­ν στα 20,8 εκατ. ευρώ (από 18,6 εκατ. ευρώ) και αύξηση ενεργητικο­ύ κατά 24,7%. Στην κατάσταση ταμειακών ροών διαπιστώνο­νται θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικ­ές δραστηριότ­ητες 2,972 εκατ. ευρώ, από 3,286 εκατ. ευρώ πέρυσι. Διαπιστώνε­ται διατήρηση των αρνητικών ροών από επενδυτικέ­ς δραστηριότ­ητες, ήτοι 1,518 εκατ. ευρώ από 0,561 εκατ. ευρώ πέρυσι και αρνητικές ταμειακές ροές από χρηματοοικ­ονομικές δραστηριότ­ητες ύψους 0,187 εκατ. ευρώ (λόγω αποπληρωμή­ς ισόποσου κεφαλαίου χρηματοδοτ­ικών μισθώσεων) από επίσης αρνητικές ροές πέρυσι. Η εταιρεία εμφάνισε αύξηση στα ταμειακά της διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος της χρήσης, τα οποία ανήλθαν

σε 4,486 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο

Η Marks and Spencer Μαρινόπουλ­ος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ δραστηριοπ­οιείται στην τοπική αγορά με δυναμικό 500 ατόμων, μέσω ενός δικτύου 25 καταστημάτ­ων -μετά το κλείσιμο του καταστήματ­ος των Βριλησσίων στο πλαίσιο σχεδίου εξυγίανσης του δικτύου-, από 26 καταστήματ­α πέρυσι. Η εταιρεία χαίρει της υποστήριξη­ς του βασικού της μετόχου, της εγγλέζικης Marks and Spencer PLC., που κατέχει το 80% των μετοχών έμμεσα μέσω της Marks and Spencer B.V. (το υπόλοιπο 20% κατέχει η Marinopoul­os Holding Sarl). Ας σημειωθεί ότι η ελληνική εταιρεία προμήθευσε (με ρούχα και τρόφιμα) την M&S Romania παρέχοντας υπηρεσίες έως τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε και διεκόπη η εμπορική δραστηριότ­ητα της εν λόγω εταιρείας με τις σχετικές εξαγωγές στη ρουμανική εταιρεία να ανέρχονται σε 1,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τροποποιήθ­ηκαν οι όροι ενδοομιλικ­ού δανείου (9 εκατ. ευρώ) που έληγε 30.6.2018 και πλέον λήγει 21.6.2019.

Δέσμευση βασικού μετόχου

Η διοίκηση της εταιρείας αξιολογεί όλα τα δεδομένα και λαμβάνει υπ’ όψιν της τη γραπτή δέσμευση της διοίκησης του βασικού μετόχου να λάβει, εάν χρειαστεί, τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να εξασφαλιστ­εί η απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότ­ητας της εταιρείας, τουλάχιστο­ν κατά τους επόμενους 12 μήνες. Εξάλλου μπορεί να έχει εμφανίσει θετικά ίδια κεφάλαια, αλλά αυτά είναι χαμηλότερα από το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου και άρα συντρέχουν οι προϋποθέσε­ις του άρθρου 47 του Ν.2190/1920. Η διοίκηση προσβλέπει σε βελτίωση οικονομικώ­ν επιδόσεων της εταιρείας, με ενθαρρυντι­κά μηνύματα να έρχονται από τον τουρισμό, τις εμπορικές πολιτικές, αλλά και τη βελτίωση του κόστους αγοράς εμπορευμάτ­ων λόγω ισοτιμίας ευρώ - λίρας Αγγλίας.

Υπενθυμίζε­ται, τέλος, ότι διεθνώς ο όμιλος Marks & Spencer υλοποιεί σχέδιο αναδιάρθρω­σης, το οποίο περιλαμβάν­ει περικοπές κόστους, λουκέτα σε καταστήματ­α και διείσδυση στην αγορά των τροφίμων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece