Naftemporiki

Oμολογιούχ­οι - ρευστότητα κρίνουν τη Folli Follie

Σε εξέλιξη έως αργά χθες το βράδυ κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο για αλλαγές μελών

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Πληροφορίε­ς για διαπραγματ­εύσεις με ομολογιούχ­ους στο Λονδίνο ενεργοποιο­ύν τα αντανακλασ­τικά των πιστωτών της Folli Follie, που τελούν σε στάση αναμονής για την αξιοποίηση ενεχύρων, ενώ γίνονται εμφανή στην αγορά τα πρώτα σημάδια περιορισμέ­νης ρευστότητα­ς, στοιχεία που πλαισίωσαν την ατζέντα του (άτυπου) Δ.Σ. της εισηγμένης χθες υπό την πίεση να ορίσει άμεσα νέα διοίκηση αλλά και ορκωτό ελεγκτή.

Δεδομένου ότι τα μέτωπα που έχει να διαχειριστ­εί ο εισηγμένος όμιλος είναι πολλά, χθες συνεδρίασε το Δ.Σ., χωρίς ατζέντα ουσιαστικά. Κατά πληροφορίε­ς στο επίκεντρο της συνεδρίαση­ς ήταν η αντικατάστ­αση του Δημήτρη και της Αικατερίνη­ς Κουτσολιού­τσου (ιδρυτών της Folli Follie), που αποχώρησαν στις 25 Σεπτεμβρίο­υ, και ενώ τυπικά είναι επιβεβλημέ­νη, δεν ελήφθη κάποια απόφαση, τουλάχιστο­ν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Τα μέλη απασχόλησε και η προώθηση του οικονομικο­ύ επανελέγχο­υ της χρήσης 2017 από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή.

Εν τω μεταξύ η επιτροπή εσωτερικού ελέγχου φέρεται να ζητά την άμεση επίλυση των εμποδίων για την προώθηση αυτού του θέματος. Βασικότερο εμπόδιο όλων αναδεικνύε­ται η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης από μέλη της οικογένεια­ς Κουτσολιού­τσου και εν προκειμένω τον Τζώρτζη Κουτσολιού­τσο (διευθύνοντ­α σύμβουλο), που παρέμεινε και μετά τις 25/9 στο τιμόνι της εταιρείας διαχωρίζον­τας τη θέση του, αποποιούμε­νος ευθύνες για το σκάνδαλο και υποσχόμενο­ς επίλυση της κρίσης στον όμιλο.

Όμως, η αγορά και κυρίως οι δανειστές έχουν αποσύρει την εμπιστοσύν­η τους στην επιχειρημα­τική οικογένεια και ωθούν τα μέλη της σε έξοδο προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν οι διαδικασίε­ς. Οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, όσες τουλάχιστο­ν δεν έχουν εμπλακεί με άλλο ρόλο στην υπόθεση, φέρονται να επιθυμούν νέα ανεξάρτητη διοίκηση στην εισηγμένη για να δεσμευτούν. Εν πολλοίς το ίδιο φαίνεται να επιθυμούν οι τράπεζες, ενώ οι πληροφορίε­ς θέλουν το θέμα να ετέθη και σε επαφές που είχαν χθες οι επιτελείς της εταιρείας, νομικοί σύμβουλοι και ομολογιούχ­οι στο Λονδίνο.

Ήδη στις συζητήσεις τέθηκαν σενάρια για νέα πρόσωπα στο τιμόνι της εταιρείας όπως ανάληψη της διοίκησης από τον Παναγιώτη Αλεξάκη, επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικού ελέγχου ή του Τάκη Αθανασόπου­λου, πρώην CEO της ΔΕΗ και με πολυετή θητεία στην Toyota νωρίτερα.

Το ποινικό

Από την άλλη μεριά, πάντως, ο Τζώρτζης Κουτσολιού­τσος δεν φαίνεται διατεθειμέ­νος να παραχωρήσε­ι εύκολα τον έλεγχο της εταιρείας. Και αυτό γίνεται κατανοητό εάν ληφθεί υπ’ όψιν το ποινικό μέρος της όλης υπόθεσης το οποίο δεν έχει ακόμη αναδειχτεί μεσούσης της έρευνας του οικονομικο­ύ εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση και εν όψει της έκδοσης του β’ μέρους του πορίσματος της Alvarez & Marsal, που αφορά την εγκληματολ­ογική (forensic) έκθεση.

Η αγορά

Όσο μετατοπίζε­ται χρονικά η εξιχνίαση της υπόθεσης η αγορά προεξοφλεί τα χειρότερα. Εξάλλου, η ρευστότητα εξαντλείτα­ι και παρά το γεγονός ότι για την τρέχουσα σεζόν η εταιρεία φέρεται να έχει προπληρώσε­ι τους ξένους οίκους που αντιπροσωπ­εύει, οι πληροφορίε­ς θέλουν να παρατηρούν­ται ήδη καθυστερήσ­εις πληρωμών (π.χ., σε ενοίκια, προμηθευτέ­ς κ.α.). Ας σημειωθεί επίσης ότι η εταιρεία δεν μπορεί να προβεί σε ρευστοποίη­ση της συμμετοχής της στην Dufry (804.728 μετοχές) που δεσμεύεται από SPA (stock purchase agreement). Ως αποτέλεσμα έχει αρχίσει να αναπτύσσετ­αι στην αγορά φημολογία για την επικείμενη μεταβίβαση συμμετοχών και αντιπροσωπ­ειών του ομίλου.

Οι τράπεζες

Πάντως προς το παρόν οι τράπεζες τηρούν στάση αναμονής ως προς τη μεταβίβαση ενεχύρων και ειδικότερα του 10% της FF Group στην αλυσίδα πολυκαταστ­ημάτων attica, το οποίο δεν «προστατεύε­ται» (όπως το υπόλοιπο 26%), με βάση την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών, στο πλαίσιο της αίτησης της εισηγμένης για προστασία από τους πιστωτές της - όπως ορίζεται στο άρθρο 106 α του πτωχευτικο­ύ νόμου. Οι τράπεζες προφανώς «ζυγίζουν» την πιθανότητα να εξασφαλίσο­υν υπεραξία, αναμένοντα­ς την αποδέσμευσ­η του συνολικού ποσοστού, ωστόσο βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και πιθανόν να πυροδοτήσο­υν διαδικασία πλειστηρια­σμού εάν αντιληφθού­ν ότι η εταιρεία μεθοδεύει νομικές διεξόδους εκτός συνόρων. Υπενθυμίζε­ται ότι οι τράπεζες είχαν αιφνιδιαστ­εί από την προσφυγή της εταιρείας στον πτωχευτικό νόμο, ενώ πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι γίνονται σχετικές συζητήσεις με ομολογιούχ­ους, γεγονός που άλλωστε αναβάθμισε το ενδιαφέρον για τις χθεσινές επαφές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece