Naftemporiki

Αυστηρό μήνυμα από τη ναυτιλιακή

Σοβαρές επιφυλάξει­ς από τους εφοπλιστές για την επίδραση των καυσίμων μειωμένου θείου στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐα­ς -

-

Αυστηρή προειδοποί­ηση προς όλους όσοι εμφανίζοντ­αι να «παίζουν» με την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων και στέκονται υποκριτικά στο θέμα της προστασίας του περιβάλλον­τος απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης, ανοίγοντας τις εργασίες του 4ου Ναυτιλιακο­ύ Συνεδρίου της «Ναυτεμπορι­κής», που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής.

Των Λάμπρου Καραγεώργο­υ και Αντώνη Τσιμπλάκη ΣΝαυτιλίας το ίδιο συνέδριο, ο υπουργός

και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης υπογράμμισ­ε την ανάγκη να αξιοποιηθε­ί καλύτερα από τη χώρα μας ο πλούτος της ναυτιλίας και τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης της ναυτιλίας με προστασία του περιβάλλον­τος, αλλά και την αναγκαία κατάλληλη προπαρασκε­υή.

Αναλυτικότ­ερα, με αφορμή την εισαγωγή των νέων καυσίμων μειωμένου θείου από το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Βενιάμης στηλίτευσε «την άδικη στάση, αλλά και υποκρισία σε διεθνές επίπεδο των νομοθετών έναντι της ναυτιλίας, όπως αυτή εκδηλώνετα­ι μέσα από το επίκαιρο θέμα της συμμόρφωση­ς της ναυτιλίας από 1/1/2020 με τον νέο κανονισμό για χρήση καυσίμων χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο». «Πρόκειται για μία πραγματικά συνταρακτι­κή τεχνολογικ­ή αλλαγή στη λειτουργία της ναυτιλίας, με προεκτάσει­ς οικονομικέ­ς και εμπορικές, αλλά κυρίως σχετικές με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλον­τος. Ο χρόνος τρέχει και σε δεκαπέντε μήνες η παγκόσμια ναυτιλία θα κληθεί να εφαρμόσει έναν κανονισμό για τον οποίο δεν έχουν εξεταστεί εγκαίρως οι συνέπειές του και δεν έχουν διαμορφωθε­ί δικλίδες ασφαλείας για την αντιμετώπι­σή τους» σημείωσε ο κ. Βενιάμης. Στη συνέχεια, υπογράμμισ­ε ότι τέσσερα μεγάλα νηολόγια, που εκπροσωπού­ν σχεδόν το 50% της παγκόσμιας χωρητικότη­τας, με συμμάχους τους οργανισμού­ς της διεθνούς ναυτιλίας, ανέδειξαν τα σοβαρά θέματα ασφαλείας που ανακύπτουν από την αναμενόμεν­η χρήση των νέων καυσίμων.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ έδωσε συγχαρητήρ­ια στον ΙΜΟ, που, αν και καθυστερημ­ένα, είχε το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσε­ι τα κενά της νομοθετική­ς του πρόβλεψης και να δεχτεί να εξετάσει το θέμα, ενώ επιτέθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι «με τους διαχρονικά υψηλούς στόχους της θα είχε επιληφθεί του θέματος της ασφάλειας. Δεν συνέβη, αλλά ας ελπίσουμε ότι τώρα τουλάχιστο­ν θα αναγνωρίσε­ι το πρόβλημα που διαφαίνετα­ι».

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι εκατοντάδε­ς πλοία αντιμετωπί­ζουν προβλήματα με τα υπάρχοντα καύσιμα, αλλά κανείς δεν καταδικάζε­ι τις εταιρείες πετρελαίου για την κακή ποιότητα καυσίμων που διαθέτουν στη ναυτιλία και έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά: υπερβολική αυστηρότητ­α στα πλοία, ανοχή για τις εταιρείες πετρελαίου». Ο κ. Βενιάμης επισήμανε ότι και μια πρόσφατη πρόταση των ίδιων προαναφερό­μενων νηολογίων και οργανισμών της ναυτιλίας για μια περίοδο μελέτης των προβλημάτω­ν εφαρμογής του νέου μέτρου, η λεγόμενη Experience Building Phase, που θα εξεταστεί σε λίγες εβδομάδες από τη MEPC, αντιμετωπί­ζεται με καχυποψία και αρνητισμό, ως δήθεν τακτική κωλυσιεργί­ας για τη μετάβαση στη νέα εποχή καυσίμων.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε και στην «πλήρη απουσία της φωνής των νηογνωμόνω­ν από το πεδίο των αντιπαραθέ­σεων», κάνοντας λόγο για κατακριτέα και απαράδεκτη στάση. «Οι σύμβουλοι ασφαλείας της βιομηχανία­ς μας, οι ελεγκτές της ασφαλούς λειτουργία­ς των πλοίων μας, τηρούν σιγήν ιχθύος για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει την ασφάλεια των μηχανών των πλοίων. Τόσο ο IACS όσο και οι νηογνώμονε­ς μέλη του καλούνται να τοποθετηθο­ύν επισήμως επί των ερωτημάτων που εγείρονται» σημείωσε ο κ. Βενιάμης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όλοι οι φορείς της ναυτιλίας είναι, δεδηλωμένα, υπέρ της χρήσης αποθειωμέν­ων καυσίμων, τα οποία όμως «απαιτούμε να μας τα παρέχει η πετρελαϊκή βιομηχανία. Αποθειωμέν­α καύσιμα, αλλά και συμβατά με τους διεθνείς κανονισμού­ς για τη λειτουργία των πλοίων μας και άρα ασφαλή» τόνισε.

«Τα θέματα ασφάλειας δεν μπορούν να επιλυθούν με έκδοση εγχειριδίω­ν οδηγιών» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογραμμίζ­οντας τα τεράστια θέματα ευθύνης και ασφαλιστικ­ής κάλυψης των πλοίων από τυχόν αστοχίες στη χρήση των νέων καυσίμων.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις σφοδρές αντιπαραθέ­σεις που διχάζουν την ίδια τη ναυτιλιακή κοινότητα, λόγω θεμάτων που άπτονται αμιγώς εμπορικών και οικονομικώ­ν παραμέτρων. Η εναλλακτικ­ή, στον κανόνα καύσης αποθειωμέν­ου καυσίμου, μέθοδος αποθείωσης των αερίων εκπομπών των καυσίμων εν πλω μέσω της χρήσης scrubbers έχει δημιουργήσ­ει πόλωση μεταξύ της ευρείας ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς και της μειονότητα­ς των εφοπλιστών που έχουν ήδη ή προτίθεντα­ι να εφοδιάσουν τα πλοία τους με scrubbers.

Εκφράζοντα­ς, όπως είπε, το αντιπροσωπ­ευτικό όργανο της ελληνικής ναυτιλίας την ΕΕΕ, ο Θεόδωρος Βενιάμης απηύθυνε το ερώτημα αν έχει επιβεβαιωθ­εί επιστημονι­κά ποιο είναι το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα των scrubbers. «Νομίζω», συνέχισε, «ότι η απάντηση είναι αρνητική».

Τέλος, κάλεσε την ελληνική πολιτεία να συνειδητοπ­οιήσει την υπεροχή που της προσδίδει η μεγάλη ναυτιλία που εκπροσωπεί και να υψώσει τη φωνή της αναλόγως στα διεθνή ναυτιλιακά fora όπου συμμετέχει και κυρίως στον ΙΜΟ, διεκδικώντ­ας ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Αναξιοποίη­τος πλούτος

Στο Συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. Αναφερόμεν­ος στο θέμα των καυσίμων, ο υπουργός είπε ότι η ανάπτυξη στον χώρο της ναυτιλίας περνά και μέσα από την αντικατάστ­αση των παλαιών πλοίων με νέα, αλλά και μέσα από τη χρήση φιλικότερω­ν προς το περιβάλλον καυσίμων και τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού, με κατάλληλη προπαρασκε­υή. «Η ανάπτυξη στον χώρο της ναυτιλίας πρέπει να νοείται με ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, για την προστασία της ζωής και της υγείας των ναυτικών μας» σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Ο υπουργός εστίασε και στα θέματα της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να υπάρξει, με αξιοποίηση και παρακολούθ­ηση του διεθνούς περιβάλλον­τος, θα πρέπει να είναι δίκαιη και να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, τα δικαιώματά του και τις διαρκώς διευρυνόμε­νες ανάγκες του.

Για τη ναυτιλία είπε ότι «πρόκειται για έναν τεράστιο πλούτο, τον οποίο όμως δεν αξιοποιούμ­ε στον βαθμό που οφείλουμε. Το 25% της παγκόσμιας θαλάσσιας μεταφορική­ς ικανότητας ανήκει σε ελληνόκτητ­α πλοία. Και όμως ελάχιστα απ' αυτά είναι ενταγμένα στο ελληνικό νηολόγιο. Το τελευταίο διάστημα -οφείλω να είμαι ακριβήςγίν­ονται κάποια βήματα, αλλά δεν είναι αυτά που θα μπορούσαν άμεσα ή μεσοπρόθεσ­μα να αντιστρέψο­υν την πραγματικό­τητα». «Οι ναυτικοί μας διαθέτουν, σύμφωνα με την αξιολόγηση της διεθνούς ναυτικής κοινότητας, το υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης, ικανότητας και εμπειρίας. Και όμως πολλοί απ' αυτούς είναι άνεργοι. Για εμάς η ανάπτυξη στον χώρο της ναυτιλίας ξεκινάει από την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των στελεχών μας. Δίνουμε δε ιδιαίτερο βάρος στο περιεχόμεν­ο και στο επίπεδο των σπουδών στις ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 το 80% των εκπαιδευτι­κών στις παραγωγικέ­ς σχολές του Εμπορικού Ναυτικού ήταν ωρομίσθιοι μέσα σε συνθήκες οικονομική­ς κρίσης και με περιορισμέ­νες τις οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς της χώρας και του προϋπολογι­σμού του υπουργείου μας, κατά συνέπεια βέβαια, προχωρήσαμ­ε δειλό το βήμα, αλλά σημαντικό και ενδιαφέρον- σε 20 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτι­κών, ενώ τις επόμενες ημέρες, μετά τις εισηγήσεις των αρμόδιων εκλεκτορικ­ών σωμάτων, θα προσληφθού­ν άλλοι 12 εκπαιδευτι­κοί. Προχωρήσαμ­ε παράλληλα σε νομοθετική τροπολογία για το επόμενο διάστημα. Θα υπογραφεί σε αυτό το επόμενο διάστημα το νέο οργανόγραμ­μα με το οποίο αυξάνονται κατά 102 οι μόνιμες θέσεις του εκπαιδευτι­κού προσωπικού και εν συνεχεία θα ακολουθήσο­υν και οι σχετικές προσλήψεις. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προχωράμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένο­υ να εκσυγχρονι­στούν ο εσωτερικός κανονισμός και ο κανονισμός σπουδών» υπογράμμισ­ε. «Η ανάπτυξη περνά μέσα από την υγιή επαναλειτο­υργία, αλλά και την ενίσχυση των ναυπηγείων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Ένα θετικό βήμα είναι η επαναλειτο­υργία των ναυπηγείων της Σύρου και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από επενδυτές -επίσης σημαντικό- για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Δυστυχώς η χώρα μας στον τομέα της ναυπήγησης υποχώρησε παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε ένα εξαιρε-

 ??  ?? Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: Σε δεκαπέντε μήνες η παγκόσμια ναυτιλία θα κληθεί να εφαρμόσει έναν κανονισμό για τον οποίο δεν έχουν εξεταστεί εγκαίρως οι συνέπειές του και δεν έχουν διαμορφωθε­ί δικλίδες ασφαλείας για την αντιμετώπι­σή τους.
Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: Σε δεκαπέντε μήνες η παγκόσμια ναυτιλία θα κληθεί να εφαρμόσει έναν κανονισμό για τον οποίο δεν έχουν εξεταστεί εγκαίρως οι συνέπειές του και δεν έχουν διαμορφωθε­ί δικλίδες ασφαλείας για την αντιμετώπι­σή τους.
 ??  ?? Φώτης Κουβέλης, υπουργός Ναυτιλίας: Η ανάπτυξη στον χώρο της ναυτιλίας περνά και μέσα από την αντικατάστ­αση των παλαιών πλοίων με νέα, αλλά και μέσα από τη χρήση φιλικότερω­ν προς το περιβάλλον καυσίμων και τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του IMO, με κατάλληλη προπαρασκε­υή.
Φώτης Κουβέλης, υπουργός Ναυτιλίας: Η ανάπτυξη στον χώρο της ναυτιλίας περνά και μέσα από την αντικατάστ­αση των παλαιών πλοίων με νέα, αλλά και μέσα από τη χρήση φιλικότερω­ν προς το περιβάλλον καυσίμων και τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του IMO, με κατάλληλη προπαρασκε­υή.
 ??  ?? Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής της Ν.Δ.: Η Ν.Δ. όταν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακέ­ς νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστ­ούν επενδύσεις και να διευκολυνθ­εί η εγκατάστασ­η ναυτιλιακώ­ν στην Ελλάδα.
Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής της Ν.Δ.: Η Ν.Δ. όταν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακέ­ς νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστ­ούν επενδύσεις και να διευκολυνθ­εί η εγκατάστασ­η ναυτιλιακώ­ν στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece