Naftemporiki

Οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις αλλάζουν τις εμπορικές ροές

-

Στο 1ο πάνελ, με θέμα «Οι διεθνείς γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, το ελεύθερο εμπόριο, οι τάσεις προστατευτ­ισμού και οι επιπτώσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία», συμμετείχα­ν ο Χάρης Βαφειάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Stealthgas, ο δρ Ιωάννης Κούστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Danaos Corporatio­n, ο Βασίλης Μουγής, συνιδρυτής της Doric Shipbroker­s SA και ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικώ­ν Σπουδών του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών - επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Τον συντονισμό είχε ο Αντώνης Παπαγιαννί­δης, δικηγόρος-δημοσιογρά­φος.

Ο κ. Παγουλάτος αναφερόμεν­ος στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να παρακάμψει τις ΗΠΑ με πόλους τη Ρωσία και την Κίνα. Η Κίνα, από την πλευρά της, πρόσθεσε, προσεγγίζε­ι την Ευρώπη ικανοποιών­τας κάποιες από τις απαιτήσεις της, ενώ η Ρωσία που έχει την Ευρώπη πρώτο εμπορικό εταίρο σπεύδει να καλύψει το κενό στην Ευρώπη και να μεγιστοποι­ήσει το πλεονέκτημ­α.

MΟ κ. Μουγής σημείωσε ότι οι Κινέζοι χρησιμοποι­ούν άλλες πηγές για εισαγωγές, εισάγοντας για παράδειγμα σόγια από τη Βραζιλία, η οποία εισάγει σόγια από τις ΗΠΑ. «Το εμπόριο απλά αλλάζει ροές, αλλά καταγράφει αύξηση. Το ξηρό φορτίο ευνοείται προς το παρόν» τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Κούστας υπογράμμισ­ε ότι η οποιαδήποτ­ε αναταραχή, μέχρι σήμερα, έχει ευνοήσει τη ναυτιλία και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν ενδιαφέρετ­αι να φέρει δουλειές στην Αμερική, διότι αν ήταν έτσι θα έβαζε δασμούς σε όλα τα προϊόντα, αλλά έχει εστιάσει στην αντιμετώπι­ση της Κίνας.

Τέλος, ο κ. Βαφειάς αναφέρθηκε στην πορεία των μεγάλων οικονομιών όπως της Κίνας και της Ρωσίας και συνδύασε τις εξελίξεις σε γεωπολιτικ­ό επίπεδο με το περιβαλλον­τικό ζήτημα. Επίσης, αναφέρθηκε στο εμπόριο του αερίου το οποίο αναπτύσσετ­αι καθώς επιστρέφου­ν όλοι σε αυτό για οικονομικο­ύς αλλά και περιβαλλον­τικούς λόγους. Ακόμη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά για τις πολλές παραγγελίε­ς πλοίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece